Kobe Bryant in Paul Pierce sta bila junaka zadnjih dveh final. Foto: Reuters
Kobe Bryant in Paul Pierce sta bila junaka zadnjih dveh final. Foto: Reuters
Rajon Rondo
Rajon Rondo je najboljši igralec Bostona v letošnji končnici. Foto: EPA
Derek Fisher in Ray Allen
Derek Fisher je bil lani veliki junak četrte tekme finala proti Orlandu. Foto: EPA
Andrew Bynum
Andrew Bynum je zaradi poškodbe manjkal v finalu 2008. Tudi v letošnji končnici ima težave s kolenom. Foto: EPA
Paul Pierce
Paul Pierce je bil v finalu 2008 nerešljiva uganka za obrambo Lakersov. Foto: EPA
Kobe Bryant in Lamar Odom
Lamar Odom je glavna rezerva Lakersov. Odličen je v skoku. Foto: EPA
Pau Gasol in Kobe Bryant
Po prihodu Pauja Gasola so Lakersi popolnoma druga ekipa. S Špancem so se že tretjič zapored prebili v veliki finale. Foto: EPA
Nate Robinson
Nate Robinson je blestel na šesti tekmi finala Vzhoda, ko je Orlandu nasul 13 točk. Foto: EPA
Rasheed Wallace
Rasheed Wallace ima bolečine v hrbtu. Od njegove forme bo veliko odvisno, saj je glavni adut Bostona s klopi. Foto: EPA
Saša Vujačič, Paul Pierce in Ron Artest
Saša Vujačič je v finalu Zahoda sledil Goranu Dragiču na vsakem koraku. Lani v finalu ni dosegel niti točke. Koliko minut mu bo Phil Jackson namenil letos? Foto: EPA
Phil Jackson
Phil Jackson je prepričan, da so se njegovi varovanci precej naučili iz poraza pred dvema letoma. Foto: EPA
Paul Pierce in Doc Rivers
Takole je Paul Pierce polil svojega trenerja Riversa z Gatoradom po zadnji finalni tekmi pred dvema letoma. Foto: EPA
Lou Adler in Jack Nicholson
Tekme v Los Angelesu si bosta s prve vrste ogledala tudi zvesta navijača Lakersov Lou Adler in Jack Nicholson. Foto: EPA

Od zmage Bostona nad Clevelandom je bilo vse v pričakovanju bitke dinastij. Navijačem obeh klubov zmaga nad večnimi tekmeci pomeni največ. To ni le eden izmed naslovov, o tem se govori še celo poletje in analizira tudi v naslednjih sezonah.
Celticsi so dobili kar devet izmed 11 final teh dveh ekip, najbolj pa zdajšnjo ekipo Lakersov jezi poraz pred dvema letoma. 17. junija 2008 je Boston z gladko zmago (131:92) na šesti tekmi finala v TD Gardnu prekinil 22 let dolgo sušo. Kobe Bryant je gledal večne tekmece, ki so se polivali s šampanjcem in trenerja Doca Riversa stuširali z Gatoradom. Ko je avtobus gostov zapuščal dvorano, so ga navijači zelenih obmetavali s kamenjem in številnimi drugimi predmeti v vsesplošni evforiji.
V rednem delu dve napeti končnici
Lani so Jezerniki dobili obe medsebojni srečanji, prvo letošnjo tekmo pa je v velikem slogu z metom prek iztegnjene roke Raya Allena s črte prostih metov odločil prav najkoristnejši igralec lanskega finala (89:90). Na drugi letošnji tekmi ''Black Mamba'' ni igral zaradi poškodbe gležnja, Celticsi pa so 18. februarja zmagali v Staples Centru s 87:86.
Obe prvi peterki moštev še nista izgubili niti ene serije v končnici. Predlani je pri Lakersih zaradi poškodbe kolena manjkal center Andrew Bynum, lani pa je bil pri Celticsih zaradi istega razloga odstoten Kevin Garnett.

Derek Fisher - Rajon Rondo
Veteranu Lakersov v letošnji končnici res ni lahko. Na položaju organizatorja igre je imel same sijajne tekmece. V prvem krogu mu je težave povzročal hitri Russell Westbrook, v konferenčnem polfinalu se je meril z Deronom Williamsom, v finalu Zahoda pa mu je nasproti stal dvakratni MVP rednega dela Steve Nash. V velikem finalu "Fisha'' čaka najtežja naloga, saj je Rondo pravi motor Bostona in najzaslužnejši za odlične igre v končnici. Pred dvema letoma je v povprečju v 32 minutah dosegal 10,2 točke in 6,6 podaje na tekmo, letos pa je v končnici močno popravil številke(16,7 točke in 10 podaj v 41 minutah). Bil je trn v peti Moja Williamsa v seriji proti Clevelandu, ki je veljal za favorita. Najboljša ekipa rednega dela je že vodila 2:1 v zmagah, potem pa je Rondo eksplodiral s trojnim dvojčkom na četrti tekmi in serija se je popolnoma obrnila. Boston nima več ''velike trojice'', ampak ima ''fantastične štiri''.
Navijači Lakersov imajo Fisherja zelo radi, saj jim je pripravil že veliko nepozabnih trenutkov v končnici. Leta 2001 je z norimi trojkami pokopal San Antonio, tri leta pozneje je dosegel ključni koš proti Spursom štiri desetinke pred koncem v polfinalu Zahoda, lani pa je bil junak četrte tekme finala proti Orlandu. Z dvema trojkama v ključnih trenutkih je prelomil serijo v korist Lakersov. 35-letni branilec je odigral že peto sezono zapored vseh 82 tekem. V rednem delu ni bil razpoložen (iz igre je metal le 38-odstotno in dosegal 7,5 točke na srečanje), v končnici pa je precej dvignil raven igre (45,9-odstoten met iz igre, 11,1 točke v povprečju). Z zlato levico le redko zgreši odprt met za tri točke, pri pokrivanju Ronda pa mu bo najverjetneje pomagal Bryant.
Kobe Bryant - Ray Allen
V prvem krogu končnice je imel Bryant težave s kolenom. Nabirala se mu je voda. Ko so jo odstranili, je začel blesteti. Na zadnjih 12 tekmah je kar desetkrat presegel mejo 30 točk. V finalu Zahoda je bil razred zase, Phoenixu je v povprečju nasul 33,7 točke na tekmo, dodal je 8,3 podaje in 7,2 skoka. Trener Sunsov Al Gentry je dejal, da mu v zadnjih letih ni para na svetu. Ko je v taki formi, ga je nemogoče zaustaviti. Zelo verjetno bo trener Rivers uporabil tudi Ronda in Paula Piercea v obrambi.
''Ko sem odraščal v Italiji, sta bili pomembni le dve ekipi, Lakersi in Celticsi. Spomnim se serije leta 1987 in zmage Lakersov,'' je povedal Kobe po torkovem treningu. ''Leta 2008 smo se veliko naučili. Lani smo že unovčili to znanje. Ekipa je zelo napredovala, veliko stvari se je spremenilo,'' je še dodal Bryant, ki je na vprašanja ogromnega števila novinarjev odgovarjal zelo na kratko. Videti je bilo, da je že popolnoma osredotočen na prvo tekmo. Lani je Magicom za uvod v Staples Centru nasul 40 točk. Peti prstan bi ga uvrstil med največje vseh časov, Michael Jordan jih ima šest ...
Ostrostrelec Allen je v letošnji končnici zadel že 44 trojk, izza črte meče kar 42,3-odstotno. Ne rabi veliko prostora, izjemen je pri metu iz teka. Soigralci mu postavijo blok, on pa priteče iz kota, ujame žogo in jo bliskovito vrže na koš. Sedem let je bil zvezdnik pri Milwaukeeju, nato štiri leta pri Seattlu, a šele v Bostonu je kronal kariero z naslovom. Ima rekord finalnih serij z 22 trojkami proti Lakersom pred dvema letoma, samo na šesti tekmi jih je dosegel sedem. Poleti bo dopolnil 35 let, še vedno pa je v vrhunskei formi.
Ron Artest – Paul Pierce
Ta dvoboj bo ključen za razplet finalne serije. Pierce je bil MVP finala pred dvema letoma. Vladimir Radmanović in Luke Walton sta ob njem delovala smešno. Artest velja za enega najboljših obrambnih igralcev lige. Zelo dobro je zaustavljal najboljšega strelca rednega dela Kevina Duranta v prvem krogu končnice. Pierce je imel v polfinalu Vzhoda polne roke dela z LeBronom Jamesom, zato v napadu ni blestel (13,5 točke v povpečju). V konferenčnem finalu Orlando ni imel takega igralca, zato je Pierce v napadu pridno polnil njihov koš (24,3 točke in 8,4 skoka na tekmo). Rivalstvo med igralcema je bilo vidno že na prvem letošnjem srečanju v Bostonu. Sodnik je moral posredovati, še preden je vrgel prvo žogo v zrak, saj sta se že prerivala.
Artest je poleti prišel iz Houstona, v obratno smer pa je odšel Trevor Ariza. V rednem delu sezone se je še lovil. V prvih dveh krogih končnice je trenerju Philu Jacksonu paral živce s številnimi zgrešenimi meti za tri točke, tudi iz popolnoma "neizdelanih" položajev. Vse je popravil na peti tekmi finala Zahoda proti Phoenixu (103:101), ko je s polaganjem od table ob sireni postal junak večera. Na šesti tekmi je Sunsom nasul 25 točk (rekord sezone), kaznoval je vsako podvajanje na Bryantu.

Pau Gasol – Kevin Garnett
Pred dvema letoma je bil K. G. prevelik zalogaj za Gasola, ki je bil šele štiri mesece v Los Angelesu. Garnett je moral lani izpustiti končnico in težave s koleni se mu še vedno poznajo, ni več tako eksploziven. V rednem delu je igral zelo povprečno, v končnici pa se je izkazal predvsem proti Clevelandu. Antawna Jamisona je nekajkrat naravnost osmešil, v povprečju je dosegal 18,8 točke na tekmo proti Cavsom. MVP rednega dela sezone leta 2004 je 12 sezon (sam prizna, da preveč) preživel v Minnesoti, prstan pa je dočakal v Bostonu.
Gasol je najkoristnejši igralec zadnjega svetovnega prvenstva na Japonskem in zadnjega evropskega prvenstva na Poljskem. Odločil se je, da poleti v Turčiji ne bo branil zlata s špansko izbrano vrsto. V finalu Zahoda je imel težave s consko obrambo Sunsov, a vseeno je dosegal 20 točk v povprečju. Amare Stoudemire mu je povzročal precej težav z nenehnimi prodori pod koš, Garnett ima popolnoma drugačen slog igre. Pred dvema letoma je bil Andrew Bynum poškodovan in Gasol je moral igrati tudi na položaju centra. Vmes je pridobil precej mišične mase, z njim pod obročema ni več šale. Tudi tokrat ga čaka bitka z različnimi igralci Celticsov. Kendrick Perkins, Rasheed Wallace in Glen Davis bodo zelo pomagali Garnettu.
Kendrick Perkins – Andrew Bynum
Bynum je precej bolj kompleten igralec, a treba je upoštevati poškodbo desnega kolena, ki ga je precej mučila v zadnjih dveh serijah. V ponedeljek so mu odstranili vodo s kolena, kar naj bi mu zelo pomagalo. Jackson računa, da bo igral vsaj 20 minut. Na obeh medsebojnih tekmah rednega dela je kraljeval pod obročema (16,5 točke in 10 skokov v povprečju).
V napadu Perkins ni nevaren, je pa sijajen v obrambi. V rednem delu je še dosegal 10,1 točke na tekmo, v končnici le še 5,6. Zelo hitro tudi izgubi živce. Na peti tekmi v Orlandu je bil izključen zaradi dveh tehničnih napak. Drugo so mu naknadno izbrisali in je lahko igral na šestem srečanju. Ob naslednji tehnični napaki bo moral počivati eno tekmo.

Glavna aduta s klopi Odom in Wallace
V tako izenačenem dvoboju velikokrat odloča klop. Glavni adut Lakersov je vsekakor Lamar Odom. V končnici je v povprečju dosegal 10,6 točke in 9,5 skoka. Igra skoraj pol ure na tekmo, ključen je predvsem pri skoku v napadu, zelo dobro se zna postaviti. Jordan Farmar in Shannon Brown sta velika dolžnika v končnici. Luke Walton in Josh Powell nista dobila veliko priložnosti, D. J. Mbenga pa v ekipi skrbi predvsem za dobro voljo.
"The Machine" tokrat le v stranski vlogi
Saša Vujačič zaradi poškodbe ni igral v prvih dveh krogih končnice, proti Phoenixu pa je pokrival Gorana Dragiča. Oba Slovenca sta bila v središču pozornosti na peti in šesti tekmi, ko sta se prerivala. Mariborčan lovi svoj drugi prstan, pred dvema letoma je na tretji tekmi Celticsom nasul 20 točk, večkrat pa je tudi že poudaril, da ne more videti zelene barve.
Celticsi prevetrili rezerviste
Boston ima malce pestrejšo zasedbo na klopi. Wallace je že pred šestimi leti blestel v finalu, ko je z Detroitom ugnal Lakerse. V rednem delu se ni znašel, v končnici pa je boljši iz tekme v tekmo. Muči ga poškodba hrbta, zato na zadnjem treningu ni sodeloval, trener Rivers pa je bil zelo zaskrbljen. Enaka ugotovitev velja za Davisa. Neustrašni ''Big Baby'' je zelo nepredvidljiv. Tony Allen je nevaren v prodorih, na zadnji tekmi proti Orlandu se je izkazal tudi kralj zabijanja Nate Robinson. Michael Finley je v zatonu kariere, a vedno je dober za kakšno trojko. Prvo tekmo finala bo izpustil Marquis Daniels, ki je na peti tekmi finala Vzhoda doživel pretres možganov. Namesto njega bo v potavi Brian Scalabrine, ki v letošnji končnici še ni igral, lani pa je imel lepo minutažo.
Pred dvema letoma je imel Boston boljšo klop. Veterana Sam Cassell in P. J. Brown sta končala karieri, Leon Powe (na drugi tekmi finala je dosegel kar 22 točk) je odšel v Cleveland, na ključni četrti tekmi sta s trojkami Lakerse pokopala Eddie House in James Posey.
Phil Jackson - Doc Rivers
Brez dvoma najbolj cenjena trenerja v ligi. Lani je ''Zen Master'' osvojil še rekordni deseti prstan. Veliko vprašanje je, ali bo po koncu sezone ostal v Los Angelesu. Vodstvo kluba je napovedalo znižanje plače in mnogi klubi so začutili priložnost. Nobena skrivnost ni, da si ga najbolj želijo v Chicagu. Tudi Rivers je zelo iskano ime, še posebej po naslovu leta 2008, ko je Jacksonu zadal enega izmed dveh finalnih porazov. Kdor bo klonil v finalu, bo verjetno v naslednji sezoni sedel na drugi klopi.
Bo odločala prednost domačega igrišča?
V letošnji sezoni je že bilo odigranih 1.305 tekem v Ligi NBA, a najboljše šele prihaja. Lakersi imajo prednost domačega igrišča, v Staples Centru so dobili vseh osem tekem v končnici. Format 2-3-2 se v finalni seriji uporablja vse od leta 1985 dalje, 19-krat je slavila ekipa, ki je začela serijo doma.

Vsaka napoved je nehvaležna

Strokovnjaki napovedujejo zelo izenačeno serijo, saj izrazitega favorita ni. V finalu v zadnjih dveh desetletjih zmagujejo favoriti, za največje presenečenje pa velja zmaga Detroita nad Lakersi leta 2004. Sedem tekem je bilo odigranih le v letih 1994 (Houston - New York 4:3) in 2005 (San Antonio - Detroit 4:3), obakrat pa prav tako ni bilo favorizirane ekipe.

Spored finala, petek ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

Ponedeljek ob 2.00:
LA LAKERS - BOSTON

Sreda, 9. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Petek, 11. junija, ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Morebitne tekme, ponedeljek, 14. junija, ob 2.00:
BOSTON - LA LAKERS

Sreda, 16. junija, ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON

Petek, 18. junija, ob 3.00:

LA LAKERS - BOSTON

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.