Alen Omić je prišel na svoj prvi zbor reprezentance dobro razpoložen. Foto: Aleš Fevžer
Alen Omić je prišel na svoj prvi zbor reprezentance dobro razpoložen. Foto: Aleš Fevžer
Alen Omić
Po prihodu iz ZDA, kjer je treniral z Brooklynom, je imel pred začetkom priprav proste tri dni. Foto: Aleš Fevžer
Alen Omić
V Ligi ABA je v povprečju dosegal po 10,7 točke in 6,2 skoka. Podobno učinkovit je bil v državnem prvenstvu, malenkost manj pa v Eurocupu. Foto: ABA Photo
Alen Omić
Omić sicer prihaja iz Tuzle, a je košarko začel igrati v Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer

i košarkar je obenem tudi debitant v članskem moštvu.

Jure Zdovc je še pred objavo seznama ostal brez obeh centrov, ki sta igrala na septembrskem evropskem prvenstvu. Gašper Vidmar, vedno nepopustljivi borec, ki je vsakič dal v reprezentančnem dresu vse od sebe, navduševal s svojo borbenostjo in nikoli ni imel kakršnih koli pomislekov glede igranja za izbrano vrsto, je moral, tako kot že pred tremi leti za EuroBasket 2011, odpovedati sodelovanje zaradi hude poškodbe kolena, Mirza Begić, ki ima za sabo zelo slabo sezono, saj pri Olympiacosu od februarja ni igral, pa je selektorju brez konkretnega razloga odpovedal sodelovanje.

Igra bo z nekoliko nižjimi centri hitrejša
Tako je pod samim obročem nastala velika vrzel. Zdovc je sicer pred petimi leti, ko je Slovenijo popeljal do največjega uspeha na EP-ju na Poljskem, na poziciji pet igral tudi z Erazmom Lorbkom, ki pa se bolje znajde na krilnem centru. Na prvem seznamu je tako od klasičnih centrov uvrstil le Omića: "Klasičen center je le Omić. Zagotovo bomo igrali hitro in agresivno. Ta ekipa je mlada, takšno igro pa je pokazala že na EuroBasketu. Poskušali bomo z gibljivimi visokimi igralci, ki znajo tudi zadeti z razdalje. Imamo nekaj igralcev, ki lahko igrajo na 'štiri' in 'pet'. To je tudi moja filozofija. S temi gibljivimi centri damo branilcem še dodatno širino in hitrost. Ti branilci, ki strmijo bolj k prodorom, imajo več prostora."

Zdaj je iz B-reprezentance dodal še Mateja Krušiča, kljub nekoliko slabše pokriti poziciji pa selektor ostaja optimističen in ima rešitve s hitrejšo igro in krilnimi centri, ki znajo zadeti z razdalje: "Ne skrbi me pomanjkanje centrov. Imamo nekoliko drugačno taktiko. Še vedno imamo nekaj težkih centrov. Imamo Omića, povabili smo tudi Krušiča. Imamo pa centre, ki lahko širijo igro in imajo dober met. Glede na to, da so tudi drugi igralci dovolj atletski in pomagajo v skoku, mislim, da to ni noben hendikep, morebiti celo prednost."

Hvaležen selektorju za vpoklic
Omić je obenem tudi edini naturalizirani košarkar. Kariero je sicer začel v Sloveniji, s prvo ligo se je srečal pri Zlatorogu, kjer je hitro napredoval, zadnji dve leti pa je preživel v zmajevem gnezdu. Bil je med nosilci igre Olimpije, odigral je nekaj odličnih tekem, a je bilo v njegovi igri tudi ogromno nihanj. 22-letni košarkar je bil ključni mož mlajših selekcij, zdaj pa je dobil priložnost še v članski ekipi, saj je bilo v zadnjih dveh akcijah mesto naturaliziranega igralca rezervirano za Begića: "Komaj čakam, da se vse skupaj začne. Zelo sem vesel in hvaležen sem selektorju Zdovcu, da me je poklical. Poskušal bom čim bolj upoštevati vsa njegova navodila. Upam, da bom prišel v ekipo za svetovno prvenstvo. Tu so sami vrhunski igralci, trener je odličen in računam, da bom veliko odnesel od te akcije. Pričakujem, da bom vseskozi napredoval."

Zagotovo je Omić eden izmed najbolje pripravljenih reprezentantov, ki bodo začeli priprave, saj se je ravno vrnil iz ZDA, kjer je vadil v poletni ligi: "Po vrnitvi iz ZDA sem si vzel tri dni počitka. Malce mi je padla energija, vendar bom hitro nazaj. V ZDA sem veliko treniral, tako da sem dobro pripravljen. Tudi pred odhodom v ZDA sem treniral v Ljubljani s trenerjem za telesno pripravo pri Olimpiji, Sašo Ogrizovićem."

Poslušati selektorja in izkušene soigralce
V ZDA se je pridružil treningom Brooklyn Netsov: "To je bila zame neka nova preizkušnja in o Združenih državah lahko rečem le vse najboljše. Vse smo imeli na voljo. Dobro in trdo smo trenirali. Ves čas se ve, kaj kdo dela. Škoda, da nisem igral na prvih treh tekmah, ampak samo na četrti. Imel sem nekoliko smole, ker sta bila na mojem položaju dva igralca, ki sta sicer v prvi ekipi Brooklyna. Tako sta imela prednost, jaz pa sem čakal na svojo priložnost. Seveda je to povsem svoj nivo, ameriški način je nekaj posebnega. Ni sicer ogromnih razlik v organizaciji z Evropo, a so vseeno opazne. V igri se veliko teče, ogromno je gibanja in hitre igre. Ni toliko postavljanja napadov in podobno. Vse poteka hitreje.

"Pripravljen sem. Če bo trener zaupal vame, bom dal vse od sebe in na igrišču odigral po najboljših močeh. Poslušati moram selektorja in starejše soigralce. Predvsem te najizkušenejše, kot je na primer on (ravno je prišel mimo Goran Dragić, op. a.)," je dodal Omić, ki verjame v napoved Zdovca, da je Slovenija sposobna celo priti med najboljša štiri moštva: "Strinjam se s selektorjem. Jaz sem tu prvič, in če selektor verjame, da smo to sposobni doseči, tudi jaz verjamem. Tako kot on zaupa v nas, imam tudi jaz popolno zaupanje vanj."