Zoran Dragić si želi po bratovih stopinjah v Ligo NBA. Prihodnjo sezono je morda to še prezgodaj. Tako obstaja opcija, da odide v Španijo, možno pa je, da ostane tudi v domovini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić si želi po bratovih stopinjah v Ligo NBA. Prihodnjo sezono je morda to še prezgodaj. Tako obstaja opcija, da odide v Španijo, možno pa je, da ostane tudi v domovini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski in pomočnik Miro Alilović
Sašo Filipovski po koncu tekme s prvim pomočnikom Mirom Alilovićem. Filipovski je zanikal govorice, da odhaja. Z Olimpijo želi sodelovati tudi v prihodnji sezoni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić je prvič vodil ekipo v finalu državnega prvenstva. Ljubljančan ni podlegel pritisku in je Krko popeljal do petega naslova. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka na krilih Nissima do petega naslova
Krka z izjemno zadnjo četrtino do naslova v Stožicah

Jasno je, da bodo spremembe znova precejšnje. Tako so se v zmajevem gnezdu prve zgodile še pred koncem sezone. Na direktorski stolček je pri slovenskem evroligašu sedel nekdanji odlični košarkar zmajev Slobodan Subotić. Po prihodu je najprej videl zmago Olimpije v Novem mestu, s čimer so varovanci Saša Filipovskega povedli v finalni seriji, nato pa je Krka nanizala tri uspehe zapored – dva v Stožicah – in zasluženo petič v klubski zgodovini postala najboljša v državi. Novomeščani so serijo dobili s 3:1, na zadnji tekmi pa so slavili s 67:55.

Največji uspeh v Sekulićevi karieri
Krko je do naslova popeljal Aleksander Sekulić, ki je pred tem dve leti asistiral Aleksandru Džikiću. Srbski strokovnjak je bil na novomeški klopi sila uspešen, zato je bilo za 34-letnega Ljubljančana vse skupaj še toliko težje. Za Sekulića, ki je pred tem vodil Slovan, Koper in Triglav, je to jasno največji uspeh v karieri: "Sezone nisem pričel kot prvi trener in zaradi spleta okoliščin sem dobil priložnost. Imeli smo ogromne težave s sestavo ekipo. Vodstvo kluba nam je vsem stalo ob strani in vse skupaj se nam je obrestovalo. Vsako tekmo smo razmišljali posebej. To sem želel povedati tudi fantom, da naj ne razmišljajo o končnem naslovu. Res sem vesel, da nam je uspel ta preobrat."

Sekulić je razkril, da ga najprej čaka dolg počitek, nato pa je na vrsti že reprezentančna akcija. Zdaj je pomočnik Božidarja Maljkovića, pred tem pa je v izbrani vrsti sodeloval tudi z Alešem Pipanom. Po treh letih službovanja v Novem mestu je Sekulić vesel dejstva, da Krka postaja stalnica v košarkarskem vrhu: "Mislim, da je Krka v zadnjih letih postala neka stalnica. Ni več muha enodnevnica in to je pomembno. Treba je iti korak za korakom. Kam bo pa to pripeljalo Krko, pa je odvisno od mnogih stvari. Te tudi niso odvisne od mene. V treh letih smo trikrat postali državni prvaki, lani smo osvojili Eurochallenge … Vse to so vrhunski rezultati. Vse te temelje je postavil Aleksandar Džikić z odličnim vodstvom in nato je bilo tudi zame vse skupaj lažje."

Dragić se poslavlja od Novega mesta
Poleg Sekulića sta pomembno vlogo ob novem naslovu Krke odigrala še dva Ljubljančana. V rodnem kraju sta naslov prvaka osvojila Edo Murić in Zoran Dragić. Slednji, ki je bil letos glavni nosilec Krke, je bil lani izbran za MVP-ja finala. Letos so se nanj zmaji dobro pripravili, zato pa je dirigentsko palico prevzel Afik Nissim. Dragića čaka vroče poletje, saj se po koncu sezone seli iz Novega mesta. "Zoki" je ob slovesu še toliko bolj vesel, da se poslavlja z lovoriko: "Zelo sem vesel, saj je to moja zadnja tekma v dresu Krke. Lepo se je posloviti z naslovom. Lahko rečem, da sta bili dve res lepi leti v Novem mestu."

"Načrt je bil, da igramo našo hitro igro in ne pustimo Olimpiji, da nas uspava. To nam je uspelo. Trenirali smo tudi igro proti coni, saj smo pričakovali, da bo Olimpija precej časa igrala cono," je formulo za uspeh razkril mlajši izmed bratov Dragić, ki bo poleti na košarkarskem trgu res vroče blago. "Najraje bi šel v Ligo NBA, tako kot je to želja vseh," je sanje razkril Zoran, a se zaveda, da je pot do košarkarskih nebes še dolga. Najprej odhaja na poletno ligo v ZDA. Razkril je, da je precej zanimanja iz Španije, glede namigovanja o prestopu k Olimpiji pa je dejal, da kontaktov še ni bilo in da o tem ne ve nič.

Jagodnik še naprej brez naslova
Dragić je torej v dveh sezonah s Krko dvakrat postal državni prvak. Naslov pa se vse bolj izmika Goranu Jagodniku, s katerim sta skupaj za Slovenijo igrala na lanskem evropskem prvenstvu. Kapetan Olimpije, ki je pred dnevi dopolnil 38 let, še ni postal slovenski prvak. "Dali smo le sedem točk v zadnji četrtini. V finalu smo imeli precej črnih minut, tokrat pa je predvsem manjkala neka serija košev. V zadnji četrtini se nam je povsem ustavilo. Zelo mi je žal, a tako pač je. Takšna kot je bila celotna turbulentna sezona, tako se je tudi končala. Na vsaki tekmi smo imeli svoje priložnosti, a je bila Krka vsakič, ko je bilo to bolj potrebno in ko se je tekma nekako lomila, bolj zbrana," je razloge za poraz opisal popularni "Jagoda".

Izkušeni krilni center je letos v finalu odigral nekoliko stransko vlogo, saj po hudi poškodbi še ni pravi. Prav gotovo je tudi njegova odsotnost še dodatno pripomogla k nastali situaciji in težavam, s katerimi so se spopadali Ljubljančani. Jagodnika po končni sezoni čaka operacija: "Bomo videli, kaj bo. Najprej grem na operacijo. Potem bomo pa videli. Pustimo se presenetiti."

Želja: Z isto ekipo začeti in končati sezono
"Nismo pričakovali, da se bo tako obrnilo. Želeli smo izkoristiti "brejk" s prve tekme, a smo nato izgubili doma. Jasno, vsi smo se želeli vrniti v igro. Igralci so dali vse od sebe. Tudi po zaostanku z 2:1 ni bilo še nič izgubljenega. Enostavno je bilo potrebno dobiti tekmo na domačem terenu. Tri četrtine smo odigrali dobro, vendar nam je nato popustila koncentracija tako v obrambi kot v napadu. Dovolili smo Krki kar nekaj lahkih košev. Nismo uspeli premagati Krke, ki ji je treba iskreno čestitati za zasluženo zmago," je finale opisal Filipovski.

Trenerja Olimpije so v zadnjem času povezovali z vrnitvijo na Poljsko. V javnost je celo priromala novica, da naj bi se Filipovski že dogovoril za sodelovanje s Prokomom, a je po koncu tekme strateg zmajev govorice zanikal in zatrdil, da verjame v nekakšno dalj časa trajajočo zgodbo z Olimpijo in da je prepričan, da se bodo težave odpravile: "Imam pogodbo z Olimpijo. Rad bi želel začeti in končati sezono z isto ekipo. Upam, da mi bo to uspelo."

Krka na krilih Nissima do petega naslova
Krka z izjemno zadnjo četrtino do naslova v Stožicah