Četrtič zapored je Miami najboljši v Vzhodni konferenci. Foto: Reuters
Četrtič zapored je Miami najboljši v Vzhodni konferenci. Foto: Reuters
LeBron James
LeBron James bo z Miamijem naskakoval tretji zaporedni naslov prvaka Lige NBA. Foto: Reuters
Chris Bosh
Chris Bosh je skupaj z Jamesom dosegel 50 točk. Foto: Reuters
Paul George
Razočarani košarkarji Indiane so tretjič zapored izpadli proti Miamiju. Foto: Reuters

Heati so prvo moštvo, ki se je v finale uvrstilo štirikrat zapored, po Boston Celticsih, ki jim je to uspelo med letoma 1984 in 1987. Prednost domačega igrišča Indiani ni pomagala, saj je Vročici na drugi tekmi serije uspel odločilni 'brejk', Miami pa doma blesti v letošnji končnici, saj je v American Airlines Areni dobil vseh osem obračunov. Pacersi tretje leto zapored sezono končujejo po porazu z Miamijem.

Že ob polčasu +26
Gostje so povedli z 9:2, nato pa je sledila domača serija 11:0. Heati so prišli v vodstvo, ki ga do konca tekme niso več izpustili iz rok. Že po prvi četrtini so vodili za 11, prednost povečevali do polčasa, ko je znašala že 26 točk, podobno pa so igrali tudi v tretji četrtini in pred zadnjimi 12 minutami je najboljše moštvo vzhoda po rednem delu zaostajalo že z 91:58. V zadnji četrtini so Pacersi le malenkost omilili visok poraz.

Miami je postavil rekord franšize, saj je dobil 11 domačih tekem zapored v končnici. LeBron James in Chris Bosh sta prispevala po 25 točk. Ob Bobu McAdooju in Dennisu Johnsonu sta prva košarkarja, ki sta prišla v finale štirikrat zapored po prihodu v novo moštvo. Bosh je tretjič zapored prispeval več kot 20 točk, potem ko predtem na treh zapored ni vknjižil več kot deset točk. Pri Indiani je bil z 29 točkami zopet najboljši Paul George.

Indiana se bori proti Bullsom zdajšnje ere
"Veseli nas, da se nam je uspelo v finale uvrstiti pred domačim občinstvom. Želeli smo serijo končati že v Indiani, a so odlično odigrali in nas prisilili v šesto tekmo," je po tekmi razmišljal domači trener Erik Spoelstra. Lance Stephenson, ki je s svojo taktiko bolj škodil svojemu moštvu, saj je še podžgal košarkarje Miamija in vnesel med Pacerse precej zmede, je dejal: "Vsi smo razočarani. Trdo smo delali, da smo prišli do sem. Vedno nam spodleti na tej točki … Upamo, da nam bo znova uspelo in da bomo dokazali, da si to tudi zaslužimo."

Spoelstra je spregovoril tudi o svojem kolegu na klopi Indiane Franku Voglu, čigar prihodnost še ni znana: "Če so kakršne koli špekulacije o njegovi prihodnosti, je to smešno in slabo stanje za naš poklic. Lani je bilo 13 menjav in tudi letos kaže, da bo podobno. To je absurd. Indiana pred njegovim prihodom dolgo ni naredila ničesar. Vsako leto so napredovali. Letos so vsakič, ko so bili v stiski, našli pot iz nje, vsakič, ko nisi računal več nanje, so ti dokazali, da se motiš." Vogel pa je dodal: "Zelo sem ponosen na svoje moštvo. Za nami je zares dobra sezona. Dosegli smo 56 zmag in le dve sta nas ločili od finala ter boja za prstan. Grenak priokus je, da smo tretjič zapored izgubili proti Miamiju, a igramo proti Michaelu Jordanu in Chicago Bullsom našega časa."

Finale lige se bo začel v četrtek. Šesta tekma Zahodne konference bo v Oklahoma Cityju, kjer ima v soboto San Antonio prvo zaključno žogo.

Končnica, vzhod, finale, šesta tekma:
MIAMI (2) - Indiana (1) 4:2
117:92 (24:13, 36:21, 31:24, 26:34)
James in Bosh po 25; Lewis in Wade po 13, Anderson 9 in 10 skokov, Battier 8, Douglas in Haslem po 6, Chalmers 4, Allen in Jones po 3, Cole 2; George 29, West 16, Stephenson 11, Hill 9, Hibbert 8, Copeland 6, Sloan 5, Scola, Watson, Butler in Allen po 2.

Zahod, finale, šesta tekma, sobota:
OKLAHOMA (2) - SAN ANTONIO (1) 2:3

V odebeljenem tisku izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.