Matej Rojc v dresu članske reprezentance na pripravljalnem turnirju pod vodstvom Božidarja Maljkovića. Foto: Aleš Fevžer
Matej Rojc v dresu članske reprezentance na pripravljalnem turnirju pod vodstvom Božidarja Maljkovića. Foto: Aleš Fevžer

Matej Rojc ima že dalj časa težave s skakalnim kolenom, ki so se na turneji na Kitajskem le še okrepile in se stopnjevale do te mere, da je zanj in njegovo nadaljnjo kariero veliko bolje, da opravi fizioterapijo okvarjenih kvadricepsovih tetiv na kolenih.

Marko Macura, dr. med., reprezentančni zdravnik

Rojc je že drugi košarkar novomeške Krke, ki je moral predčasno končati priprave zaradi poškodbe. Po Luki Laporniku je moral organizator igre, ki je bil pred prihodom treh iz reprezentance U20 najmlajši v ekipi, končati delo z ekipo, saj je zdravstvena slika pokazala, da ima okvaro kvadricepsovih tetiv v kolenih. Zdaj mora počivati in opraviti posebno fizioterapijo.

Težave so se pojavile že v B-reprezentanci, prek katere se je 21-letni košarkar tudi prebil na priprave članskega moštva: "Že pred B-reprezentanco me je spremljala bolečina v kolenu, ki se je le še stopnjevala, zaradi česar sem na Kitajskem igral bolj malo in tudi izpustil nekaj treningov, a kljub temu upal, da bo bolečina ponehala in da bom pripravljen za A-reprezentanco. Žal se to ni zgodilo, po pregledu zdravniške službe KZS je postalo jasno, da moram mirovati in opraviti rehabilitacijo za vnovično igranje. Upam, da se bo ekipa dobro pripravila na svetovno prvenstvo in da bo na njem naredila viden rezultat, česar je tudi sposobna."

Velika razlika je v podrobnostih
"
B-reprezentanca je zagotovo zelo dobrodošla za košarkarje, ki končajo selekcijo U20 in so na pragu članske reprezentance, da nimajo prostega poletja in so v stiku z žogo ter igrajo tekme. To je zelo pozitivna stvar. Opravili smo dva tedna priprav v Zrečah in v Kranjski Gori, kjer smo imeli tudi dve tekmi. Sicer se rezultatsko nismo najbolje odrezali, saj nismo bili toliko časa skupaj v primerjavi z drugimi reprezentancami, a na Kitajskem smo drugi turnir že odigralo zelo dobro. Videlo se je, da smo se počasi uigrali. Če bi bili skupaj še teden več, bi bili rezultati čisto drugačni," se je 195 centimetrov visok košarkar, ki lahko zaradi svoje višine v obrambi pokriva še dve poziciji, dotaknil B-ekipe.

Rojc je z reprezentanco že sodeloval pred dvema letoma, ko je Božidar Maljković sporočil glavne nosilce ter priložnost na dveh turnirjih ponudil mlajših igralcem in tistim, ki še niso tako uveljavljeni. S pripravami, na katerih so zbrani najboljši slovenski igralci, pa se je Rojc srečal prvič: "Prvič sem prišel med 16 oziroma 17 igralcev. To je bila lepa nagrada zame, za vsa leta, ko se trudim in treniram. Sem srečen in vesel. Tu se igra drugačna košarka. Več se igra na kontakt, težje je priti do obroča in podaje morajo biti zelo natančne. Velika razlika je v teh podrobnostih. Tudi trener ima svojo filozofijo v obrambi in v napadu. Košarka v A-reprezentanci se razlikuje od tega, kar sem navajen."

Goranu se je treba kar nekoliko odmakniti
Zdaj je Slovenija ostala z dvema mladima organizatorjema igre, Aleksejem Nikolićem in Maticem Rebcem, ki sta se pridružila iz reprezentance mlajših članov, tu je tudi Jaka Klobučar, ki je med sezono pri Krki zamenjal pozicijo in nato uspešno na "playu" z Rojcem skrbel za napade državnih prvakov, brez dvoma pa je številka ena na "enki" in prvi motor ekipe ter kapetan Goran Dragić: "Je težko igrati proti njemu, saj je Goran Dragić izvrsten košarkar. Je izjemno hiter in eksploziven, zelo težko ga je pokrivati. Treba se je kar malo odmakniti, da ga lahko pokrivaš."

Košarkarji imajo največ težav pri prihodu v člansko vrsto, Rojc, ki je v Novo mesto prišel pred štirimi leti, je ta preskok naredil zelo zgodaj, saj je hitro dobil kar konkretno minutažo pod vodstvom Aleksandra Džikića: "Najbolj mi je pomagal trener Džikić, ki mi je že v prvem letu ponudil kar precej priložnosti tako v Eurochallengu kot tudi v državnem prvenstvu. Tu so seveda tudi soigralci, od katerih sem se tedaj ogromno naučil. Tu mislim predvsem Simona Petrova, tudi Gorana Ikonića in Dušana Đorđevića. Vsi ti fantje so mi pomagali pri napredku in tudi oni imajo veliko zaslug."

Matej Rojc ima že dalj časa težave s skakalnim kolenom, ki so se na turneji na Kitajskem le še okrepile in se stopnjevale do te mere, da je zanj in njegovo nadaljnjo kariero veliko bolje, da opravi fizioterapijo okvarjenih kvadricepsovih tetiv na kolenih.

Marko Macura, dr. med., reprezentančni zdravnik