Erazem Lorbek je na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem navduševal z zrelo in učinkovito igro. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Erazem Lorbek je na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem navduševal z zrelo in učinkovito igro. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Lorbek je odločitev že sporočil selektorju Memiju Bečiroviču. Njegova odpoved je velik udarec za reprezentanco, saj je bil igralec Barcelone na septembrskem evropskem prvenstvu nosilec igre, z odličnimi predstavami pa si je prislužil tudi mesto v idealni peterki prvenstva.

Navijači zdaj le upajo, da bo Matjaž Smodiš, ki se je po poškodbi šele pred kratkim vrnil pod obroče, do svetovnega prvenstva ujel pravo formo in da Slovenija pod košem ne bo preveč oslabljena.

Erazem Lorbek ima za seboj naporno sezono pri Barceloni, ki še ni končana. Naslednji konec tedna bo v Parizu Final four Evrolige, kjer Barcelono v polfinalu čaka prav Lorbkov nekdanji klub CSKA, za katerega igra Smodiš. 25-letni Ljubljančan se želi posvetiti tudi družini, potem ko je na začetku leta dobil drugega otroka.

"Žal sem se moral odločiti, da letos ne zaigram za reprezentanco, o čemer sem že govoril tudi z Memijem Bečirovićem. Enostavno je sezona že zdaj zelo dolga in naporna, odmora pa si nisem privoščil že dve leti. Ta je zdaj zaradi zdravja in družine, ki se je letos še povečala, nujno potreben," je povedal Lorbek.

Sloveniji bo tako konec avgusta in septembra v Turčiji manjkal sijajen košarkar, ki lahko sam odloči tekmo, bo pa Lorbek reprezentanci spet na voljo na naslednjem prvenstvu leta 2011, ko se bodo delile vozovnice za olimpijski turnir v Londonu.