Luka Dončić je bil z 32,4 točke na tekmo drugi strelec lige. Ob tem je v statistiko vpisoval še 8,6 skoka in osem podaj. Foto: AP
Luka Dončić je bil z 32,4 točke na tekmo drugi strelec lige. Ob tem je v statistiko vpisoval še 8,6 skoka in osem podaj. Foto: AP

Novinar ameriškega medijskega giganta je v intervjuju za MMC potegnil črto pod sezono Dallasa, ki se je končala pod vsemi pričakovanji z 11. mestom v Zahodni konferenci. Mavericksi so razočarani ostali brez končnice. Dončićeve statistične številke so bile znova izjemne, toda slovenski košarkarski virtuoz je že na začetku aprila na počitnicah.

MacMahon, ki za ESPN pokriva dogajanje v teksaškem klubu, je spregovoril o težavah Mavsov, o prihodnosti 24-letnega Ljubljančana, dotaknil pa se je tudi Kyrieja Irvinga in poletja, ki bo za Dallas na košarkarski tržnici zelo razburljivo.


Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kako bi ocenili Dallasovo sezono?
Očitno, da je veliko razočaranje. Mislim, da lahko rečemo, da je Dallas največje razočaranje letošnje sezone. Nikoli niso imeli pravega zagona in ritma. Luka je bil na začetku sezone neverjeten. Mislim, da tedaj ni nihče v ligi igral tako dobro kot on. V tistem trenutku je bil glavni kandidat za MVP-ja, a Dallasu vseeno ni šlo. Ekipi preprosto ni steklo. Ko ni bilo Luke na parketu, so se Mavericksi mučili in so stežka dosegali koše. Ko je izpustil tekmo, preprosto niso imeli možnosti za zmago, če je Luka počival, bil utrujen ali lažje poškodovan. Zato so se odločili za veliko tveganje in z menjavo pripeljali Kyrieja Irvinga. Upali so, da bodo z njim postali boljši. Posel predstavlja veliko tveganje, saj bo Kyrie poleti prost igralec. Poleg tega pa ekipa z njim ni bila boljša. Niso zmagovali. Pravzaprav je bila še slabša. Da je Dallas ostal brez končnice, je drastičen korak v napačno smer.

Kaj predstavlja največje razočaranje, sploh če primerjamo z lansko sezono, ko so igrali konferenčni finale?
V prvi vrsti jasno sam rezultat. Dejstvo, da so bili v položaju, ko je t. i. "tankanje", ko so izgubljali tekme zadnji teden rednega dela, dejansko imelo smisel. Poleg tega pa ste verjetno slišali, kaj je govoril Luka o pomanjkanju kemije v ekipi. Dejal je, da so zares pogrešali Jalena Brunsona. Mislim, da si ekipa res ni opomogla od njegovega odhoda. Lahko se potem pogovarjamo, kaj je bilo prej, zmage ali kemija. Dejstvo je, da letos kemija ni bila prava. Morda zato, ker niso zmagovali. Morda pa niso zmagovali zaradi pomanjkanja kemije. Luka je navedel kemijo kot eno glavnih težav te ekipe.

Sorodna novica Dončić: V Dallasu sem srečen, a potrebne bodo spremembe

Se je tudi vam, ki dnevno podrobno spremljate dogajanje v klubu, zdelo, da vzdušje v slačilnici ni bilo pravo?
Kot pravim, težko je najti razlog. Torej, zakaj je bila kemija težava? Je bila težava zaradi osebnosti v slačilnici? Ali je bila zaradi frustracij, ki so bile posledica slabih iger? Tako bom rekel, če Luka misli, da je nekaj narobe z Mavericksi, potem je to težava, saj se vsa Dallasova organizacija vrti okoli Luke. In to upravičeno. Tako pač je, ko imaš superzvezdnika takega kalibra. V ligi je peščica takšnih, s katerimi je tako. Očitno je, da ga skrbi kemija. Mislim, da bi vam povedal sam, da ima tudi on vlogo pri tem. Ko je Luka razočaran, to jasno pokaže. Ko gredo stvari dobro, je vesel kot malokdo. Ima nalezljiv nasmeh na obrazu in je neizmerno zabaven. Ko pa je razočaran, pa njegova govorica telesa to zelo jasno pokaže. Prepričan sem, da so bili trenutki, ko si je kdo od soigralcev rekel po kakšni reakciji, izpostavil si me, da bodo vsi videli. Nobeden seveda ne more biti srečen, če tako zaostaneš za pričakovanji, kot so letos Mavericksi. Luka nedvomno ni bil zadovoljen. To je bilo jasno videti.

Kaj je bilo tisto glavno, kar je tej ekipi manjkalo, in kaj je bila prelomnica, kjer je šlo vse skupaj le še navzdol?
Jasno je, da je bila glavna težava obramba. Letos so bili Mavericksi res zelo slabi v obrambi. Poleti so s podpisom JaVala McGeeja poskušali odpraviti težave v skoku in pri obrambi obroča, kar se ni obneslo. Obljubili so mu mesto v začetni peterki, a so kmalu videli, da ne gre. Spremenili so načrt in po nekaj tednih sezone je bil Dwight Powell znova prva izbira. Bilo je boleče jasno, da je bila takrat to najbolj razumljiva poteza. Toda Powell ni igralec, ki bi bil zastrašujoča sila pod obročema. To je bil tudi prvotni razlog, da so ga skušali zamenjati. Na začetku sezone je bila obremenitev Luke zares ogromna, saj se je poznala velika vrzel po odhodu Brunsona. Manjkala je njegova organizacija igre, sposobnost kreiranja, njegovi meti ob izteku časa za napad … Znal je kaznovati nasprotnika, ko je ta prisilil Luko, da je oddal žogo iz svojih rok. Vrzel so zapolnili z Irvingom, toda zato so se morali odreči Dorianu Finneyju-Smithu in slaba obramba se je še poslabšala. Obramba je bila največja težava te ekipe. Brunson ni odličen obrambni igralec, toda njegov odhod je bila prva domina, ki je povzročila toliko nadaljnjih težav.

Po izpadu Dallasa bo Tim MacMahon poročal o seriji med Memhpisom in LA Lakersi. Foto: MMC RTV SLO
Po izpadu Dallasa bo Tim MacMahon poročal o seriji med Memhpisom in LA Lakersi. Foto: MMC RTV SLO

Torej se strinjate, da je imel odhod Brunsona takšen vpliv na težave te sezone?
Ja, odšel je kot prost igralec, odhod pa je ustvaril veliko luknjo v postavi Dallasa. Poskušali so ga zamenjati in ga v bistvu nadgraditi s Kyriejem, ampak še enkrat, kot pravim, zato so se odrekli Finneyju-Smithu, ki je bil odličen ekipni igralec, vrhunsko opravljal svojo vlogo in bil najboljši obrambni košarkar tega moštva. Poskušali so zamašiti eno luknjo, pa se je pojavila druga. Kot bi puščala cela stena. S prstom zamašiš eno luknjo, pa potem voda pride in naredi novo.

Mislite, da je ta ekipa lahko bistveno boljša v obrambi in v skoku, ali potrebuje znatne spremembe, da bo tako?
Vsekakor potrebuje velike spremembe. Nico Harrison, Jason Kidd in Mark Cuban bi se vsi strinjali s tem. Zavedajo se, kakšno delo jih čaka. Harrison se je pred kratkim pogovarjal z nami in je dal jasno vedeti, da je prioriteta nadgradnja obrambe in skoka. Želijo dobiti igralce, ki imajo visok košarkarski IQ in so obrambno naravnani, da bodo dopolnjevali Luko in Kyrieja. Upajo seveda, da bodo podpisali z Irvingom novo pogodbo. Videli bomo, kako se bo to izšlo. Tudi lani so na tej točki upali, da bodo podpisali z Brunsonom, a se ni razpletlo po željah.

Sorodna novica Kidd prepričan, da bo Dončić poleti naredil za reprezentanco vse, kar bo lahko

Je Kyrie Irving prava okrepitev za Dallas? So v klubu prepričani, da bo ostal pri Mavsih?
Mavericksi so optimistični. Verjamejo, da si želi biti tukaj. Rekel bom le, bomo videli, kako se bo odvilo poleti. Čakamo na njegov odgovor. Odločil se je, da v medijih odločitve ne bo komentiral. Mogoče to pomeni kaj, mogoče pa nič. Izvedeli bomo na začetku julija. Če je pravi, bi rekel le to, da Luka in Kyrie lahko sestavljata jedro zares odlične ekipe. Vendar pa se mora zares nadgraditi podporna zasedba okoli teh dveh fantov in pripeljati igralce z visokim IQ-jem, ki so dobri obrambni košarkarji. Z njima bo ekipa napadalno res dobra. Letos smo videli, kaj pomeni, če je ekipa ofenzivno odlična, a hkrati defenzivno zelo slaba. Če je ekipa taka, je, kot kaže, ni v končnici. Druga stvar je, iskreno rečeno, da Mavericksi trenutno ne morejo biti prav izbirčni. Če izgubijo Kyrieja, ni tako, da greš kar v trgovino s superzvezdniki in vzameš novega, ki ga bo zamenjal. Z razlogom so se odločili takrat za menjavo in pripeljali Irvinga. Ko so dobili priložnost, da Luki dodajo še eno zvezdo, so čutili, da jo morajo pograbiti z obema rokama.

Dončić in Irving sta oba izjemna posameznika. Verjetno sta ofenzivno najbolj talentiran dvojec v ligi. Ali sta lahko tudi v navezi tako uspešna?
Mislim, da je Luka sam odgovoril na to, ko je rekel, da napad ni težava te ekipe. Preprosto ne moremo nikogar ustaviti, je v bistvu dejal. Rekel je, da vsak lahko zadene proti njim. Če bosta v naslednji sezoni soigralca, bodo, kot je tudi dejal Luka, njuna kemija na igrišču, njun odnos in vse drugo sčasoma le rasli. Kot pravim, težava ni bila, da se ta dva ne bi dobro ujela. Dallas je dosegel ogromno točk, ko sta bila skupaj na igrišču. Težave so bile na drugi strani parketa. Luka je bil sam del težav v obrambi. Zaveda se, da mora biti boljši obrambno. Kot sem že dejal, pa morata dobiti boljše igralce okoli sebe. Igralce, ki ju lahko dopolnjujejo in v obrambi ščitijo njuna hrbta.

Dallas je sezono končal z 38 zmagami in 44 porazi. Foto: AP
Dallas je sezono končal z 38 zmagami in 44 porazi. Foto: AP

Statistika Dončića je izvrstna. Kako ste videli njegovo sezono?
Mislim, da je bila prva polovica fantastična, v drugi polovici pa ni bil več tako dober. Luka je tako neverjetno talentiran, da lahko dosega izvrstne številke in še vedno za svoje standarde ne igra dobro. Je eden redkih, za katere lahko rečemo, ko da 30 točk, osem skokov in osem podaj, da ni odigral prav dobre tekme. Na neki način je to kompliment, saj je tako izjemno nadarjen. Priznal je, da je bil ob koncu sezone utrujen. Težko je bilo zanj agresivno igrati tako v obrambi kot v napadu. Nekaj te utrujenosti je posledica igranja za slovensko reprezentanco tik pred sezono. Deležen je bil velikih obremenitev, saj je nosil takšno breme v reprezentanci, še posebej pa v Dallasu na začetku sezone. Bil je utrujen, načet, imel težave s poškodbo … Vse skupaj je imelo vpliv. Zagotovo bo izbran v eno izmed najboljših peterk lige. Nisem popolnoma prepričan, da bo v prvo, čeprav ima dobre možnosti, da bo znova. Ne glede na to, da je imel statistično individualno najboljšo sezono v karieri, po njegovih standardih ni bila odlična.

Omenili ste, da mora napredovati v obrambi. Kje poleg tega vidite največ prostora za napredek? Je vodja ekipe v pravem pomenu?
Luki v bran bom dejal, da je dopolnil šele 24 let. Ni veliko 24-letnikov na svetu, ki bi jih vrgli v Ligo NBA in postavili za vodjo ekipe, ki kandidira za naslov, in v tem razvoju ne bi imeli težav. Spopada se s temi odraščajočimi težavami. Poznate ga. Njegova čustva pridejo do izraza. To je tudi nekaj, kar ga dela tako izjemnega. Gre pa kdaj tudi v napačno smer. V procesu dozorevanja lahko napreduje v odnosu s soigralci in na primer sodniki. Če se prereka s sodniki in se ne vrača v obrambo, je to del težave. Vedno je prostor za napredek. Ko govorimo o Luki, je to zagotovo tudi njegovo fizično stanje. Jasno je, da, če si v Ligi NBA, nisi slabo telesno pripravljen. Vendar pa obstaja razlika od tega, da si dobro telesno pripravljen, ali pa je fizična pripravljenost na ravni NBA-zvezdnika. Ko je Luka vešč, ko se odloči za dieto in se popolnoma posveti telesni pripravi, da je v najboljšem stanju, kot je lahko, je lahko najboljši igralec na svetu. Ali lahko to počne konstantno? Če bo, lahko upravičeno govorimo o enem najboljših igralcev, ki so kadar koli igrali košarko. Če ne, bodo prišli trenutki, ko mu bo to preprečilo, da bi dosegel svoj potencial. Vse skupaj je noro. Lahko se telesu posveti šele na trening kampu, pa bo še vedno odigral 15 All Star tekem. Bo izjemen igralec, toda njegov potencial ni le to, da je odličen. Njegov potencial je, da je eden najboljših vseh časov. Njegov cilj je osvojiti prstan. Če želi biti popolnoma posvečen temu cilju, bo moral narediti velik korak v tej smeri.

Sorodna novica Dallas, Dončić, Kidd, Cuban in čas za premislek

Večkrat je dejal, da je srečen v Dallasu. V klubu zares obstaja bojazen, da ga, če ne bo šlo v smeri izpolnjevanja teh najvišjih ciljev, v nekaj letih lahko izgubijo?
Poročal sem o tem. Seveda obstaja. Luka ne bi bil edinstven primer. Lahko samo pogledamo seznam superzvezdnikov, ki so bili v takem položaju. Podobno, kot je z Luko v Dallasu, je bilo z Anthonyjem Davisom v New Orleansu. James Harden je bil tak primer v Houstonu. Pravkar smo videli Kevina Duranta, kako se je izšlo z Brooklynom. Takih primerov je še kar nekaj. Preprosto dejstvo je, da je Dallas letos naredil drastičen korak v napačno smer. Vsi vemo, kako tekmovalen je Luka. Vsi vemo, kako močno želi zmagovati in osvojiti naslov. Klub skrbi, da se čez leto ali dve znajdejo v položaju, ko se mu bo zdelo, da nima možnosti doseči teh ciljev. Zavedajo se, da je nujno narediti vse, da preprečijo, da bi pri Luki sploh prišlo do takega dvoma. Da bi se Luka znašel v položaju, ko bi bilo popolnoma logično, da razmišlja o tem. Torej, ja, obstaja strah znotraj organizacije. Ko Luka pravi, da je srečen v Dallasu, mu verjamem. Na podlagi vsega, kar pravi in kar slišim, verjamem, da uživa v življenju v Dallasu in je rad del tega kluba. Ne verjamem, da bo iskal razloge za odhod. Mislim, da bo iskal razloge, da bo ostal tu dolgoročno. Na potezi je vodstvo kluba. Mark Cuban, Nico Harrison in drugi v organizaciji morajo narediti vse, da Luki zagotovijo te razloge. Razloge, da ostane, ki so popolnoma preprosti. Postavite ga v položaj, kjer bo imel legitimne možnosti za zmago. Načrt je popolnoma preprost, je pa težje izvedljiv.

Vsi v Dallasu verjetno nestrpno čakate na žreb loterije za nabor lige. Bo Dallas, če zadrži izbor med prvimi desetimi, to uporabil v menjavi?
Ja, razen, če bi imeli res veliko veliko srečo. Imajo tri odstotke možnosti, da dobijo prvi izbor in potem bi jasno vzeli Victorja Wembanyamo. Takšna odločitev bi bila sprejeta v sekundi, tako kot bo to s katero koli ekipo, ki bo dobila prvi izbor. Resnično mislim, da tudi, če bi imeli takšno srečo in dobili drugi ali tretji izbor, bi Mavericski še vedno razmišljali o menjavi. Ne bodo ga menjali kar tako, ampak bodo skušali dobiti dobro protivrednost zanj. Če ostanejo med prvimi desetimi, mislim, da bodo agresivno pristopili in na vsak način skušali uporabiti ta izbor v menjavi za dokazanega kakovostnega veterana, ki bi ekipi v tem trenutku pomagal zmagovati. Če bodo dodali fanta, ki bo dober čez tri ali štiri leta, ne bo rešilo trenutnih težav. Imajo težavo, ki bi jo veliko ekip rado imelo. Imajo trenutno enega najboljših igralcev v ligi. Luka Dončić je pripravljen zmagovati. Morajo mu dati priložnost, da zmaguje zdaj. Bili so že zelo uspešni. Lani so prišli v finale Zahoda. Morajo znova priti do točke, ko bodo imeli možnosti za tak podvig, ali pa še za kaj več.

Pred Dallasom je razburljivo poletje, najprej pa čakajo 16. maj, ko bo znan vrstni redizbiranja na naboru. Foto: Reuters
Pred Dallasom je razburljivo poletje, najprej pa čakajo 16. maj, ko bo znan vrstni redizbiranja na naboru. Foto: Reuters

Opisali ste, kakšne igralce bo Dallas iskal poleti. Bi lahko govorili konkretno o kakšnih imenih?
Lahko vržemo cel kup imen, vendar je toliko dejavnikov, ki bodo vplivali na vse skupaj. V prvi vrsti že, kdo bo sploh na voljo na trgu. Bom pa omenil eno ime. Ne vem zdaj, kako bi sicer to delovalo, ampak recimo DeAndre Ayton. Trenutno ni najbolj zadovoljen v Phoenixu. Ne verjamem, da bo tam še vrsto let. Je izjemno kakovosten center, ki lahko brani, skače, zadeva, je mlad, ob tem ga zastopa Bill Duffy, ki je, kot veste, tudi glavni agent Luke. Kako bi bil videti ta posel, je vprašanje in izziv. Vse skupaj bo za Maverickse velik izziv, saj iščejo nadgradnjo ekipe, nimajo pa veliko možnosti, kaj lahko na trgu zanimivega ponudijo. Kako narediti konkretno nadgradnjo s tem, kar lahko ponudijo? To je velik izziv. Pošteno povedano, zato so izgubili zadnje tekme sezone, ker bo morda ravno izbor njihovo glavno sredstvo na trgu. Razen seveda, če bodo imeli toliko smole in bodo nazadovali v loteriji ter izgubili izbor. Če ga zadržijo, pa bo morda res to njihovo glavno pogajalsko sredstvo.