Klemen Prepelič je pri 30 letih med najizkušenejšimi v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je pri 30 letih med najizkušenejšimi v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

57-krat je Bistričan, ki bo letos dopolnil 31 let, na uradnih tekmah zaigral za Slovenijo. V trenutni sestavi izbrane vrste sta več nastopov zbrala le Jaka Blažič in Zoran Dragić. Prepelič je na velikem tekmovanju debitiral pred devetimi leti na svetovnem prvenstvu: "Svetovno prvenstvo je za olimpijskimi igrami najlepše tekmovanje, ki ga lahko igraš, še posebej, če si v ekipi, kot je Slovenija, kjer se lahko boriš za medalje. Takrat iskreno nismo imeli tako velikih ambicij. Prišli smo v četrtfinale, kjer smo naleteli na ZDA in bili preprosto brez možnosti, čeprav zaostanek v prvem polčasu ni bil velik. Razlika v kakovosti je bila enostavno prevelika, da ne naštevam njihove postave."

Sorodna novica Sekulić: Bolj moramo delovati kot ekipa

"Letos pa je neka druga zgodba. Imamo Luko in neko celoto, ki smo jo ustvarili. Škoda je, da ni Murića, ki nas je povezoval zunaj parketa in v garderobi. Temu primerno moramo neko dodatno delo storiti Dončić, Dragić, Blažič in jaz, ki imamo največ izkušenj. Tu sta še Nikolić in Dimec, ki morata dati več glasu, da se čim prej povežemo," je povedal slovenski ostrostrelec, ki je potem od tistega svetovnega prvenstva v Španiji odigral vsa velika tekmovanja. Odličen je bil na evropskem prvenstvu 2017, kjer je odigral ključno vlogo v finalu, ob drugem največjem uspehu pred dvema letoma na olimpijskih igrah na Japonskem pa je prav on metal za finale, toda Nicolas Batum je tedaj blokiral njegov poskus polaganja.

Uspeh le medalja ali uvrstitev na olimpijske igre

Seznam pripravljalnih tekem

Celje, torek, 25. julija, ob 20.30:
SLOVENIJA - KITAJSKA
Ljubljana, sreda, 2. avgusta, ob 20.30:
SLOVENIJA - GRČIJA

Atene, petek, 4. avgusta:
GRČIJA - SLOVENIJA
Ljubljana, torek, 8. avgusta, ob 18.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Malaga, petek, 11. avgusta, ob 21.30:
ŠPANIJA - SLOVENIJA
Malaga, sobota, 12. avgusta, ob 20.00:
ZDA - SLOVENIJA

Tokio, sobota, 19. avgusta, ob 8.00:
JAPONSKA - SLOVENIJA

Lani, ko se je reprezentanci pridružil takoj po uspešnem okrevanju po zlomu roke, sta bila njegova vloga in učinek malce manjša kot na tekmovanjih predtem, Slovenija pa je evropsko prvenstvo končala razočarana po izpadu v četrtfinalu, kjer je bila boljša Poljska: "Lani smo imeli neke primanjkljaje, kar bomo skušali letos popraviti. Odvisno je tudi od dnevne forme. Kot se spomnim prvega polčasa, so Poljaki zadevali vse, kar so vrgli. Mi smo tekmo obrnili v treh minutah. Verjetno je bilo vprašanje nekega pristopa. Če lahko narediš 20:0 v tretji četrtini, lahko po mojem mnenju tudi na začetku tekme. Krivi smo bili sami. Upam, da smo se naučili prav to, da ne bomo šli v tekmo ležerno, ampak maksimalno zbrani. Če lahko prelomimo tekmo v prvi četrtini, moramo to tudi storiti."

"Že tisti polom z Nemčijo v Münchnu in poraz z BiH-om sta nakazala neko slabšo psihično pripravljenost. Mogoče smo res preveč poudarjali, da želimo do konca in nismo šli dejansko korak za korakom. Lepo je dajati napovedi, težko pa jih je uresničiti. Vsi vemo, kakšna je danes raven evropske in svetovne košarke. Če pogledamo samo na papirju, je približno deset ali 12 reprezentanc, ki odkrito merijo na svetovnem prvenstvu na medaljo, kolajne pa dobijo le tri. Uspešno prvenstvo za nas pomeni le osvojena medalja ali pa uvrstitev na olimpijske igre. 10. septembra bomo videli, če nam je uspelo. Vsi bomo dan za dnem dajali vse od sebe, da se približamo temu cilju," je dodal Prepelič.

Evropsko prvenstvo zamujena priložnost, ki se ne bo vrnila

Kot pravi Prepelič, se v ekipi z Luko Dončićem vedno cilja na najvišja mesta. Foto: www.alesfevzer.com
Kot pravi Prepelič, se v ekipi z Luko Dončićem vedno cilja na najvišja mesta. Foto: www.alesfevzer.com

Zdaj je pred Slovenijo četrti nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga košarkarji tudi vidijo kot priložnost, da popravijo vtis z lanskega leta: "Celo leto smo se o tem pogovarjali med sabo. Evropsko prvenstvo je zamujena priložnost, ki se ne bo vrnila. Letos smo obrnili nov list, nova so pričakovanja in cilji. Ko se bodo pridružili še Dončić, Čančar in Tobey, bo nastala neka celota. Zagotovo motivacije ne manjka, še posebej po tem lanskem prvenstvu. Odločili smo se, da je to zdaj že zgodovina in smo odprli nov list. Verjamem, da fantje, ki smo bili lani na prvenstvu, imamo neko dodatno motivacijo zaradi tega, tisti, ki so prvič zraven, pa imajo, kot smo imeli tudi mi, ko smo bili v takem položaju, prav tako nek dodaten motiv. Vedno pravim, da je v reprezentanci malce drugače kot v klubu. Takoj se je videlo tudi na treningih in upam, da bomo zadržali to raven motivacije še naprej."

Po zlati medalji na EuroBasketu pred šestimi leti in četrtem mestu pod petimi krogi pred dvema letoma ima Slovenija na vsakem velikem tekmovanju visoke cilje, še nikoli pa se s takimi ni podala na svetovno prvenstvo, ki ga bo letos odigrala na Japonskem in, če bo prišla v izločilne boje, na Filipinih: "Ambicije so iste. Ne bomo govorili, da bomo svetovni prvaki, a cilje imamo visoke. Želimo priti čim dlje, to pa pomeni do konca. Z Dončićem vedno lahko ciljaš na najvišja mesta. Videli smo tudi, da je v drugih reprezentancah kar nekaj odpovedi. Po eni strani gre vsaj na papirju to na našo roko, a smo videli lani, ko smo bili na papirju ena najmočnejših ekip tako kot Srbija in Grčija, pa smo se vsi opekli. Preprosto je treba iti dan za dnem, kot smo vedno poudarjali, in se ukvarjati z našimi stvarmi ter maksimalno delati."

V iskanju novega kluba

Sorodna novica Nikolić: Lakovič je trenutno najobetavnejši trener v Evropi

Prvič bo Slovenija na svetovnem prvenstvu igrala brez Gorana Dragića, ki je dokončno v bogati karieri zaprl reprezentančno poglavje, zaradi poškodbe pa bo manjkal Edo Murić. Ob odsotnostih kapetanov z zadnjih velikih tekmovanj bodo morali v ospredje v vlogah vodij stopiti drugi košarkarji: "Goran je bil vodja tudi na parketu. Z njim je to neka druga zgodba, igra pa gre v neke druge dimenzije. Še več poudarka bo na Dončiću. Več bom z žogo igral tudi jaz, tudi Blažič in Zoran Dragić. Samar in Nikolić bosta morala narediti več v smislu kreacije. Kar se tiče garderobe, je bil Murić tisti najglasnejši. Vedno nas je znal dvigniti. Preprosto moramo tisti, ki smo starejši, zdaj prevzeti to vlogo, enako pa velja za Dončića, kot smo se tudi pogovarjali. Luka želi biti več integriran v te zadeve in mislim, da je že čas, da tudi on spregovori."

Zadnje tri sezone je Prepelič preigral pri Valencii. Tudi letos je imel težave s poškodbami, po koncu pa se je s španskim evroligašem razšel: "Za mano so tri fantastična leta. Oziroma dve in pol. Zadnji del sezone zagotovo ni bil po mojih željah, niti po željah kluba. Tako je v karieri. Greš naprej in iščeš novo sredino. Neki kontakti so že bili. Morda se hitro dogovorimo, morda pozneje. Sem že bil v taki situaciji, zdaj, ko sem starejši, pa sem bolj miren. Verjamem, da se bo odprlo nekaj dobrega, če ne prej, pa med svetovnim prvenstvom."