Če Dallas ne pride v finale Zahoda, bo Luka Dončić letos znova zaigral za slovensko reprezentanco. Foto: EPA
Če Dallas ne pride v finale Zahoda, bo Luka Dončić letos znova zaigral za slovensko reprezentanco. Foto: EPA

Legendarni Nemec je Evropejec, ki je v najmočnejši ligi na svetu pustil največji pečat. Je prvi, ki je postal najkoristnejši posameznik rednega dela. Naziv je prejel leta 2007, štiri leta pozneje pa je, ko je bil izbran tudi za MVP-ja finala, Dallas popeljal do košarkarskega grala – šampionskega prstana in pokala Larryja O'Briena. Vse je nepozabnemu velikanu svetovne košarke uspelo v dresu ene ekipe. 21 sezon je nosil dres Mavsov, ob slovesu pa je dobil v Teksasu dostojnega naslednika – Luko Dončića. Gre seveda za povsem drug tip košarkarja – Dončić ima sicer še večji vpliv na samo igro –, a tako, kot je bil nekoč Dirk, je tudi Luka zdaj ključen mož Dallasa in obraz franšize, kjer se vse vrti okoli njega.

Sorodna novica Kdo se bo postavil proti zastrašujoči navezi Valančiunas–Sabonis?

Ob vseh eminentnih dosežkih v Dallasu je Nowitzki neizbrisen pečat pustil tudi na reprezentančnih akcijah. Nemčija je z njim posegala celo po medaljah, njeno moč pa je na primer občutila tudi Slovenija. Tako je tudi Dončić v reprezentančnem dresu takšen odločilen faktor, tisti, ki dela razliko, oziroma predstavlja tako veliko dodano vrednost, da, četudi Slovenija trenutno nima tako širokega izbora kakovostnih posameznikov kot nekoč, se izbrana vrsta lahko bori za najvišja mesta. Dirk je bil tako "izvenserijski", da je Nemčija z njim na parketu premagovala na papirju precej močnejše ekipe, brez njega pa je veljala za povsem povprečno. Podobno bi lahko s svojo izjemnostjo Sloveniji prinesel tudi Dončić, ki bo, v primeru, da Dallas ne pride v konferenčni finale Lige NBA, po štirih letih junija znova oblekel reprezentančno majico.

Dirk Nowitzki je bil najboljši strelec kar treh evropski prvenstev. Leta 2001 je v Turčiji dosegal skoraj 29 točk na tekmo, v Srbiji in Črni gori leta 2005 več kot 26, v Španiji dve leti pozneje pa 24. Foto: EPA
Dirk Nowitzki je bil najboljši strelec kar treh evropski prvenstev. Leta 2001 je v Turčiji dosegal skoraj 29 točk na tekmo, v Srbiji in Črni gori leta 2005 več kot 26, v Španiji dve leti pozneje pa 24. Foto: EPA

Letos slovenske košarkarje čaka ogromen izziv – boj za (prve) olimpijske igre. V Kaunasu bodo lovili olimpijske sanje, z Lukom na parketu se zdijo uresničljive, četudi bo na sproti stala izjemno kakovostna Litva. Kot se zavedajo tudi litovski novinarski kolegi, ko se pogovarjamo o kvalifikacijah, je z Dončićem mogoče marsikaj. Ko je Luka motiviran, je najboljši. To je dokazoval že v evroligi z Realom, v NBA-ju pa z bleščečimi predstavami tako ali tako navdušuje iz dneva v dan. Je rojen zmagovalec. Ko je še kot najstnik prvič spregovoril s slovenskimi mediji, je vehementno napovedal naskok na zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Tedaj so se besede zdele utopične, a že pol leta pozneje so se uresničile. Večkrat je poudaril, da bo, če bo le lahko, vedno na voljo reprezentanci, tudi soigralci v izbrani vrsti pa so že nekajkrat izpostavili, da je Luka odločen, da zaigra na olimpijskih igrah.

Eno sezono sta Nowitzki in Dončić skupaj igrala v Dallasu, kjer je Ljubljančan prevzel vlogo vodje od slovitega Nemca. Foto: AP
Eno sezono sta Nowitzki in Dončić skupaj igrala v Dallasu, kjer je Ljubljančan prevzel vlogo vodje od slovitega Nemca. Foto: AP

Zjutraj sem na telefonu najprej prebral sporočilo prijatelja Dirka (Nowitzkega, op. a.), ki mi je napisal, naj se pazimo Nemcev. Seveda sem si nato takoj z zanimanjem pogledal razplet žreba skupin za evropsko prvenstvo. Namenil nam je zanimive tekmece, s katerimi se reprezentanca sicer redno srečuje. O Franciji in Litvi ni treba izgubljati preveč besed, tudi Nemci bodo na domačem parketu zelo nevarni. A ne glede na to, kdo je tekmec na drugi strani igrišča, imam sam vedno visoke cilje. In prepričan sem, da podobno razmišljajo tudi reprezentančni soigralci. Spomini na zadnje evropsko prvenstvo in osvojeni naslov evropskih prvakov so še kako živi. Spremljalo nas je odlično vzdušje in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Komaj čakam, da bom že ob prvi priložnosti znova del reprezentančne zgodbe.

Komentar Luke Dončića žreba EuroBasketa 2022

Dončić je eden tistih posameznikov, ki na parketu delajo soigralce boljše. Z (učinkovitimi) vsestranskimi mojstrovinami navdušuje košarkarske ljubitelje povsod po svetu, zaradi njega pa so evropski prvaki še bolj cenjeni in zanimivi. "Tako Itudis kot Xavi sta bila zainteresirana za vodenje slovenske reprezentance. Finančni pogoji niso bili problem. Nobeden izmed njiju ne bi prišel sem zaradi posebnega zaslužka, ampak bi jima izziv predstavljalo vodenje evropskih prvakov z Luko Dončićem na čelu," o Dončićevem pomenu pričajo tudi besede predsednika KZS-ja Mateja Erjavca glede izbora selektorja, ko se je zveza pogovarjala tudi s trenersko evropsko smetano, kot sta Dimitris Itudis in Xavi Pascual.

Če potegnemo vzporednice z Nowitzkim, so nepozabne predvsem njegove predstave na EuroBasketu 2005 in svetovnem prvenstvu 2002. Dirk je bil na obeh turnirjih najboljši strelec in izbran za MVP-ja. Nemčija je v Beogradu postala evropski podprvak, ko je v četrtfinalu zaustavila do tedaj neporaženo Slovenijo, v Indianapolisu pa je na mundialu prišla do brona. Ob sijajnem Dirku sta bila v obeh reprezentancah le dva, ki sta igrala v tujih evroligaših, večina pa jih je nosila drese domačih klubov, ki tedaj še zdaleč niso bili v mednarodnih tekmovanjih tako konkurenčni, kot so danes, prav tako pa nemška liga ni bila tako kakovostna, kot je trenutno. Nowitzki je bil alfa in omega ekipe, neverjetna sila v napadu, ostalih 11 pa je odlično opravljalo svoje naloge. Danes ima brez dvoma Nemčija širši kader dobrih posameznikov, a nima tako izstopajočega kot nekoč.

Ga ima pa Slovenija, ki ima še kar nekaj močnih orožij, ki skupaj z Lukom ob točno določeni razporeditvi vlog lahko tvorijo zelo konkurenčno zasedbo. Jasno pa je, da se bo vsaka odsotnost močno poznala. Kot je znano, bodo NBA-igralci lahko na kvalifikacijskih turnirjih sodelovali, če se njihova moštva ne uvrstijo v konferenčni finale. Tudi Denver, kjer Vlatko Čančar sicer ne igra veliko, ima visoke cilje, Slovenija pa bi Koprčana zelo pogrešala. Še posebej, ker je Čančar fizično močno napredoval in se pričakuje, da bo nosilec na položaju krilnega centra.

Na EuroBasketu 2005 je Slovenija v četrtfinalu občutila moč Nemčije Dirka Nowitzkega. Foto: EPA
Na EuroBasketu 2005 je Slovenija v četrtfinalu občutila moč Nemčije Dirka Nowitzkega. Foto: EPA

Slovenija ima sicer pod obročem še vedno precej težav. Zaradi poškodbe je ostala brez Jordana Morgana. Pomagal bo znova Gašper Vidmar, a bo njegova vloga zaradi težav s poškodbami omejena. Tako pravega nosilca na poziciji klasičnega centra trenutno ni. Možni sta dve rešitvi, nova naturalizacija, ki bo težko izvedljiva, ali pogovor in seveda dogovor z Alenom Omićem. Slovenija potrebuje kakovostno petico, saj jo v Kaunasu čaka Litva z izjemno močno zasedbo pod obročem, hkrati pa je Luka mojster "pick and roll" igre, za kar potrebuje dobre soigralce.

Sorodna novica Ne Itudis, ne Pascual, selektor evropskih prvakov (ostaja) Sekulić

Tako kot zna izkoristiti visoke košarkarje, poskrbi tudi za dobre strelce z razdalje. Klemen Prepelič in Jaka Blažič, ki bosta nosilca na položaju dve, imata za sabo zelo dobri sezoni in, ko prideta v strelski ritem, sta lahko zelo nevarna. Zanimivo ime je Gregor Glas, ki je tudi odličen strelec, a gre za zelo neizkušenega mladeniča, tako da vidne vloge še ne more odigrati in gre predvsem za naložbo za prihodnost. Tudi Zoran Dragić bo na krilu zelo hvaležen Dončićev soigralec. Svojo vlogo sta korektno na trojki vedno opravljala tudi Gregor Hrovat, ki v zadnjem času v Franciji igra zelo dobro, in Edo Murić, ki je bil med sezono v vrhunski formi, sicer pa je v reprezentanci zanj bolj rezervirana pozicija štiri. Pri kreaciji igre bo zagotovo prva Lukova pomoč Žan Mark Šiško, Aleksej Nikolić se je v reprezentanci že zelo izkazal, konkurenco pa na položaju ena zaostruje še Luka Rupnik.

Če torej Luka igra, kot zna, tako kot v Dallasu tudi v dresu Slovenije prevzame vlogo slovitega nekdanjega soigralca in nastopi recimo kot "reprezentančni Dirk", bo – po nemškem receptu, oziroma njegovi nadgradnji – uspeh težko izostal.


Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

3.t. 1/4finale DP: Krka-Šentjur 99:47

2.t. 1/4finale DP: Šentjur-Krka 84:79

1.t. 1/4finale DP: K.-Šentjur 105:66

7.k. 2..d. DP: Helios-Krka 54:76

19

36

22

25

7 (2/2 za dve, 1/2 za tri)

15 (4/6 za dve, 2/5 za tri)

4 (1/1 za dve, 0/3 za tri)

7 (2/3 za dve, 1/4 za tri)

2

1

3

3

5

15

9

3

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

2.t. 1/4finale DP: Hopsi-Olim. 70:87

1.t. 1/4finale DP: Olim.-Hopsi 97:48

7.k. 2.d. DP: Rogaška-Olimpija 66:88

29

19

22

22 (6/9 za dve, 3/6 za tri)

13 (2/6 za dve, 3/6 za tri)

7 (1/6 za dve, 1/4 za tri)

7

3

3

3

4

1

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

konec sezone

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver-Brooklyn 119:125

Utah-Denver 127:120

Denver-New York 113:97

LA Lakers-Denver 93:89

LA Clippers-Denver 104:110

Denver-Toronto 121:111

Denver-New Orleans 114:112

16

/

5

/

/

3

/

3 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

/

2 (1/3 za dve, 0/1 za tri)

/

/

3 (1/1 za tri)

/

2

/

3

/

/

0

/

2

/

0

/

/

0

/

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

2.t. 1/4finale DP: Hopsi-Olim. 70:87

1.t. 1/4finale DP: Olim.-Hopsi 97:48

7.k. 2.d. DP: Rogaška-Olimpija 66:88

18

19

19

4 (2/4 za dve)

10 (4/7 za dve)

9 (3/6 za dve)

6

7

3

1

0

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Cleveland-Dallas 97:124

Dallas-Cleveland 110:90

Dallas-Brooklyn 113:109

Miami-Dallas 113:127

Dallas-Sacramento 99:111

Dallas-Washington 125:124

Detroit-Dallas 105:115

22

23

36

30

36

39

/

15 (5/9 za dve, 0/2 za tri)

24 (7/12 za dve, 1/5 za tri)

24 (2/9 za dve, 5/13 za tri)

23 (3/5 za dve, 5/10 za tri)

30 (10/15 za dve,1/7 za tri)

31 (11/17 za dve,1/6 za tri)

/

5

8

10

12

6

12

/

5

1

8

8

6

20

/

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Boston-Miami 124:130

Miami-Minnesota 121:112

Miami-Dallas 113:127

Charlotte-Miami 111:121

Cleveland-Miami 107:124

Miami-San Antonio 116:111

29

32

27

30

29

28

9 (0/5 za dve, 3/5 za tri)

23 (7/12 za dve, 3/6 za tri)

19 (3/8 za dve, 2/6 za tri)

18 (6/12 za dve, 1/6 za tri)

9 (3/7 za dve, 1/3 za tri)

18 (2/5 za dve, 4/7 za tri)

3

4

5

2

5

0

7

3

3

2

7

7

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

/

/

/

/

/

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

konec sezone

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

2.t. 1/4finale DP: Hopsi-Olim. 70:87

1.t. 1/4finale DP: Olim.-Hopsi 97:48

7.k. 2.d. DP: Rogaška-Olimpija 66:88

22

22

19

8 (2/4 za dve, 1/2 za tri)

12 (3/3 za dve, 2/4 za tri)

11 (1/1 za dve, 3/6 za tri)

2

2

2

1

3

4

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

9. krog DP: Cholet-Pau Orthez 75:78

34. krog DP: Cho.-Gravelines 105:90

33. krog DP: Dijon-Cholet 89:81

38

36

40

15 (1/2 za dve, 4/8 za tri)

16 (3/5 za dve, 2/3 za tri)

20 (3/4 za dve, 4/6 za tri)

1

3

5

2

5

3

Jaka Klobučar (Büyükčekmece/TUR)

konec sezone

Jan Kosi (Krka)

3.t. 1/4finale DP: Krka-Šentjur 99:47

2.t. 1/4finale DP: Šentjur-Krka 84:79

1.t. 1/4finale DP: K.-Šentjur 105:66

7.k. 2..d. DP: Helios-Krka 54:76

13

12

24

20

4 (2/3 za dve, 0/1 za tri)

2 (1/3 za dve)

12 (6/12 za dve)

10 (5/9 za dve)

3

0

3

5

0

0

1

2

Luka Lapornik (Krka)

3.t. 1/4finale DP: Krka-Šentjur 99:47

2.t. 1/4finale DP: Šentjur-Krka 84:79

1.t. 1/4finale DP: K.-Šentjur 105:66

7.k. 2..d. DP: Helios-Krka 54:76

19

39

18

34

10 (2/2 za dve, 2/4 za tri)

10 (3/6 za dve, 1/3 za tri)

16 (3/4 za dve, 3/4 za tri)

26 (2/4 za dve, 7/9 za tri)

2

6

3

5

0

2

1

2

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

1.t. 1/4finale DP: Yoast-Bosch 91:89

32

25 (2/5 za dve, 7/9 za tri)

4

3

Jurij Macura (FMP/SRB)

/

/

/

/

/

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

3.t. 1/4finale DP: Hel.-Šenčur 68:66

2.t. 1/4finale DP: Šenčur-Hel. 70:56

1.t. 1/4finale DP: Hel.-Šenčur 70:62

7.k. 2..d. DP: Helios-Krka 54:76

37

32

27

31

9 (3/7 za dve, 1/6 za tri)

15 (2/2 za dve, 1/3 za tri)

8 (3/3 za dve, 0/2 za tri)

13 (5/7 za dve, 0/3 za tri)

6

2

2

4

4

2

5

4

Blaž Mesiček (Split/HRV)

2.t. 1/4finale DP: Split-Zabok 66:62

1.t. 1/4finale DP: Zabok-Split 51:91

34. krog DP: Gorica-Split 61:89

33. krog DP: Split-Dubrava 126:93

3

20

23

19

0

6 (1/3 za dve, 1/3 za tri)

8 (2/2 za dve, 1/3 za tri)

10 (2/3 za dve, 1/3 za tri)

1

4

5

2

1

3

6

2

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

poškodovan

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

2.t. 1/4finale DP: Hopsi-Olim. 70:87

1.t. 1/4finale DP: Olim.-Hopsi 97:48

7.k. 2.d. DP: Rogaška-Olimpija 66:88

22

19

15

11 (1/1 za dve, 2/6 za tri)

9 (2/2 za dve, 1/3 za tri)

6 (3/4 za dve, 0/3 za tri)

3

2

5

0

1

0

Aleksej Nikolić (Gravelines Dunkerque/FRA)

9. krog DP: Monaco-Grav. 122:69

34. krog DP: Cholet-Grav. 105:90

33. krog DP: Grav.-Nanterre 81:102

/

32

29

/

0 (0/1 za tri)

3 (0/1 za dve, 1/6 za tri)

/

3

2

/

6

8

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

34. krog DP: Bourg-Levallois 86:77

33. krog DP: Bourg-Le Portel 101:72

33

22

20 (9/11 za dve, 0/1 za tri)

14 (6/9 za dve)

16

10

3

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

37. krog DP: Real-Valencia 69:79

36. krog DP: Val.-Estudiantes 100:89

34. krog DP: Murcia-Valencia 66:80

20

24

19

8 (3/3 za dve, 0/4 za tri)

8 (3/3 za dve, 0/6 za tri)

4 (1/4 za dve, 0/2 za tri)

1

4

6

4

2

1

Matic Rebec (Orasi Ravenna/ITA, 2. liga)

4.k. 2.d. DP: Rav.-Mantova 70:62

3.k. 2.d. DP: Trapani-Ravenna 96:75

2.k. 2.d. DP: Rav.-Piacenza 78:77

29

34

29

9 (3/6 za dve, 1/5 za tri)

13 (1/2 za dve, 2/5 za tri)

8 (1/5 za de, 2/8 za tri)

5

3

2

2

6

6

Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

2.t. 1/4finale DP: Hopsi-Olim. 70:87

1.t. 1/4finale DP: Olim.-Hopsi 97:48

7.k. 2.d. DP: Rogaška-Olimpija 66:88

18

12

16

7 (1/2 za dve, 1/4 za tri)

5 (1/1 za dve, 1/2 za tri)

12 (2/2 za dve, 2/3 za tri)

3

1

2

7

1

1

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

36. krog DP: Fuen.-Tenerife 98:65

34. krog DP: Estudiantes-F. 86:87

9

15

4 (2/3 za dve)

15 (3/5 za dve, 3/3 za tri)

0

2

0

1

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

34. krog DP: Ludwigsburg-B. 91:77

33. krog DP: Ulm-Bayern 64:98

5.t. 1/4finale EL: Milano-Bay. 92:89

32. krog DP: Göttingen-Bay. 90:102

4.t. 1/4finale EL: Bay.-Milano 85:82

3.t. 1/4finale EL: Bay.-Milano 85:79

20

/

17

/

22

26

3 (0/1 za dve, 1/5 za tri)

/

3 (0/2 za dve, 1/1 za tri)

2 (1/4 za dve, 0/3 za tri)

9 (3/6 za dve, 1/3 za tri)

4

/

0

/

0

2

2

/

2

/

3

8

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

37. krog DP: Manesa-Gip. 91:83

34. krog DP: Tenerife-Gip. 98:69

26

21

9 (3/9 za dve, 0/1 za tri)

5 (1/2 za dve, 1/2 za tri)

1

1

4

0

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

/

/

/

/

/