Sani Bečirović, MVP turnirja, je tako kot Jaka Klobučar, Jasmin Hukić in Smiljan Pavič pokalno lovoriko osvojil tudi z Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer
Sani Bečirović, MVP turnirja, je tako kot Jaka Klobučar, Jasmin Hukić in Smiljan Pavič pokalno lovoriko osvojil tudi z Olimpijo. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan
Olimpija je štirikrat ostala brez pokalne lovorike do zdaj in kar trikrat v Mariboru, kjer pa je pokal že osvojil Aleš Pipan. Tedaj je vodil Zlatorog, zanj pa je igral tudi Nebojša Joksimović. Foto: Aleš Fevžer

V torek nas čaka zelo pomembna tekma v Franciji. Žal moramo to čim prej pozabiti in se pripraviti na novo tekmo. Že v nedeljo se začnemo pripravljati na Cholet. Čaka nas pomembna tekma, da pridemo do novega cilja, ki je Final Four Eurochallenga.

Jaka Klobučar
Edo Murić
Slovenski reprezentant je nasul Olimpiji 21 točk in dvignil prvo lovoriko v vlogi kapetana Krke. Foto: Aleš Fevžer
Krka
Dolgo je Krka čakala pokalno lovoriko, toda v finalu so Novomeščani zaigrali šele četrtič. Foto: Aleš Fevžer
Sploh prva zmaga v pokalu za Krko

Novomeščani so sploh prvič v svojo vitrino pospravili pokalno lovoriko, zmaji, ki jih imajo že 19., pa so v tekmovanju klonili po šestih slavjih zapored. Zaključek turnirja je bil še tretjič v Mariboru in Ljubljančani, ki so vsega štirikrat ostali brez pokalne lovorike v samostojni Sloveniji, v Mariboru še niso slavili. Olimpija je dobila tekmovanje tudi v zadnjih štirih sezonah (pred tem je dvakrat prišla do dvojne krone), ko je bila državni prvak Krka, februarja je osvojila lovoriko, nato pa maja oziroma junija ostala praznih rok, tista pomembnejša zvezdica, državni naslov, pa je romala na Dolenjsko.

Krka se je v zadnjem času mučila v napadu. Na kar nekaj tekmah je po bledi predstavi komaj zmogla 50 točk, a v Taboru so aktualni prvaki pokazali daleč največ. Zmaje so razorožili z agresivno obrambo, steklo pa je tudi v napadu, na vseh treh tekmah so bili novomeški strelci razpoloženi. Ritem igre je diktirala trojka Jaka Klobučar-Sani Bečirović-Edo Murić, ki je bila zelo razigrana v finalu. Zunanja linija je koš Olimpije polnila z razdalje in s hitrimi protinapadi, pod obročem pa so bili Krkini visoki igralci dovolj čvrsti, da so zasenčili ljubljanske.

Bečirović MVP turnirja
Kmalu po uvodnem vodstvu Olimpije je Krka prevzela pobudo. Mirni so Novomeščani ostali v napadu in v obrambi obdržali ves čas visok ritem in zbranost, ki je dokazovala osredotočenost na jasen cilj – prvič dvigniti pokal. "Bili smo zbrani. Vedeli smo, kaj hočemo v napadu in kaj moramo storiti v obrambi. Ko smo našli ritem v napadu in povedli za deset točk, so se stvari postavile na svoje mesto. Potem smo uspešno kontrolirali razliko in srečanje vse do zadnje minute," je po tekmi dejal na tem turnirju prebujeni Bečirović, ki je pokal osvojil tudi z Olimpijo.

Izkušeni Bistričan, ki je na začetku svoje kariere igral tudi v Mariboru, je bil izbran za najkoristnejšega igralca, v finalu pa je 20 točkam dodal še sedem skokov: "Igral sem pred domačim občinstvom, v okolju, kjer sem odrastel. Tudi moji šolarčki so prišli na prvo tekmo. To mi je dalo dodatnega zagona. Upam, da bomo od zdaj naprej gledali le še take predstave. Vsakič, ko imaš priložnost, da osvojiš lovoriko, je ogromna priložnost, kajti kdo ve, kdaj boš naslednjič v takem položaju, glede na to, da se kariera približuje koncu in zato sem še toliko bolj vesel."

Stoodstotno osredotočeni na lovoriko
Prav tako je pokal z Olimpijo osvojil tudi že Klobučar, ki je odlično vodil Krkino igro, dosegel 15 točk, ob tem pa zbral še osem podaj: "Veseli smo, da smo Krki priigrali prvi naslov. Stoodstotno smo bili z glavami pri tekmi, kar je bilo eden glavnih razlogov. Vedeli smo, kaj hočemo. Predvsem v obrambi smo bili pravi in nismo dopustili Olimpiji nekaterih stvari, s katerimi po navadi igra. Že v tretji četrtini smo si priigrali 20 točk razlike. Ne bi smeli popustiti, ampak še povišati prednost. Vseeno vprašanja o zmagi ni bilo."

26-letni branilec je ogromno dela opravil tudi v obrambi, ko je ves čas z agresivnim pokrivanjem utrujal Olimpijine organizatorje igre. Z 21 točkami je bil prvi strelec Krke sicer kapetan Murić. Po tekmi je v svojem slogu takoj odšel v garderobo Aleksandar Džikić in kljub velikemu uspehu ni dal izjave (zaradi tega je bil klub s strani KZS-ja tudi kaznovan). Krka pa je klub, ki v nasprotju z urejenimi športnimi kolektivi nima urejene administracije za odnose z javnostmi, čeprav igra na taki ravni in v zadnjih letih žanje lepe uspehe.

Ogromno napak in nerazpoloženi strelci
Olimpija se je na drugi strani mučila že ves turnir. Obramba ni bila na visoki ravni, a glavna rakava rana zmajev v zadnjem času je napad. V prvi četrtini, ko je nekoliko bolje igral Cedric Jackson, je ljubljanski vrsti uspelo obdržati korak, ki pa ga je že v drugih desetih minutah izgubila. Po številnih napakah, izgubljenih žogah in neprepričljivem strelskem dnevu so bili zmaji tudi zelo nervozni, veliko so se ukvarjali s sodniki, ki so, roko na srce, bili preveč vidni na tem srečanju, in tako so iz minute v minuto tonili globlje, rešilne bilke pa ni bilo od nikoder.

"Čestitke Krki, ki je pokazala več od mojih fantov. Izkoristili so naše napake in izgubljene žoge. Igrali so zelo agresivno, mi pa na to agresivnost nismo znali odgovoriti. Izgubljali smo žoge, Krka pa je s protinapadi in lahkimi koši to kaznovala ter naredila razliko. V prvem polčasu se je videlo, da smo nervozni, vse skupaj pa smo začinili še s tehnično napako, da je Krka odšla na 13 točk," je po porazu spregovoril Aleš Pipan, ob njem pa so njegovi varovanci sklonjenih glav in vidno razočarani zapuščali parket mariborske dvorane.

Slab met Olimpije, ko je Krka pobegnila
Krka je bila ves čas z naskokom boljši tekmec, predvsem pa v drugi četrtini, ki jo je dobila za deset. Za dve so Ljubljančani v tem delu igre metali le 1/7, za tri pa 1/4, ob izgubljenem skoku 10:6 pa je bilo kristalno jasno, da je bil stik z nasprotnikom kaj kmalu izgubljen. Tudi v drugem polčasu je Krka kontrolirala potek, zmaji so bili še naprej nerazpoloženi v napadu (2/8 za dve, 2/6 za tri), na koncu so sicer novi pokalni prvaki malo popustili, a zmaga ni bila ogrožena.

"V drugem delu smo se želeli približati, a je bilo znova preveč napak in slabosti v naši igri. Fantje so se borili do konca in v zadnji četrtini dokazali, da so sposobni igrati. Zaradi lastnih napak in prehitre predaje smo prepustili zmago Krki," je še dodal Pipan, ki ni imel na voljo nobenega razpoloženega igralca. Morda je bil edini, ki si zasluži pozitivno oceno, Alex Stepheson. Ameriški center je dal 14 točk, sicer slab izvajalec prostih metov pa je bil celo najboljši (6/6) pri Olimpiji tokrat.

V torek nas čaka zelo pomembna tekma v Franciji. Žal moramo to čim prej pozabiti in se pripraviti na novo tekmo. Že v nedeljo se začnemo pripravljati na Cholet. Čaka nas pomembna tekma, da pridemo do novega cilja, ki je Final Four Eurochallenga.

Jaka Klobučar
Sploh prva zmaga v pokalu za Krko