Andre Iguodala je sijajno pokrival Jamesa, prispeval je 22 točk, zadel je tudi štiri trojke. Foto: Reuters
Andre Iguodala je sijajno pokrival Jamesa, prispeval je 22 točk, zadel je tudi štiri trojke. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James se je sredi druge četrtine po prekršku Andrewa Boguta zaletel v kamero za košem. Foto: Reuters
Timofej Mozgov
Timofej Mozgov je odigral tekmo kariere. Izkoristil je prednost v višini, ker so gostje igrali z nižjo peterko. Foto: Reuters
Shaun Livingston
Shaun Livingston je poživil igro Golden Stata s klopi. Foto: Reuters
Golden State izenačil serijo na 2:2

V začetni peterki je Andrewa Boguta zamenjal Andre Igoudala, ki je odlično pokrival LeBrona Jamesa. Zvezdnik Cavaliersov je na prvih treh tekmah skupno dosegel neverjetnih 123 točk, tokrat pa je deloval zelo utrujeno. Prispeval je 20 točk, zgrešil pa kar 15 metov. Večkrat so mu morali pomagati fizioterapevti.
Blestel je center Timofej Mozgov (28 točk), unovčil je nižjo postavo gostov, a to ni bilo dovolj. Prevelika minutaža nosilcev igre v finalni seriji je bila prvič usodna za Cleveland. Junak tretje tekme Matthew Dellavedova je dosegel 10 točk, zgrešil je kar 11 metov. Tudi J. R. Smith in Iman Shumpert sta bila razglašena.
Golden State je že v prvem polčasu povedel za 15 točk, v tretji četrtini se je prednost stopila na tri točke, v zadnji četrtini pa so Warriorsi razbili gostitelje (12:27). Iguodala je zadel tudi štiri trojke, prav toliko jih je prispeval tudi Stephen Curry. Z 22 točkami sta bila najboljša strelca gostov.
Po slabem štartu gostje s hitro igro do v
odstva
Začetek tekme je popolnoma pripadel gostiteljem, ki so po dveh minutah vodili s 7:0, ko je Iman Shumpert zadel trojko. Steve Kerr je takoj vzel minuto odmora in umiril svoje varovance. Dejal je, da je tekma še dolga, tekmec pa bo začel v težave, ker igra le s sedmimi košarkarji. Igra je brez klasičnega centra prvič v tej seriji postala precej hitrejša. Harrison Barnes in Curry sta ujela priključek z metoma izza črte (16:15). Prvo četrtino so gostje končali izjemno, z delnim izidom 4:14 so povedli za sedem točk (24:31). Igrali so izjemno hitro, po zgrešenem polaganju Jamesa je David Lee ujel žogo in jo vrgel prek celega igrišča, Igoudala pa je silovito zabil.
LeBron krvavel po trčenju v kamero
Na začetku druge četrtine je vstopil Shaun Livingston, ki je povzročal veliko težav nižjemu Matthewu Dellavedovi. Dosegel je štiri točke zapored in še našel Klaya Thompsona, ki je s trojko povišal na 28:38. Warriorsi so prvič v finalni seriji povedli z dvomestno razliko. Bogut (na parketu je bil le tri minute) je zaigral precej bolj fizično kot na prvih treh tekmah. Naredil je prekršek nad Jamesom, ki je nato izgubil ravnotežje in se zaletel v kamero za košem. Tekmo so morali prekiniti za kratek čas, saj je zvezdnik Cavsov krvavel na dveh mestih na glavi. Razigran je bil tudi Draymond Green (13 točk v prvem delu). štiri minute pred odmorom so gostje povedli kar za 15 točk (33:48) in v Quicken Loans Areni je začetna evforija popolnoma splahnela. Na odmor so Bojevniki odnesli 12 točk naskoka (42:54). James je v prvem delu prispeval 10 točk, Mozgov pa 13.
Cleveland prišel na tri točke zaostanka
Dellevedova je na začetku drugega polčasa zadel dve trojki zapored, nato pa je moral popolnoma izmučen na klop. Clevelandu je za krajši čas uspelo vsiliti igro z uvodnih treh tekem. James je prodiral in zadeval ali pa je odbito žogo v koš pospravil Mozgov, ki je kraljeval v raketi. Z delnim izidom 12:2 so se gostitelji približali na 62:65. Izenačiti jim ni uspelo, čeprav je dvorani po daljšem času završalo. Curry je s trojko ob koncu tretje četrtine povišal na 70:76.
V zadnji četrtini Warriorsi prevladovali
Začetek zadnje četrtine je minil v znamenju gostov, ki so znova zaigrali hitreje. Hitro so nanizali šest točk zapored (70:82). Curry se je razletel po parketu, naravnal je roko, Igoudala pa je z dvema trojkama povišal na 77:93. Gostitelji kar štiri minute zapored niso dosegli niti točke in tri minute pred koncem pri izidu 79:98 je David Blatt v igro poslal rezerviste, navijači pa so pohiteli proti izhodu.
Iguodala: Jamesa je najtežje pokrivati
"Pokrival sem vse najboljše strelce v Ligi NBA. James je najboljši, saj je odličen tudi v podajah. Zelo težko ga je zaustaviti. Niti slučajno se nismo pogovarjali o tem, da se še nobena ekipa ni vrnila po zaostanku z 1:3 v finalu. Naredili smo potrebne spremembe. Končno smo zaigrali hitreje in upam, da bomo na naslednji tekmi prav tako držali visok ritem," je bil navdušen Iguodala.
Blatt: Preveč smo bili utrujeni
"Moji izbranci so zelo utrujeni. To je bila tretja tekma v petih dneh. Zelo se je poznalo, nismo bili pravi. Nikoli nisem iskal izgovorov zaradi poškodb naših igralcev, tudi zdaj jih ne bom. Zgrešili smo kar 23 trojk, nenehno smo bili pod pritiskom. Pred pol leta bi takoj podpisal, da bomo v finalu Lige NBA, izid pa je 2:2 v zmagah. Čaka nas temeljita analiza za nedeljsko tekmo," je pojasnil Blatt.
Serija se seli nazaj v Oakland, kjer bo peta tekma v noči z nedelje na ponedeljek. Trije dnevi odmora bodo prišli zelo prav Clevelandu.

Finale. četrta tekma:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1) 2:2
82:103 (24:31, 18:23, 28:22, 12:27)
20.562; Mozgov 28 (9/16 iz igre) in 10 skokov, James 20 (7/22 iz igre, 1/4 za tri), 12 skokov in 8 podaj v 41 minutah, Thompson 12 in 13 skokov, Dellavedova 10 (3/14 iz igre, 2/9 za tri), Shumpert 5, Smith 4, Perkins 2, Harris 1; Iguodala (8/15 iz igre, 4/9 z tri, 8 skokov) in Curry (8/17 iz igre, 4/7 za tri, 6 podaj) po 22, Green 17, Barnes 14, Thompson in Lee po 9, Livingston 7, Barbosa 2, Speights 1.

Met iz igre: 29/88; 36/77
Met za tri točke: 4/27; 12/30
Prosti meti: 20/28; 19/27
Skoki: 49; 44
Podaje: 16; 24


Peta tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Šesta tekma, sreda ob 3.00:
CLEVELAND (2) - GOLDEN STATE (1)


Sedma tekma, sobota, 20. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE (1) - CLEVELAND (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Golden State izenačil serijo na 2:2