Žiga Samar se je z Albo dogovoril, da bo prvo sezono posojen v Hamburg, potem pa bo dve igral za berlinskega evroligaša. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Samar se je z Albo dogovoril, da bo prvo sezono posojen v Hamburg, potem pa bo dve igral za berlinskega evroligaša. Foto: www.alesfevzer.com

V torek bo Slovenija odigrala prvo pripravljalno tekmo pred četrtim nastopom na mundialu, ki se bo v treh otoških azijskih državah začel 25. avgusta. Varovance Aleksandra Sekulića čaka sedem pripravljalnih obračunov proti uglednim tekmecem, za začetek pa se bodo v Celju pomerili s Kitajsko, ki jo vodi velikan srbske košarke Aleksandar Đorđević.

Blažič: Na SP-ju se bomo borili za najvišja mesta

Zatem v Ljubljano prihajata Grčija, s katero se bodo Slovenci srečali tudi v Atenah, in Hrvaška, nato bo na sporedu prestižni turnir v Malagi, kjer bodo nasproti stali aktualni evropski in svetovni prvaki Španci ter olimpijski Američani, zadnji test pa bo v Tokiu Japonska, ki bo tudi potencialni slovenski tekmec v drugem delu na Okinavi. "Najprej se moramo dobro pripraviti, potem pa na prvenstvu res iti tekmo po tekmo. Nasprotniki v pripravljalnem delu so zelo močni, za kar mislim, da je dobra stvar, da se ustrezno pripravimo in vidimo, kje smo in kaj moramo še delati oziroma popraviti. Bodo pa te tekme realen pokazatelj pred prvenstvom," je dejal Samar.

Košarkarji priprave začeli s polno energije

Pri Hamburgu je v Evropskem pokalu in nemškem prvenstvu veliko igral. V povprečju je dosegal po devet točk in šest podaj na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Pri Hamburgu je v Evropskem pokalu in nemškem prvenstvu veliko igral. V povprečju je dosegal po devet točk in šest podaj na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničan, ki je letos dopolnil 22 let, bo skupaj z Aleksejem Nikolićem do priključitve Luke Dončića prihodnji teden odgovoren za potek slovenskega napada. Ko se pridruži prvi zvezdnik reprezentance, se bosta borila za vlogo drugega organizatorja igre izbrane vrste, oba pa bi morala biti med potniki na Japonsko. Po besedah Klemna Prepeliča bo po slovesu Gorana Dragića zdaj moral biti večji prav njun prispevek pri kreaciji napada. Kot je dodal Samar, se košarkarji veselijo, da bo s prihodom Dončića, Vlatka Čančarja in Mika Tobeyja, ki bodo vsi prevzeli pomembne vloge, ekipa popolna in se bo dokončno lahko začela graditi slovenska igra.

"Sem v drugačni situaciji kot lani. Imam več izkušenj, poznam okolje, v katerem delamo, in fante. Prav tako me soigralci bolje poznajo in je precej lažje. Komaj smo čakali, da se zberemo. Časa za počitek je bilo dovolj. Vsak se je že sam pripravljal in smo s polno energije začeli te priprave. Ritem je naporen. Čaka nas veliko tekem in tudi zato smo se dogovorili, da bomo prišli že pripravljeni. Mislim, da je to zelo pomembno, saj lahko na vsem skupaj gradimo naprej," je povedal.

Večje breme, kot ga je nosil lani na EuroBasketu, bi moral Samar, ki še vedno sodi med najmlajše v ekipi, prevzeti letos, toda poudarja: "Vsako poletje se moraš boriti za svoje mesto. Izboriti si ga je še treba, kot tudi vlogo v ekipi. Selektor ni še nič izbral, kdo gre na prvenstvo. Ves čas se je treba dokazovati, je pa lažje, ko se s fanti že poznaš in je vzdušje tako dobro." Potem ko je dober vtis pustil v lanski poletni akciji, je bil med najzaslužnejšimi, da je Slovenija takoj v kvalifikacijah novembra potrdila mesto na svetovnem prvenstvu.

Ve se, kdo je vodja v garderobi

Seznam pripravljalnih tekem

Celje, torek, 25. julija, ob 20.30:
SLOVENIJA - KITAJSKA
Ljubljana, sreda, 2. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA - GRČIJA

Atene, petek, 4. avgusta:
GRČIJA - SLOVENIJA
Ljubljana, torek, 8. avgusta, ob 18.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Malaga, petek, 11. avgusta, ob 21.30:
ŠPANIJA - SLOVENIJA
Malaga, sobota, 12. avgusta, ob 20.00:
ZDA - SLOVENIJA

Tokio, sobota, 19. avgusta, ob 8.00:
JAPONSKA - SLOVENIJA

"Zdaj je ekipa v primerjavi s temi okni precej drugačna. Z nami so tudi Jaka Blažič, Klemen Prepelič in Zoran Dragić, ki se je vrnil po poškodbi. Drugačna je zasedba, bistveno izkušenejša in zrelejša. Takoj se to začuti. Ve se, kdo je vodja v garderobi oziroma kdo ima glavno vlogo. Treba je le slediti tem igralcem," je razmišljal Samar in dodal, da se reprezentanti želijo oddolžiti za neuspeh na lanskem evropskem prvenstvu in znova pokazati, kam sodi Slovenija. "Čuti se dodatna motivacija. Zagotovo želimo dokazati, česa smo sposobni. Mislim, da smo se začeli zavedati, da res moramo iti stopničko za stopničko, korak za korakom. Vsi smo prišli z istim ciljem."

"Spomnim se še plakatov za svetovno prvenstvo v Španiji. Takrat sem bil star 13 let. Spomnim se prvenstva in iger slovenske reprezentance. Gre za poseben in velik dogodek, zato bi bila tudi velika čast nastopiti na njem," je o morebitnem debiju na svetovnem prvenstvu še dodal Samar, ki je v zadnjih dveh letih temeljito svoje ime zapisal na evropskem košarkarskem zemljevidu. Lani se je iz Španije, kjer se je kalil v mlajših selekcijah madridskega Reala, prve članske minute pa dočakal pri Fuenlabradi, preselil v Nemčijo. Sklenil je pogodbo z berlinsko Albo, ki ga je posodila Hamburgu, s katerim je nastopil v Evropskem pokalu. Po njegovih besedah je bilo v sezoni veliko vzponov in padcev, vseeno pa je zadovoljen z njenim potekom. V prihodnji se bo prvič preizkusil v Evroligi, saj bo oblekel dres Albe, kot je bilo dogovorjeno tudi ob prestopu v nemško prestolnico.