Edo Murić je letos najboljši strelec in skakalec Krke, prav tako pa je prvi tudi po številu ukradenih žog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić je letos najboljši strelec in skakalec Krke, prav tako pa je prvi tudi po številu ukradenih žog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Z dobrimi igrami v dresu Krke si je mladi Ljubljančan izboril tudi mesto v slovenski reprezentanci, ki je nastopila na evropskem prvenstvu v Litvi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Eurochallenge bo Krka začela proti Ethi, ki bo v Novem mestu gostovala ob 19.00. Nato Novomeščane čakata dve zaporedni gostovanji v Turčiji. Najprej odhajajo v Karšiyako, nato pa še v Burso.

Aleksandar Džikić, Edo Murić, Krka
Veliko priložnosti je 202 centimetra visoki Murić dobil že pod taktirko Aleksandra Džikića, s katerim sta s Krko postala državna prvaka in osvojila Eurochallenge. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uroš Slokar, Edo Murić in Goran Jagodnik
Edova velika želja je, da s Slovenijo nastopi tudi na domačem evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto. Na Eurobasketu v Litvi se je lani dobro odrezal. Foto: Reuters

V zadnjem času je imel Murić nekaj težav s kolenom, saj si je nekoliko nategnil vezi, vendar pa že normalno trenira.

Dino Murić, Edo Murić
Veliko rivalstvo Olimpije in Krke še popestri bratski dvoboj med Edom in Dinom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Edo bo v prihodnosti zelo dragocen za slovensko reprezentanco, saj je eden redkih klasičnih krilnih igralcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka začenja Pokal Eurochallenge

Novomeščani proti ciprski Ethi začenjajo tretje najmočnejše evropsko tekmovanje, ki so ga pred dvema sezonama tudi osvojili. Prvi nasprotniki predstavljajo precejšnjo neznanko, nato pa čakata Krko še dve turški ekipi - Tofaš in Pinar Karšiyaka.

21-letni krilni košarkar je odlično začel sezono in je celo glavni nosilec igre. Ljubljančan se je v Novem mestu dobro znašel in že v preteklih sezonah pokazal, da se razvija v pravo smer. Udeleženec Eurobasketa v Litvi sanja, da bi slovenske barve branil tudi na domačem prvenstvu, v intervjuju za MMC pa je spregovoril tudi o trenutni slabi formi Krke in zahtevni slovenski javnosti.


Eurochallenge začenjate proti Ethi. Kaj lahko poveste o tej ekipi in kaj sploh lahko pričakujemo od sicer precej neznanega moštva?
Etha je ekipa, ki je ne poznamo dobro. Ne vemo, kako igrajo, saj nismo dobili niti posnetkov tekem. Vse bo za nas kar veliko presenečenje. Ne vemo, kaj lahko pričakujemo. Zagotovo gre za dobro moštvo in morali bomo pokazati to, kar smo v Kragujevcu v tretji četrtini, skozi vso tekmo. Morali se bomo boriti in pokazati veliko mero želje, če želimo tekmo dobiti. Imajo kar nekaj Američanov v igri in skoraj zagotovo igrajo trdo in agresivno košarko. Dali bomo svoj maksimum, da prekinemo ta niz porazov.

Bo Etha prav zaradi tega še toliko bolj nevarna? Verjetno pa podcenjevanja z vaše strani ne bo?
Podcenjevanja vsekakor ni. V Eurochallengeu so vse ekipe na visokem nivoju. Etha je za nas neznanka. Verjetno igrajo "run and gun" košarko, ampak to lahko le ugibamo. Bomo šele videli, ko se bo tekma začela. Ves čas bomo morali biti osredotočeni in se med tekmo tudi prilagoditi.

Za tem vas čakata še dve moštvi iz močnega turškega prvenstva. Kakšna se vam zdi skupina?
Etha je za vse nepoznana. Vemo le, da so igrali tri tekme in dvakrat zmagali. Tu je potem Karšiyaka, ki je v samem vrhu turškega prvenstva in je bila dolgo celo brez poraza. Menjali so praktično vso ekipo. So glavni favoriti v naši skupini. Tudi Tofaš ima močno moštvo in igra dobro košarko. Tudi Tofaš zmaguje v turški ligi, ki je med najboljšimi v Evropi. Na vsaki tekmi bomo šli na zmago. Iskali bomo svojo priložnost, da bi dobili čim več tekem. Na vsaki bomo dali vse od sebe in upamo, da se uvrstimo v drugi krog, nato pa bomo šli tako kot pred dvema letoma korak za korakom. Pred tekmovanjem ne smemo imeti previsokih ciljev, ampak je treba iti počasi.

Omenili ste sezono pred dvema letoma, ki se je res razpletla sanjsko. Verjetno se je z velikim veseljem spominjate?
Tista sezona je bila najboljša v moji karieri. Bil sem še povsem na začetku in mlad ter neizkušen. Zelo rad bi jo ponovil in bi dal vse, da nam še kdaj kaj takega uspe. Z Rojcem in Pavičem vemo, kako je osvojiti tako tekmovanje. To je res lepa izkušnja. Dali bomo vse od sebe, da še enkrat doživimo te trenutke. Bo pa ponovitev uspeha vse prej kot lahka, saj v tem tekmovanju igra kar nekaj res dobrih ekip. Tisto sezono se nam je res vse poklopilo.

Bi lahko to tekmo označili za prelomno, glede na to, da ste pred začetkom novega tekmovanja, za vami pa je serija porazov?
Mislim, da je prelomna predvsem zaradi nas samih. Smo v tem negativnem nizu. Leto smo dobro začeli, potem pa je prišel "kiks" proti Širokemu, ki nas je, kot kaže, kar precej potrl. Nato so se začele vrstiti v našem moštvu tudi poškodbe. Ostali smo brez nekaj pomembnih igralcev. Kar pa zadeva samo tekmovanje, pa mislim, da ni tako prelomno, saj ne bo konec sveta, če izgubimo. Tudi pred dvema letoma smo tekmovanje začeli s porazom, na koncu pa smo osvojili ta pokal. Jasno pa je, da bomo dali vse od sebe na tej tekmi.

Krka je v seriji porazov. Kje tičijo vzroki za ta negativen niz?
Mislim, da je glavni razlog ta tekma proti Širokemu, kjer je nekaj igralcem padla samozavest v napadu. Nismo bili dovolj potrpežljivi, saj obramba sploh ni bila slaba. Budućnost je dala večino točk izza črte, kar sploh ni njihovo glavno orožje. Proti nam so res vse zadeli. Napad moramo popraviti, biti bolj potrpežljivi in žoga mora bolje krožiti. Obramba je kar dobra. Mislim, da se nimamo, če bomo imeli to energijo, ki smo jo imeli na začetku, česa bati. Imamo dobre igralce, dobrega trenerja in štab.

Pred sezono ste bili pri postavljanju ciljev precej previdni. Po dobrih sezonah, ko ste bili zelo uspešni pri zbiranju lovorik, je tudi zdaj verjetno eden glavnih ciljev državno prvenstvo. Kako je zdaj s temi napovedmi, ko je za vami nekaj porazov?
Poškodovan je Klobučar, težave imata tudi Kastrati in Golemac, če bi bili popolni, bi imeli višje cilje in bi več tekem tudi dobili. Videli smo, da se je Liga ABA začela proti pričakovanjem. Presenetila je Igokea, drugi imajo vsi nekaj nihanj. Podoben izkupiček imajo kot mi, pa ni nobene panike. V Sloveniji hitro pride do panike in javnost po nekaj porazih že pritiska na igralce in klub. Mislim, da tega v drugih državah sploh ni. V Kragujevcu recimo, ki so katastrofalno začeli sezono, se je na tekmi zdelo, kot da je Radnički dobil deset tekem zapored. Navijači prihajajo na tekme in navijajo. Upam, da bo tako tudi pri nas in nas publika ne bo zapustila. Morajo vedeti, da se trudimo in dajemo vse od sebe ter bo vse prišlo ob svojem času. Na njih je le, da nam stojijo ob strani.

Dobro ste začeli sezono. Ste zadovoljni s svojimi igrami in se je bilo kaj težko navaditi na vlogo nosilca igre, glede na to, da ste v preteklih sezonah prihajali s klopi, zdaj pa ste glavni igralec?
Nikoli ne moreš reči, da si s svojo igro povsem zadovoljen. Vedno lahko narediš še kaj več in bolje ter dodaš še nekaj. Ostajam pri temu. Trdo treniram in dajem od sebe, da bom še boljši. Ne oziram se na svojo igro. Poskušam čim bolj pomagati ekipi, veliko teči, skakati … Dajem pač svoj maksimum in vse drugo bo prišlo samo od sebe. Želim si, da se sestavimo in pokažemo, da dobro delamo na treningih in posledično začnemo zmagovati. Potem nam bo vsem lažje.

Lani ste se udeležili evropskega prvenstva. Prihodnje leto bo za Slovenijo zgodovinsko, verjetno je tudi pri vas velika želja, da ste del te izbrane vrste?
Drugo leto bo zgodovinsko prvič zato, ker se bo evropsko prvenstvo igralo v Sloveniji, drugič pa, ker se bodo odzvali skoraj vsi igralci. Tu ni dileme, da so to sanje vsakega igralca. Skozi sezono se bo videlo, ali igralci dobro igramo. Zdaj smo šele na začetku in kar nekaj mladih igralcev jo je dobro začelo. Dal bom svoj maksimum, a sezona je še zelo dolga. Če bo to dovolj in bo selektor ocenil, da lahko pomagam ekipi, bom z največjim veseljem pomagal. Trudil se bom, saj so to moje sanje, da igram prvenstvo v Sloveniji. Ostajam pa na realnih tleh, saj vem, da je pred mano še ogromno dela in da se bom moral še veliko naučiti.

Eurochallenge bo Krka začela proti Ethi, ki bo v Novem mestu gostovala ob 19.00. Nato Novomeščane čakata dve zaporedni gostovanji v Turčiji. Najprej odhajajo v Karšiyako, nato pa še v Burso.

V zadnjem času je imel Murić nekaj težav s kolenom, saj si je nekoliko nategnil vezi, vendar pa že normalno trenira.

Krka začenja Pokal Eurochallenge