Rdeče lisičke imajo v repertoarju več kot 220 plesov. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič
Rdeče lisičke imajo v repertoarju več kot 220 plesov. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Gre za ukrajinsko plesno skupino, ki je bila ustanovljena leta 2001 in je zadnja leta praktično nepogrešljiv del velikih košarkarskih turnirjev. Dekleta je bilo prvič mogoče občudovati na Eurobasketu 2003, ki ga je gostila Švedska, od takrat pa so gostje prav vsakega evropskega in svetovnega prvenstva ter olimpijskih iger. V klubskem delu sezone pa imajo nalogo, da zabavajo gledalce na tekmah moskovskega CSKA-ja.

Za članstvo dolga in zahtevna pot
Gledalci ne občudujejo le zanimivih in pisanih koreografij, temveč tudi njihovo izjemno gibčnost. Zato ni presenetljivo, da so se vse članice predtem profesionalno ukvarjale z gimnastiko, nekatere pa tudi z baletom in s športnim plesom. Plesalke v povprečju merijo 175 centimetrov in tehtajo 57 kilogramov.

Prepoved nastopanja na turških tekmah
Povsod pa nad njimi niso tako navdušeni. Polovica članic gledalce namreč zabava v Carigradu, druga polovica pa v Ankari, kjer igrajo tudi gostitelji prvenstva Turki. Organizatorji turnirja so Rdečim lisičkam (predvsem zaradi muslimanskih načel) prepovedali nastope na vseh turških tekmah, na katerih so na tribunah predvsem domači navijači. Na tekmah v Carigradu je tudi mogoče opaziti turške navijače, ki pa se nad lisičjim plesom prav nič ne pritožujejo ...

Iz Carigrada