Niels Giffey na lanskih olimpijskih igrah v dvoboju z Luko Dončićem. Foto: EPA
Niels Giffey na lanskih olimpijskih igrah v dvoboju z Luko Dončićem. Foto: EPA

Nemčija, ki si je praktično že zagotovila nastop na mundialu, se bo v prihajajočem oknu najprej pomerila s Finsko, edino v skupini J, ki je že uvrščena na turnir, zatem pa jo v ponedeljek, 14. novembra, čaka gostovanje v Kopru. Slovenija bo nastopila z zelo oslabljenim moštvom, prav tako pa pri Nemčiji manjkajo praktično vsi igralci z EuroBasketa, na katerem je Die Mannschaft zasedla tretje mesto.

Sorodna novica Sekulić v kvalifikacijah z novima pomočnikoma

Gordon Herbert je na seznam uvrstil 14 košarkarjev, le trije so igrali na evropskem prvenstvu, toda le Giffey, ki je pred kratkim podpisal kratkoročno pogodbo z Murcio, je edini, ki je zaigral na vseh tekmah. V povprečju mu je selektor namenil po 15 minut. Justus Hollatz in Christian Sengfelder sta imela povsem obrobni vlogi. Giffey se zdaj vrača v Evroligo, kjer je že igral z Albo in Žalgirisom. 31-letni krilni košarkar se bo namreč pridružil Bayernu, pri katerem zaradi poškodbe trenutno ne igra slovenski organizator igre Žan Mark Šiško. Giffey si je v Španiji do zdaj garderobo delil z novincem v slovenski reprezentanci Urbanom Klavžarjem.

Vrsta Aleksandra Sekulića bo priprave začela v ponedeljek. Najprej bo trenirala v Ljubljani, nato pa bo čez teden dni odigrala zelo pomemben dvoboj z Izraelom, z zmago nad katerim bi si lahko že na široko odprla vrata na prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Filipinih, Indoneziji in Japonskem. Selektor Izraela Guy Goodes ima tako kot Sekulić Gregorja Glasa na seznamu enega košarkarja Partizana. Poleg Jama Madarja so iz Evrolige še Maccabijevi Rafi Menka, Iftah Ziv in Roman Sorkin.

Pogreša ostale evroligaše, iz ekipe z EuroBasketa poleg Washingtonovega Denija Avdije pa manjka tudi donedavni kapetan in drugi Izraelec, ki je zaigral v NBA-ju, Gal Mekel, ki je pred kratkim pri 34 letih sklenil kariero. Na seznamu so poleg Madarja in Maccabijevega tria še Bar Timor, Adam Ariel, Tomer Ginat in Idan Zalmanson (vso Hapoel Tel Aviv), Gilad Levi, Noam Dovrat in Or Cornelius (vsi Hapoel Jeruzalem), Michael Brisker (Elitzur Kirjat Ata), Netanel Arci (Hapoel Eliat), Niv Misgav (Hapoel Holon), Roi Huber in Nimrod Levi (Hapoel Galil Elion), Jair Kravic (Bnei Hercelija) in Gabriel Čačašvili (Bamberg).