Trener Uniona Olimpije Miro Alilović je s pravimi besedami pred tekmo uspešno motiviral svojo vrsto. Foto: Aleš Fevžer
Trener Uniona Olimpije Miro Alilović je s pravimi besedami pred tekmo uspešno motiviral svojo vrsto. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Smodiš
Izkušeni kapetan Krke Matjaž Smodiš je bil med najbolj razpoloženimi v novomeški zasedbi. Foto: Aleš Fevžer
Luka Rupnik, Jakov Vladović
Dvoboj Luke Rupnika in Jakova Vladovića. Hrvaški organizator igre Krke je bil najboljši strelec gostiteljev. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Blažič in Domen Lorbek
Predvsem v prvem polčasu so imeli gostitelji ogromno dela z razigranim Jako Blažičem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija izsilila še eno tekmo v Stožicah

Krka je prvi dve tekmi dobila s potrpežljivo igro, kar je dokaz izkušenj, ki so nedvomno na strani Novomeščanov. V zasedbi branilcev naslova je sicer nekaj obetavnih igralcev, a v prvi vrsti Marko Pajić, Tomaž Bolčina ter Erjon Kastrati praktično ne igrajo nič. Na drugi strani ima Olimpija izjemno obetavno in mlado ekipo, pri kateri mladeniči tudi igrajo kar pomembne vloge. Prav neizkušenost in začetniške napake pa so zmaje pripeljale do zaostanka z 2:0. Zaradi visoke prednosti v seriji je bilo v Novem mestu vse pripravljeno za slavje. Dvorana je bila premajhna za vse, ki so si želeli ogledati tekmo, v dvorani pa je bila tudi godba, ki se je nekajkrat oglasila kar med tekmo.

Na tretji tekmi, ki je bila že ključna, so varovanci Mira Alilovića v nabito polni dvorani Leona Štuklja pokazali povsem drug obraz. V napadu so igrali dokaj potrpežljivo, predvsem z agresivno in trdo obrambo pa so že v prvem polčasu prišli do nekoliko višje prednosti, ki so jo brez večjih težav obdržali. Tako so ubranili prvo novomeško zaključno žogo ter vrnili Krki za "brejk" v Stožicah. Še naprej imajo sicer Ljubljančani, ki imajo na razpolago bistveno manj predvsem kakovostnih visokih igralcev, težave v skoku. Tokrat so ga gostitelji dobili s 36:26. Velika črna pika v igri Olimpije pa ostaja tudi izvajanje prostih metov (11/26).

Alilović vso noč iskal prave besede
Kot kaže, je Alilović pred tekmo, kot je tudi sam rekel, našel prave besede za svoje varovance: "Kar se tiče te finalne serije, iz tekme v tekmo igramo bolje. Bilo je zelo težko po drugi tekmi, ko smo v zadnji sekundi imeli met za zmago in izgubili. Težko se je bilo vrniti v slabih dveh dneh, še posebej psihološko. Nam je to uspelo. Imeli smo sestanek. Vso noč sem govoril, kaj moram povedati, in kot kaže, je bilo uspešno. Kaj sem jim rekel, pa naj ostane skrivnost."

"Krka je še naprej v prednosti, saj vendarle vodi z 2:1. Tega se moramo zavedati. Nas zanima samo naslednja tekma in naša igra ter naš pristop tako v obrambi kot v napadu. K temu moramo stremeti, da lahko izpolnimo končni cilj, ki je naslov prvaka," je dodal trener Olimpije, ki verjame, da bodo na naslednji tekmi zmaji popravili še ostale pomanjkljivosti: "Skozi vso finalno serijo slabo izvajamo proste mete. Fante s tem ne obremenjujem, saj je to njihova bitka v glavi. Normalno je na teh finalnih tekmah na njih še dodatno breme in stres. Še posebej za tiste igralce, ki prvič igrajo v finalu. Verjamem, da bomo tudi to odpravili."

Le s kolektivno igro lahko do zmage
Olimpija je dobro začela tekmo, ko je bil izjemno razigran Jaka Blažič. Že v prvem polčasu je dal 14 točk, na koncu pa je bil s 17 tudi prvi strelec tekme, a je ob enem izgubil šest žog: "To je bila že odločilna tekma in igralci smo se tega zavedali. Čisto drugačen pristop je bil z naše stvari. Že pred začetkom tekme, ko sem pogledal soigralce, sem videl, da smo vsi izjemno motivirani. Zavedali smo se, da enostavno ne smemo izgubiti. Želja po zmagi nas je tudi pripeljala do tega rezultata."

"Če igraš dobro v obrambi, je tudi v napadu lažje igrati. Tokrat smo bili igralci bolj osredotočeni. Spodbujali smo drug drugega in bili prava ekipa. Le s tako kolektivno igro lahko premagamo Krko. Vikend nam prav pride. Imamo nekoliko krajšo klop in dobro se moramo spočiti. Treba je tudi ohladiti glave. Po tekmi se sicer utrujenosti ne čuti, a ko se nekoliko ohladiš, si utrujen. A to je finale in finale se igra ves čas na polno," je kolektivno igro izpostavil Blažič. V ključnih trenutkih je ljubljansko igro odlično vodil kapetan Teemu Rannikko, z 11 točkami sta pomemben delež pristavila Dražen Bubnić in Jasmin Perković, Klemen Prepelič pa se je izkazal z osmimi podajami in zrelo igro v drugem polčasu.

Krka še vedno v dobrem izhodišču
Trenerja Krke, ki je tokrat bila bistveno slabša kot na prvih dveh tekmah, Gašperja Potočnika na nek način veseli prednost domačega igrišča za morebitno peto tekmo: "Vedeli smo, da bo serija težka. Daleč od tega, da smo pričakovali, da bomo zaključili s 3:0. Mislim, da imamo še vedno dobro izhodišče. Treba se je umiriti in naredili bomo vse, da pridemo že v Ljubljani do končnega cilja. Tudi če ne, imamo še vedno zadnjo zaključno žogo pred domačimi gledalci."

Potočnik obžaluje, da tokrat v Novem mestu niso znali izkoristiti širšega nabora igralcev: "Naredili smo vse, da bi tekmo dobili. Zato sem koristil v večini igralce, ki tudi sicer nosijo večje breme. Žal se nam ni izšlo. Na naslednjih tekmah bo treba verjetno rotirati več igralcev in izkoristiti to daljšo klop. Vzroke za poraz je treba iskati v naši igri, saj smo bili preveč nervozni in premalo osredotočeni. Predvsem smo premehko začeli v prvem polčasu v obrambi in na ta način ne moremo pričakovati končnega uspeha."

Novomeščani niso našli pravega ritma
Pri Krki je bil s 13 točkami najboljši Jakov Vladović, dve manj pa je dosegel Matjaž Smodiš, ki je odigral najboljšo tekmo v letošnji seriji finala: "Naredili smo preveč banalnih napak. Na začetku smo jim pustili, da so dobro krenili v tekmo. Blažič je bil neustavljiv. Nismo mogli braniti pick'n'rolla. Dokler smo kontrolirali skok, smo se držali v igri. Ko smo popustili v skoku, so nam ušli. Olimpija je bila tokrat boljša in serija se nadaljuje. Mogoče je pritisk te tretje tekme naredil svoje. Olimpija je dobro začela, mi pa enostavno nismo našli svojega ritma."

Legendarni dolenjski košarkar in kapetan novomeške vrste je bil po tekmi kar precej jezen in zelo kritičen: "Baje smo mi tisti, ki tepemo in držimo za drese in tako naprej. Mislim, da je Olimpija tokrat dokazala, da tudi oni niso taki 'angelčki'. Pred tem so že imeli trenerja, ki je gojil bolj ostro igro, in ne vidim, da bi bili mi nekakšni pretepači. Zanimivo je, na kaj vse se ljudje izgovajrajo. Čisto korektna obramba Olimpije tokrat, a mi nismo bili na nivoju."

Olimpija izsilila še eno tekmo v Stožicah