Izvedba košarkarskega prvenstva bi bil največji športni dogodek v Sloveniji od svetovnega prvenstva za košarkarje 1970. Foto: Reuters
Izvedba košarkarskega prvenstva bi bil največji športni dogodek v Sloveniji od svetovnega prvenstva za košarkarje 1970. Foto: Reuters
Usoda prvenstva bo znana prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Vlada je zadolžila ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča, da ponovno preuči in preveri podatke za odločanje o plačilu kotizacije za EP v košarki. Dokončni sklep bomo sporočili 25. novembra," je povedal direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir. Da je plačilo 6,5 milijona evrov razdelilo vlado, je potrdil tudi Košir, ki je dejal, da je po njegovem občutku podpora oziroma umik podpore projektu med ministri približno "50:50".

Če vlada projekta ne podpre, KZS odstopa od kandidature
Odločitev vlade je ključnega pomena, saj je Košarkarska zveza Slovenije napovedala, da se bo ob negativnem stališču kandidaturi nemudoma odpovedala. Slovenija je po odstopu Italije edina kandidatka za organizacijo Eurobasketa 2013. Fiba bo o prireditelju odločala 5. decembra.

Razdelitev stroškov med državo in KZS-jem
Celotni stroški prvenstva bi sicer znašali 14 milijonov evrov in bi bili porazdeljeni med državo in KZS. Prva bi morala plačati uradno pristojbino do krovne organizacije FIBA Europe in bančno garancijo 6,5 milijona evrov, KZS pa bi moral po izkušnjah prirediteljev zadnjih prvenstev odšteti 7,5 milijona evrov. Največji del stroškov bi predstavljali namestitev udeležencev prvenstva, delegacije ekip, sodniki, delegati, zaposleni pri FIBA Europe, gostje, TV-produkcija vseh 90 tekem itd.

Državna blagajna bi se lepo napolnila
Na KZS-ju so izračunali, da bi država lahko samo z DDV-jem zaslužila od 4 do 5 milijonov evrov. V tem izračunu je bil uporabljen povprečen znesek nočitve 70-100 evrov. Poleg tega bi v državno blagajno romali DDV od prodanih vstopnic, namestitvenih kapacitet in dnevna poraba navijačev. Na KZS-ju so od prodanih vstopnic pričakovali okoli 6 milijonov evrov, vir prihodka pa bi predstavljali tudi pokrovitelji.