Luka Dončić je izenačil rekord kariere z devetimi zadetimi trojkami, deseta se mu je izmuznila v zadnji četrtini. Foto: AP
Luka Dončić je izenačil rekord kariere z devetimi zadetimi trojkami, deseta se mu je izmuznila v zadnji četrtini. Foto: AP

25-letni Ljubljančan je že v uvodni četrtini zbral 22 točk, zadel je pet trojk iz sedmih poskusov. Do odmora je z 32 točkami zagotovil Mavericksom mirno nadaljevanje (45:66). V tretji četrtini je dodal še 15 točk. Že 15 minut pred koncem tekme je prispeval 47 točk, a ga je trener Jason Kidd vseeno poslal v igro sedem minut in pol pred koncem srečanja, ki je bilo že dlje časa odločeno. Ni mu uspelo zadeti desete trojke, kar bi bil nov rekord kariere.

Mavsi zadeli kar 24 trojk
Kyrie Irving je dosegel 24 točk, štirikrat je bil natančen izza črte. P. J. Washington in Tim Hardaway sta zadela po tri trojke. Mavericksi so blesteli pri metih izza črte, zadeli so jih več kot polovico (24/47).

Rocketsi klonili po 25 dneh
Najboljši strelec Raket je bil Jabari Smith z 28 točkami, zadel je pet trojk. Jalen Green, ki je petkrat na zadnjih osmih tekmah presegel 30 točk, tokrat ni imel strelskega večera (12 točk; 5/15 iz igre, 0/5 za tri).

Rocketsi so bili v izjemnem naletu, pred nedeljskim večerom so dobili enajst tekem zapored. Zadnji poraz so doživeli 6. marca proti LA Clippersom. Kvalifikacije za končnico ostajajo veliki cilj v zadnjih dveh tednih.

Šov Dončića v Houstonu

Simultanka Dončića v uvodni četrtini
Rocketsi so samozavestno odprli tekmo in po treh minutah so povedli z 10:5. Dončić je prvo trojko po koraku nazaj zadel sredi uvodne četrtine, potem pa ga ni bilo več mogoče ustaviti. V zadnjih treh minutah prve četrtine je bil štirikrat natančen izza črte. Zadel je tudi z leve strani z devetih metrov od table. Po 12 minutah je dosegel že 22 točk, Dallas pa je imel 12 točk naskoka (24:36).

Soigralci so bili navdušeni nad imenitno predstavo Dončića. Foto: AP
Soigralci so bili navdušeni nad imenitno predstavo Dončića. Foto: AP

Dallas na odmor z 21 točkami naskoka
Gostitelji so si lahko pošteno oddahnili, ko je na začetku druge četrtine šest minut počival. Ko se je vrnil na parket, je prednost še vedno znašala 12 točk (35:47). Do konca prvega polčasa je dodal še 10 točk. S košem in dodatnim prostim metom je poskrbel za 21 točk naskoka ob odmoru (45:66).

Z eno roko iz nemogočega položaja prehitel uro za iztek napada
Na začetku tretje četrtine je zadel še dve trojki. Najbolj neverjeten koš večera je dosegel tik pred iztekom ure za napad, ko je z desno roko v loku vrgel proti košu in zadel s šestih metrov.
Houston je bil v izgubljenem položaju (53:82), Trener Ime Udoka je skušal z minuto odmora presekati napad Mavericksov. Tri minute in pol pred koncem tretje četrtine je Ljubljančan zadel že deveto trojko. Koncentracija v obrambi je popustila pri gostih in Houston se je približal na 71:89 po 36 minutah.

Dillon Brooks in soigralci še vedno upajo na preboj na 10. mesto, ki vodi v kvalifikacije za končnico. Foto: AP
Dillon Brooks in soigralci še vedno upajo na preboj na 10. mesto, ki vodi v kvalifikacije za končnico. Foto: AP

Desete trojke mu ni uspelo zadeti
Ko je Dončić počival na začetku zadnje četrtine, se je razigral Irving, ki je zadel dve trojki. Izza črte je bil dvakrat natančen še Hardaway, zato je bilo še toliko bolj presenetljivo, ko se je Dončić vrnil na parket sedem minut in pol pred koncem, saj je prednost znašala 24 točk (87:111). Skušal je zadeti še deseto trojko, vendar ni bil natančen, dve minuti pred koncem pa je Kidd zamenjal celotno peterko.

Odločitev o MVP-ju rednega dela prepustil novinarjem
"Na zadnjih tekmah smo igrali precej bolje v obrambi. To nam je vlilo dodatno energijo. Od prve minute smo igrali agresivno. Z Irvingom sva pripravila številne odprte mete soigralcem, ki so jih zadeli. Veliko metov izza črte je bilo odprtih, zadeli smo 24 trojk," je na novinarski konferenci povedal Dončić, ki ni želel govoriti o MVP-ju rednega dela. Odločitev je prepustil novinarjem.

Kidd: Znova je bil Picasso, le dajte mu čopič v roko
"Na dolgi seriji gostovanj je Luka dokazal, da je eden najboljših košarkarjev sveta. Narekoval je ritem v napadu. Res je igral na najvišji ravni, tudi v obrambi se je izkazal. Vedno je sposoben zadeti tudi najtežje mete. Znova je bil Picasso. Le dajte mu čopič v roko in naredil bo nekaj posebnega," je bil navdušen trener Kidd.

Dallas se bo prihodnji teden dvakrat srečal z Bojevniki, vmes bo gostil še Atlanto, že prihodnjo nedeljo pa v American Airlines Center prihaja Houston.

Gilgeous-Alexander odločil v Madison Square Gardnu
Obeta se še izjemno napet boj za prvo mesto na Zahodu. Oklahoma je prevzela vodstvo po zmagi na trilerju v Madison Square Gardnu (112:113).

Shai Gilgeous-Alexander je popeljal Oklahomo v končnico prvič po letu 2020. Foto: AP
Shai Gilgeous-Alexander je popeljal Oklahomo v končnico prvič po letu 2020. Foto: AP

Jalen Brunson (30 točk) je s polaganjem štiri sekunde pred koncem zagotovil New Yorku točko prednosti (112:111). Po minuti odmora je Shai Gilgeous-Alexander zadel iz težkega položaja z leve strani. Knicksi so imeli še 2,6 sekunde za zadnji napad, a je Brunson zgrešil s petih metrov z desne strani.

Julius Randle, OG Anunoby in Mitchell Robinson so še vedno poškodovani, a New York na krilih Brunsona drži četrto mesto na Vzhodu, ki prinaša prednost domačega parketa v uvodnem krogu končnice.

Trojni dvojček Jokića za gladko zmago prvakov
Na drugem mestu Zahoda je Denver, ki je s 130:101 odpravil Cleveland. Nikola Jokić je vpisal 22. trojni dvojček sezone s 26 točkami, 18 skoki in 16 podajami.

MVP lanskega finala je še vedno čutil bolečine v desnem zapestju, a ga to ni ustavilo na poti do 128. trojnega dvojčka kariere. Peto tekmo zapored je izpustil Jamal Murray. Kentavious Caldwell-Pope je dosegel 22 točk (rekord sezone), zadel je šest trojk.

DeRozan in Caruso blestela v Target Centru
Minnesota, ki je pred nedeljskim večerom vodila na Zahodu, je padla na tretje mesto. Volkovi so v Target Centru izgubili proti Chicagu s 101:109.

DeMar DeRozan je bil najboljši strelec srečanja s 27 točkami, Alex Caruso pa je zadel sedem trojk iz osmih poskusov. Biki so prvo četrtino dobili s 33:22 in prednost v tretji četrtini povečali na 16 točk. Volkovi so se približali na 96:98 pet minut in pol pred koncem, a sta DeRozan in Caruso poskrbela, da jim preobrat ni uspel.

Stoječe ovacije za Jamesa v Barclays Centru
Brooklyn je izgubil proti LA Lakersom s 104:116. LeBron James je izenačil rekord sezone s 40 točkami. Najboljši strelec v zgodovini Lige NBA je zadel devet trojk iz desetih poskusov. Izenačil je rekord kariere, tudi 24. januarja lani je proti Clippersom zadel devet trojk.

Več kot 18.000 gledalcev v razprodanem Barclays Centru je z aplavzom pozdravilo sijajno predstavo najstarejšega igralca Lige NBA. Foto: AP
Več kot 18.000 gledalcev v razprodanem Barclays Centru je z aplavzom pozdravilo sijajno predstavo najstarejšega igralca Lige NBA. Foto: AP

Ključen je bil začetek tekme, ko Netsi kar šest minut in 21 sekund niso dosegli niti točke. Lakersi so povedli s 17:0. Ob odmoru so imeli že 23 točk naskoka (44:67).

Cam Thomas (30 točk) se je razigral v drugem polčasu. S trojko po koraku nazaj je znižal na 82:90 na začetku zadnje četrtine, nato pa je James odigral simultanko. Zadel je štiri trojke in nanizal 17 točk v petih minutah. Številni navijači Lakersov so bili navdušeni v Barclays Centru. Ko je 39-letni zvezdnik odšel na klop tri minute pred koncem, je prejel stoječe ovacije s tribun.

"Ne vem, kdaj se bodo ta vrata zaprla, nimam več veliko časa do konca kariere. Vsekakor ne bom igral še 21 let. To vam lahko zagotovim," se je pošalil James.

Wembanyama zaradi zalučane žoge med občinstvo ob 25.000 zelencev
Victor Wembanyama bo moral plačati 25.000 ameriških dolarjev kazni, ker je na petkovi tekmi proti New Yorku vrgel žogo med občinstvo. San Antonio je tudi po zaslugi visokoraslega novinca po podaljšku ugnal Knickse s 130:126. Wembanyama je dosegel 40 točk, 20 skokov in sedem podaj.

Victor Wembanyama je navdušil navijače v San Antoniu, čeprav imajo Spursi le 18 zmag. Foto: AP
Victor Wembanyama je navdušil navijače v San Antoniu, čeprav imajo Spursi le 18 zmag. Foto: AP

Wembanyama je na veselje domačega občinstva v zadnjem napadu ukradel žogo, nato pa jo po izteku igralnega časa nalašč zalučal med občinstvo, s čimer je bil po obstoječem pravilniku Lige NBA kaznovan. Za 20-letnega Francoza, ki letos v povprečju za odpisane Spurse dosega 21 točk, 10,5 skoka ter 3,4 blokade na tekmo, je bila to prva denarna kazen v Ligi NBA.

Spursem ni uspelo presenetiti Bojevnikov
San Antonio je prikovan na dno Zahoda, a je še vedno neugoden tekmec. Devin Vassell, Keldon Johnson in Jeremy Sochan so poškodovani, vseeno pa so Spursi izgubili proti Golden Statu le s 113:117. Wembanyama se je izkazal z 32 točkami in 9 skoki.

Stephen Curry je bil najboljši strelec tekme s 33 točkami, zadel je sedem trojk. Ključna je bila tretja četrtina, ki so jo Bojevniki dobili s 37:21. Zdaj znova malce lažje dihajo, saj imajo dva poraza manj od Houstona v boju za deseto mesto.


Tekme 31. marca:
HOUSTON – DALLAS
107:125 (24:36, 21:30, 28:25, 34:34)
Smith 28 (5/7 za tri), A. Holiday 16, Whitemore 13, Ja. Green 12 (5/15 iz igre, 0/5 za tri), Landale 11, VanVleet 10 (3/4 za tri), Thompson 8, Bullock 3, Je. Green, Tate in Williams po 2; Dončić 47 (18/30 iz igre, 9/16 za tri, prosti meti 2/5), 12 skokov in 7 podaj v 35 minutah, Irving 24 (9/19 iz igre, 4/9 za tri), Exum 13 (3/3 za tri), Washington 12 (3/5 za tri), Hardaway 9 (3/6 za tri), Hardy 8, Gafford 6, Lively, Kleber in Jones po 2.

DENVER – CLEVELAND 130:101
Jokić 26 (11/18 iz igre), 18 skokov in 16 podaj, Caldwell Pope 22 (6/9 za tri), Jackson (5/5 za tri) in Porter (3/5 za tri) po 19; Mobley 23 (9/10 iz igre), Allen 19, LeVert 15, Mitchell 13 (3/12 iz igre, 2/6 za tri).

BROOKLYN – LA LAKERS 104:116
Thomas 30 (8/22 iz igre, 4/7 za tri), Watford 15, Schröder 14 (5/12 iz igre, 2/6 za tri), Bridges 13 (3/11 za tri), Claxton 10; James 40 (13/17 iz igre, 9/10 za tri), Davis 24 (9/12 iz igre) in 14 skokov, Hačimura 20 in 10 skokov, Russell 18 (4/11 za tri), Reaves 12.

CHARLOTTE – LA CLIPPERS 118:130
Bridges 33 (11/20 iz igre, 7/14 za tri), Miller 22 (5/13 za tri), Bertans 15 (5/9 za tri); George 41 (14/21 iz igre, 8/12 za tri), Zubac 24 (7/8 iz igre) in 12 skokov, Leonard 23 (10/19 iz igre, 2/5 za tri), Powell 16, Westbrook 11.

TORONTO – PHILADELPHIA 120:135
Trent 23 (10/20 iz igre, 3/9 za tri), Nwora 19, Olynyk (11 podaj) in Brown po 18; Oubre 32 (10/22 iz igre, 6/11 za tri), Payne 24 (6/10 za tri), Harris 21 in 9 skokov, Batum 19 (5/6 za tri), Hield 13 (3/5 za tri), Lowry 10 (3/5 za tri) in 11 podaj.

WASHINGTON – MIAMI 107:119
Poole 22 (8/20 iz igre, 4/12 za tri), Gill 18, Avdija 15 in 9 skokov; Rozier 27 (11/19 iz igre, 5/11 za tri), Adebayo 22 (6/12 iz igre) in 9 skokov, Butler 17 in 8 skokov, Jović 12.

NEW YORK – OKLAHOMA CITY 112:113
Brunson 30 (11/25 iz igre, 4/11 za tri) in 7 podaj, McBride 19 (4/10 za tri), Hartenstein 177in 12 skokov, DiVincenzo 15 (4/16 za tri), Hart 13 in 15 skokov; Jal. Williams 33 (14/18 iz igre) in 8 podaj, Gilgeous Alexander 19 (7/16 iz igre), Giddey 16 (7/11iz igre, 2/3 za tri), 13 skokov in 12 podaj.

MINNESOTA – CHICAGO 101:109
Edwards 22 (9/20 iz igre, 0/5 za tri) in 11 skokov, Conley (5/9 za tri) in Gobert (8/8 iz igre in 10 skokov) po 19, Reid 14 (3/9 za tri); DeRozan 27 (11/23 iz igre) in 8 podaj, Caruso 21 (7/8 za tri), Vučević 19 (8/16 iz igre) in 8 skokov, White 17 (4/6 za tri), Dosunmu 13.

SAN ANTONIO – GOLDEN STATE 113:117
Wembanyama 32 (10/22 iz igre, 3/10 za tri) in 9 skokov, Osman 18 (4/7 za tri), Collins 13; Curry 33 (12/23 iz igre, 7/15 za tri) in 8 podaj, Green 21 (8/9 iz igre, 2/2 za tri) in 11 podaj, Thompson 13 (5/13 iz igre, 2/8 za tri).

SACRAMENTO – UTAH 127:106
K. Murray 25 (10/18 iz igre, 5/12 za tri), Barnes (5/7 za tri) in Fox (12 podaj) po 24, Sabonis 17 in 11 skokov; Sansabaugh (5/10 za tri) in Sexton po 22, Hendricks (4/6 za tri) in K. George po 18.


Tekme 1. aprila:
CHARLOTTE – BOSTON
DETROIT – MEMPHIS
INDIANA – BROOKLYN
ORLANDO – PORTLAND
CHICAGO – ATLANTA
NEW ORLEANS – PHOENIX


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS          74 58 16  78,4 
MILWAUKEE BUCKS         74 47 27  63,5 
CLEVELAND CAVALIERS     75 45 30  60,0 
NEW YORK KNICKS         74 44 30  59,5 
ORLANDO MAGIC           74 43 31  58,1 
INDIANA PACERS          75 42 33  56,0 
---------------------------------------
MIAMI HEAT              74 41 33  55,4 
PHILADELPHIA 76ERS      75 40 35  53,3 
CHICAGO BULLS           75 36 39  48,0 
ATLANTA HAWKS           74 34 40  45,9 
---------------------------------------
BROOKLYN NETS           75 29 46  38,7 
TORONTO RAPTORS         74 23 51  31,1 
CHARLOTTE HORNETS       74 18 56  24,3 
WASHINGTON WIZARDS      75 14 61  18,7 
DETROIT PISTONS         74 13 61  17,6 
Zahodna konferenca:                    
OKLAHOMA CITY THUNDER   74 52 22  70,3 
DENVER NUGGETS          75 52 23  69,3 
MINNESOTA TIMBERWOLVES  74 51 23  68,9 
LOS ANGELES CLIPPERS    74 47 27  63,5 
DALLAS MAVERICKS        74 45 29  60,8 
NEW ORLEANS PELICANS    74 45 29  60,8 
---------------------------------------
SACRAMENTO KINGS        74 43 31  58,1 
PHOENIX SUNS            74 43 31  58,1 
LOS ANGELES LAKERS      75 42 33  56,0 
GOLDEN STATE WARRIORS   74 40 34  54,1 
---------------------------------------
HOUSTON ROCKETS         74 38 36  51,4 
UTAH JAZZ               75 29 46  38,7 
MEMPHIS GRIZZLIES       74 24 50  32,4 
PORTLAND TRAIL BLAZERS  74 19 55  25,7 
SAN ANTONIO SPURS       75 18 57  24,0