Memi Bečirovič je pred zahtevno nalogo - v Turčiji bo lovil najvišjo uvrstitev Slovenije na SP-jih. Foto: KZS
Memi Bečirovič je pred zahtevno nalogo - v Turčiji bo lovil najvišjo uvrstitev Slovenije na SP-jih. Foto: KZS
Erazem Lorbek in Marc Gasol
Erazem Lorbek se je odpovedal nastopu v Turčiji, a je selektorju zagotovil, da bo drugo leto znova na voljo za EP. Foto: EPA
Saša Vujačič
Lanska izkušnja ni prepričala Saša Vujačiča, da bi še nosil dres slovenske košarkarske reprezentance. Foto: GIGANTES

"Zadovoljen sem, da trenutno nimam kluba. Veliko imam dela. V kontaktu sem z vsemi igralci. Ogromno dela je s pripravami na prvenstvo, tako da mi prav odgovarja, da se lahko povsem posvetim reprezentanci," je uvodoma dejal 49-letni strokovnjak v pogovoru z radijskim novinarjem Francijem Pavšerjem ml.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora na Valu 202:
- V sredo z Memijem Bečirovičem

Dovolj kakovostnih igralce, da lahko nadomestijo odsotne
Seveda je bila glavna tema približno mesec in pol pred začetkom priprav kadrovska podoba izbrane vrste. "K sreči imamo dovolj kakovostnih igralcev, da lahko zapolnimo tudi vrzeli ob odpovedih. Trenutno je situacija sicer kar dobra. Seveda pa nikoli ne gre brez kakšnih odpovedi. Prvenstva se še niso povsem končala. Vemo, kako je v športu. Najbolj se bojim, da bi prišlo do kakšnih poškodb," je glede dogovarjanj s košarkarji zatrdil Bečirovič.

"Mislim, da na prsih nositi grb svoje države pomeni veliko čast, in mislim, da se fantje tega zavedajo in se bodo povabilu odzvali. Igranje za reprezentanco ni igranje za Bečiroviča, Zdovca, Pipana, ampak za Slovenijo," je povedal strateg, javnost pa lahko le upa, da se bodo igralci odzvali na te besede.

"Žal mi je, da ne bo Vujačiča"
Prvi je nastop na prvenstvu odpovedal Saša Vujačič. S košarkarjem Los Angeles Lakersov je Memi v preteklosti že sodeloval, pred leti pa celo zatrdil, da bi se "The Machine" odzval reprezentanci, če bi bil selektor prav Bečirovič: "Žal mi je, da se je Saša tako odločil. Po eni strani ga razumem. Pred njim je še skoraj vsa kariera in zadnje leto pogodbe z Lakersi. Na drugi strani pa tudi ta lanska izkušnja. Vse skupaj se je tako nabralo, in se je odločil, da ne bo igral. Takšna je njegova odločitev. On sam ve zakaj. Sam sicer ne vem, kaj se je vse dogajalo. Kot kaže, ima razloge, da ne zaigra. Tudi v časih, ko sem ga vodil v mladi in mladinski reprezentanci, je bil zelo temperamenten. Že takrat je dobro igral, razvil pa se je v zares vrhunskega igralca."

"Za zdaj vemo, da Vujačič in Erazem Lorbek ne bosta sodelovala. Slednji zares potrebuje počitek in regeneracijo. Bil je izpostavljen na evropskem prvenstvu in v dresu Barcelone. Dogovorila sva se, da bo ponovno igral naslednje leto. Prepričan se m, da se bomo uvrstili takrat tudi na olimpijske igre in bo lahko tudi tam nastopil," je namigovanja, da naj ne bi igrali še nekateri košarkarji, vsaj za zdaj, selektor zanikal.

Kakšno vlogo želi Beno?
Veliko je bilo govora tudi glede Bena Udriha. Organizator igre Sacramento Kingsov je letos igral odlično, nastopanje za Slovenijo pa mu ni bilo usojeno. Nedavno je 27-letnik dejal, da želi v reprezentanci imeti vidnejšo vlogo. "Z Benom sva se pogovarjala. Razložil sem mu, kaj pomeni imeti boljši status. Vedno je to vprašanje. Mislim, da to pomeni, da je to tisti, ki igra v ključnih trenutkih, in ne tisti, ki začenja oziroma ima večjo minutažo. Res pa je, da si je ta status potrebno si zagotoviti z leti igranja za izbrano vrsto," je o Benu povedal Bečirovič in dodal: "On je vedno bil motiviran, a ni imel sreče s poškodbami. Potrebno je vedeti, da je Beno igral le na enem svetovnem prvenstvu. Nočem postavljati nekih statusov pred prvenstvom. Morajo igralci vedeti, da smo v reprezentanci vsi z istim ciljem in se vsi skupaj borimo. Predvsem ne sem priti do kakšnih zamer, potrebno pa je imeti tudi medsebojno zaupanje vseh v ekipi."