Sani Bečirovič se v reprezentanci počuti odlično. Foto: MMC RTV SLO
Sani Bečirovič se v reprezentanci počuti odlično. Foto: MMC RTV SLO
Sani Bečirovič
V sezoni 2008/09 je bil izbran za MVP-ja rednega dela Evrolige. Foto: EPA
Sani Bečirovič in Fernando San Emeterio
V dresu Olimpije letos ni igral po pričakovanjih. Foto: EPA
Sani Bečirovič
Leta 2007 je s Panathinaikosom Bečirovič postal evropski prvak. Foto: EPA
Sani Bečirovič
Sani Bečirovič je igral tudi na prvem svetovnem prvenstvu za Slovenijo, leta 2006 na Japonskem. Foto: EPA
Intervju s Sanijem Bečirovičem

29-letni Bistričan pravi, da tega odnosa nista navajena, je pa striktno profesionalen. Sani je pred letošnjo sezono prišel kot velika okrepitev k Olimpiji, a ni pokazal najboljših predstav. Razlogov za to, pravi, je več. Med sezono je zapustil Ljubljano in odšel k milanski Olimpii, bolj znani pod sponzorskim imenom Armani Jeans. Tu je po uspešnih uvodnih igrah kmalu izgubil mesto in na koncu igral zelo malo.

Sani je veljal za enega največjih slovenskih talentov vseh časov. Za izbrano vrsto je zaigral že na evropskem prvenstvu leta 1999 v Franciji, ko je štel komaj 18 let. Številne težave s poškodbami, po katerih mu je uspela skoraj neverjetna vrnitev, so mu preprečile še uspešnejšo kariero. Za Slovenijo je zaigral še na evropskih prvenstvih v letih 2001 in 2005 ter na svetovnem prvenstvu na Japonskem.


Za vami je kar burna sezona. Najprej epizoda pri Olimpiji, potem pa še v Italiji. Če potegnete črto, kako ste zadovoljni z njo?
Ne morem biti preveč zadovoljen. Igre v dresu Olimpije niso bile na ravni, ki sem jo pričakoval sam in tudi širša javnost. Vzrokov za to je več, ampak o tem ne bi govoril. V drugem delu sezone sem prve tri oziroma štiri mesece v Milanu igral zelo dobro. Bil sem izredno zadovoljen. Bil sem eden glavnih nosilcev igre. Kasneje, z vrnitvijo Finleyja, ki sem ga v bistvu zamenjal, pa so se stvari drastično spremenile. Za mene ni bilo veliko mesta v ekipi. Tako sem zadnji mesec dni, končnico, preživel praktično brez igranja. Če potegnem črto, bi sezono najraje kar pozabil. Popolnoma bi se red posvetil reprezentanci in tekmam, ki prihajajo, saj se le z dobrim delom in dobrimi igrami v izbrani vrsti vrneta tista izgubljena samozavest in ritem, ki mi ga je ta sezona vzela.
Imate ponudbe za prihajajočo sezono?
Ponudbe so in niso. Bilo je nekaj resnega, a se na koncu stvari niso izšle. Tako trenutno nimam resne ponudbe in kluba, o katerem bi lahko govoril.
Si želite delodajalce dobiti še pred prvenstvom?
Nedvomno. To si želi vsak od nas. Le tako se lahko potem mirno odpraviš na prvenstvo. Po drugi strani pa je to šport in so stvari, na katere ne moremo vplivati. Jaz res srčno upam, da bom rešil ta status še pred odhodom.
Kako je z vašim zdravjem, glede na to, da ste imeli v preteklosti kar nekaj težav s poškodbami?
Poškodbe so stvar preteklosti. Po lanskem treningu in terapijah, ki jih izvajam vsaki dve leti, se je stanje močno izboljšalo. Tako letos zaradi kolen in kakršnih koli drugih poškodb nisem izpustil nobene tekme. Samo upam lahko, da bo tako tudi v prihodnje.
Reprezentanca je znova zbrana. Verjetno je lepo biti tu?
Definitivno. Ni lepšega, kot se dobiti s temi fanti. Po enem letu, ko se ne vidimo, si imamo veliko povedati. Spominjamo se anekdot iz prejšnjih akcij. Res je najlepše biti v družbi s fanti, s katerimi si skupaj zrasel.
Vedno ste bili tudi med tistimi, ki so skrbeli za dobro voljo. Je tudi tokrat tako?
Mislim, da sta bolj "Boki" Nachbar in "Breza" zadolžena za to. Jaz sem bolj tisti, ki le občasno poskrbi za to, da je bolj veselo.
Kakšen odnos imate z očetom kot selektorjem?
Strogo profesionalen. Odnosa oče-sin ni, ker enostavno ni časa, poleg tega pa tudi nisva navajena na to. Striktno le trener-igralec.
Vsi se strinjajo, da je prav, da je Memi dobil priložnost. Kako gledate vi na to? Verjetno ste ponosni nanj.
Če govorim kot sin, sem vsekakor ponosen, da je oče selektor reprezentance. Po drugi strani pa kot igralec po videnem mirno lahko rečem, da si zasluži to mesto, ker je to že dokazal v preteklosti, ko je z različnimi klubi osvajal lovorike. Upam, da nam bo vsem skupaj tudi v reprezentanci uspelo in da se bomo na koncu veselili uspeha.
Letos so se vam pridružili nekateri mladi košarkarji. Kako ste jih sprejeli in ali so tisti pravi?
Sprejeli smo jih odprtih rok, tako kot so tudi nas v preteklosti. Za zdaj so veliko pokazali. Imeli bodo še precej priložnosti za dokazovanje. Predvsem na Kitajskem. Mislim, da bom takrat lahko podal neko točno mnenje.
Kaj pričakujete od samega prvenstva in kam lahko Slovenija poseže?
Osebno bi bil zelo zadovoljen, če bi nam uspelo narediti korak naprej, kar smo dosegli na Japonskem. Zavedam se, da skupina ni preveč lahka. Treba bo zares dobro igrati, da si bomo izborili dobro izhodišče za naslednji del tekmovanja. Po drugi strani smo na zadnjem evropskem prvenstvu dokazali, da ima ta reprezentanca izjemno kvaliteto in da lahko premagamo vsakogar.
Če se ozrete še na Olimpijo in težek položaj. Je prihod Janeza Rajglja pravi za rešitev in ali je ta sploh mogoča?
Rešitev je mogoča. Marsikateri klub, večji kot Olimpija, je bil v preteklosti v težavah in vedno se je našel izhod iz njih. Mislim, da je ob pomoči države in sponzorjev to vsekakor rešljiva težava. Dobro bi bilo za slovensko košarko, da se Olimpija reši. Z novim objektom Stožice bo to še lažje in upam, da bo res tako.
Intervju s Sanijem Bečirovičem