Prvo peterko so tokrat sestavljali Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Goran Dragič, Miha Zupan in Primož Brezec. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Prvo peterko so tokrat sestavljali Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Goran Dragič, Miha Zupan in Primož Brezec. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Hamed Ehadadi
Hamed Ehadadi je bil s 15 točkami prvi iranski strelec. Iz igre je metal 7/18. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Košarkarji misli že usmerili na Avstralce

Varovanci Memija Bečiroviča so tekmo začeli po napovedih - zbrano in izjemno agresivno v obrambi. Iranu so tako v prvih desetih minutah dovolili le dva koša iz igre (19:6), v obrambnih nalogah je blestel Jaka Lakovič, ki je v tem obdobju ukradel kar tri žoge.

V tretji četrtini odločili zmagovalca
Ko je selektor v drugi četrtini priložnost ponudil igralcem, ki proti Hrvaški in Braziliji niso igrali, je ti niso zgrabili, igra v napadu je razpadla, Iran pa je celo poskrbel za edino izenačenje na tekmi (23:23). Drugi polčas je pomenil ponovitev prvega, saj si je Slovenija z udarnimi orožji priigrala največjo prednost na tekmi (52:34).

Pomembno je, da se nihče ni poškodoval
Čeprav je bila na koncu razlika relativno majhna, je bil Bečirovič po tekmi zadovoljen: "Iran je odigral zelo dobro tekmo, zelo agresivno in trdo. Ko sem na parket poslal igralce, ki po navadi manj igrajo, smo imeli v igri kar nekaj težav. To je bila bolj tekma za čast in moji fantje so tako tudi igrali. Če potegnem črto pod tekmo sem zadovoljen, saj smo zmagali, nihče pa se na srečo ni poškodoval."

Miha Zupan dosegel 15 točk
Eden izmed junakov tekme je bil Miha Zupan, ki je v 28 minutah dosegel 15 točk. "Na koncu nam je padla koncentracija. Ne vem, kaj je šlo v zadnji četrtini narobe. To nas čaka za analizo na sestanku. Najpomembnejša je le zmaga. Zdaj je na vrsti Avstralija, verjamem, da bomo naredili vse od sebe, da se prvič na SP-ju uvrstimo v četrtfinale," je zadovoljno pripovedoval Zupan.

Tekma je bila psihično naporna
Gašper Vidmar
se je zavedal, da je bila tekma bolj prestižnega pomena in zato psihično bolj naporna: "Tekmec res ni bil zveneč, a tudi takšne tekme je treba zmagati. Drugo mesto smo imeli že zagotovljeno, zato se je bilo na trenutke težko zbrati. Zmaga je pomembna za samozavest, s štirimi zmagami je lepo potovati v osmino finala."

Zmaga prinaša nove tri tekme
Slovensko reprezentanco v petek čaka dan počitka, nato pa se bo z vsemi silami usmerila v svojo šesto tekmo na turnirju - osmino finala. Nedeljska zmaga proti Avstraliji bi pomenila, da bi Slovenija ostala v Turčiji do konca 16. SP-ja, poraz pa bi pomenil predčasno pot domov.

Iz Carigrada

Košarkarji misli že usmerili na Avstralce