Slovenska reprezentanca nima na voljo veliko visokih igralcev, se pa zato Omić, ki meri kar 216 centimetrov, razvija v vrhunskega centra. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca nima na voljo veliko visokih igralcev, se pa zato Omić, ki meri kar 216 centimetrov, razvija v vrhunskega centra. Foto: EPA

Popolnoma sem se privadil na novo okolje. Tu mi je lepo in ljudje so me sprejeli. Zadovoljni so z mojimi igrami, kar je najpomembneje. Imam podporo in se dobro počutim.

Alen Omić
Alen Omić
Alen Omić je že v prvi sezoni postal glavni nosilec igre Gran Canarie. Pod vodstvom slovitega strokovnjaka Aita Garcie Renesesa se je odlično znašel. Foto: EPA
Alen Omić
Rodil se je v Bosni in Hercegovini, a košarko je začel igrati v Sloveniji, kjer se je prek Črnomlja in Zlatoroga dokončno uveljavil pri Olimpiji. Foto: www.alesfevzer.com

Prejšnji teden se je končal drugi del Eurocupa, ki ga je Union Olimpija, nekdanji Omićev klub, končala z eno zmago, zdaj pa so na vrsti le še izločilni boji. Suvereno se je naprej v osmino finala, kjer se bo pomerila z Limogesom, uvrstila tudi Gran Canaria, ki je drugi del končala na vrhu skupine H, ko je klonila le enkrat pred Strasbourgom. Na zadnji tekmi so košarkarji s Kanarskih otokov s kar 108:61 nadigrali vodilno moštvo izraelskega prvenstva Hapoel. D'Or Fischer, Lior Elijahu in ostali visoki košarkarji jeruzalemskega kluba, kjer igra tudi Jotam Halperin, niso našli rešitve za Omića.

Omić izvrsten na zadnjih dveh tekmah
216 centimetrov visoki center je zablestel z 18 točkami (7/8 iz igre) in kar 17 skoki. Skupno je nabral statistični indeks 37 in bil tako najkoristnejši posameznik kroga Evropskega pokala: "Verjetno je bila ta tekma proti Hapoelu res najboljša v sezoni. Tudi tista proti Barceloni je bila zares dobra, prav tako ta zadnja, ampak omenjena v Evropskem pokalu pa je bila zares izvrstna. Ta naziv najkoristnejšega igralca kroga je potrditev dobrega dela in sem vesel, da mi je uspelo. Obenem gre zahvala soigralcem, zaradi katerih vsak dan napredujem. Vesel sem, da lahko v taki meri pomagam ekipi, da dobro igra in zmaguje."

Tudi sicer je Omić eden najboljših posameznikov tekmovanja. Na položaju centra sta od 23-letnika iz Tuzle, ki v povprečju vpisuje po skoraj 14 točk ter osem skokov na tekmo, uspešnejša le Lukas Mavrokefalidis in Travis Peterson. Še višje je naturalizirani slovenski reprezentant v španski Ligi ACB, kjer je četrti najučinkovitejši košarkar z indeksom 17,6. Boljši so le Janis Burusis, Dejan Musli in Ante Tomić. S 7,5 ujete odbite žoge na srečanje je drugi skakalec državnega prvenstva, ob tem pa dosega še 12,4 točke na tekmo. Je najboljši strelec in skakalec Gran Canarie. Na zadnji tekmi, ko so z 91:85 košarkarji iz Las Palmasa ugnali Bilbao, je dal 20 točk. Predtem je spomnil na tekmo proti Barceloni, ki so jo Katalonci sicer dobili s 96:81, Omić, velik navijač nogometašev Barce, pa je prispeval 23 točk.

Granca trenutno peta v španskem prvenstvu
Gran Canaria je že lani igrala v finalu Evropskega pokala, kjer je na koncu morala priznati premoč Himkiju. Kot je dejal Omić, želi klub ves čas napredovati in narediti korak naprej, a bo zelo težko, saj jih že v četrtfinalu Evropskega pokala najverjetneje čaka močni Unics. Tudi v španskem prvenstvu pa Granca igra zelo dobro. Je peta, zaostaja pa le za velikani Valencio, Barcelono, Laboral Kutxo in Realom: "V vseh tekmovanjih za zdaj igramo dobro. Navodilo iz kluba je, da je treba vsako srečanje odigrati, kot da je zadnje. Ves čas se moramo boriti in napredovati. Po vsaki tekmi delamo podrobne analize in skušamo tako popraviti napake. Mislim, da je delo zares na vrhunski ravni, na koncu pa je najpomembneje, da zmagujemo."

Zdaj je pred košarkarji kraljevi pokal, kjer se za lovoriko pomeri najboljših osem ekip v Španiji. Nasprotnik Grance bo Valencia, ki je doslej v prvenstvu klonila le enkrat, Omića pa čaka trd boj z odličnima Bojanom Dubljevićem ter Justinom Hamiltonom. Slovenski reprezentant se je pred sezono preselil na Kanarske otoke, prvič odšel v tujino, a se odlično znašel in postal ključni mož dobre ekipe v najmočnejšem prvenstvu v Evropi: "Trdo delo na treningih in trud se obrestujeta. Vsi cenimo in spoštujemo trenerja. Njegova navodila in zahteve upoštevamo ter jih poskušamo prenesti na parket. Učinek je viden. Visoko smo uvrščeni na lestvici. Imamo močno ekipo, obenem pa se zelo dobro razumemo in vlada pravi timski duh. Vsaka najmanjša nevšečnost se hitro uredi. Smo res prava klapa."

Hvaležen Zdovcu za vse, kar je naredil zanj
Z odličnimi igrami in svojo višino bo Omić dragocen za slovensko reprezentanco in nedvomno njen ključen mož v prihodnjih letih. Za zdaj je z mislimi le z Gran Canario in ne razmišlja o izbrani vrsti, a obenem dodaja, da ji je brez kančka dvoma na voljo: "Iskreno sem zdaj osredotočen le na klubske obveznosti. Veliko imamo potovanj, gledamo in analiziramo nasprotnike … Sem pa dobil informacije, s kom bomo igrali in kaj nas čaka. Ne vem, kakšen je selektorjev načrt. Vem, da sem na zadnjih dveh prvenstvih dal vse od sebe in pod Zdovčevim vodstvom dokazal, da lahko igram na takšni ravni. Tudi v prihodnje bom vedno na voljo Sloveniji."

Vendarle je tujino poleg iger pri Olimpiji nase opozoril tudi s predstavami v reprezentanci. Odigral je zadnji dve prvenstvi, Jure Zdovc pa ga je konkretno izkoristil, za napredek, ki ga je naredil pod njegovim vodstvom, pa mu je Omić zelo hvaležen: "Z Juretom sva se zelo dobro ujela. Prvo leto, ko smo igrali na svetovnem prvenstvu, mi je bilo kar težko. Nisem poznal selektorja in njegovega sistema. Bilo je vse novo in na neki način je tudi veliko zahteval od mene. Potreboval sem nekaj časa, a na koncu sva se našla. Poslušal sem njegova navodila. Bil mi je v veliko pomoč. Dal mi je priložnost in znal je izkoristiti moje prednosti. Zaupal mi je in zelo sem mu hvaležen za vse, kar je naredil zame."

Popolnoma sem se privadil na novo okolje. Tu mi je lepo in ljudje so me sprejeli. Zadovoljni so z mojimi igrami, kar je najpomembneje. Imam podporo in se dobro počutim.

Alen Omić