Slovenija bo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu odigrala 26. avgusta. Na Okinavi se bo v skupinskem delu pomerila z Gruzijo, Venezuelo in Zelenortskimi otoki. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija bo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu odigrala 26. avgusta. Na Okinavi se bo v skupinskem delu pomerila z Gruzijo, Venezuelo in Zelenortskimi otoki. Foto: www.alesfevzer.com

V ponedeljek se je reprezentanca zbrala in začela priprave na vrhunec leta. Trenutno je v Laškem in Celju, kjer bo v torek odigrala prvo tekmo. Tekmec v Zlatorogu bo Kitajska. Potem ko sta se dan pozneje takoj po prihodu z evropskega prvenstva mlajših članov pridružila Saša Ciani in Urban Klavžar, je zdaj na pripravah 16 košarkarjev. Manjkajo le še Luka Dončić, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Medtem ko bosta NBA-jevca prišla takoj, ko to dopuščajo pravila lige, torej 28. julija, naj bi se Američan s slovenskim potnim listom priključil z avgustom, saj trenutno ureja osebne zadeve, je dejal Sekulić.

Svetovno prvenstvo zahtevnejše kot olimpijske igre

Sorodna novica Nikolić: Lakovič je trenutno najobetavnejši trener v Evropi

Novembra bodo minila tri leta, odkar je za krmilom reprezentance. Prva epizoda je bila zelo uspešna, saj je pod njegovim vodstvom Slovenija prvič zaigrala na olimpijskih igrah in se v Tokiu borila celo za kolajne. Lani je potem sledilo evropsko prvenstvo, kamor je odšla v vlogi enega izmed favoritov za medalje, toda s četrtfinalnim izpadom proti Poljski turnir končala razočarana: "Če še enkrat pogledamo EuroBasket, niti ni bil tako slab z izjemo tiste zadnje tekme. Dejstvo je, da moramo biti pripravljeni na vsako tekmo in vsakega nasprotnika. Slabih tekmecev ni tudi na svetovnem prvenstvu, ki je, če govorimo recimo o svetovni ravni, mogoče celo bolj zahteven kot na primer olimpijske igre. Moramo biti pripravljeni na vse, jasno pa, bolj delovati kot ekipa."

"Prvi del priprav je vedno najbolj naporen in mogoče malce nehvaležen za igralce. Toda tako je in treba je začeti. Nimamo veliko časa. Enkrat, ko se bodo začele tekme, ne bomo mogli več veliko trenirati. Potem v drugem delu se bomo lahko pripravljali več, še posebej potem na Japonskem," je povedal 45-letni Ljubljančan, ki sicer sedi tudi na klopi Lokomotiva iz Krasnodarja, s katerim je zaigral v finalu Lige VTB. Košarkarje letos čakajo ugledni tekmeci na pripravljalnih tekmah, saj se bodo dvakrat pomerili z Grčijo, potem pa še s Španijo, ZDA, Hrvaško in za konec že v Tokiu z Japonsko.

"Mislim, da je bolje, da igramo z močnimi reprezentancami. Konec koncev smo tudi lani igrali težke tekme. Začeli smo sicer z malce lažjimi. Nismo niti enkrat izgubili in mogoče bi bilo dobro, da kakšno tekmo pa vseeno, da tudi vidimo, kako je, ko izgubljamo, ne da se potem s tem soočimo na prvenstvo. Bomo videli, kako bo vse potekalo. Imamo dobre in zelo težke tekmece. Verjamem, da bodo tekme zanimive. Različni slogi, tako da bomo lahko dobro preizkusili sami sebe," je dodal vodja strokovnega štaba izbrane vrste.

Kdo od naturaliziranih bo bolj ustrezal ekipi?

Košarkarji začeli misijo svetovno prvenstvo

Tik pred začetkom priprav je odpadel Jurij Macura, ki še ni popolnoma okreval po poškodbi. Novega košarkarja Sekulić ne bo klical, tako bo na primer več priložnosti za obetavnega Cianija. Pod obročem, kjer je sicer največ vrzeli, dodatno težavo povzroča poškodba Eda Murića, ki ga po operaciji kolenskih vezi čaka dolgotrajno okrevanje: "Ne le, da smo izgubili visokega košarkarja, ampak tudi kakovostnega igralca, ki je bil tudi kapetan. Kot vedno smo pred novim izzivom. Najti moramo pravo zamenjavo, igralca, ki ga bo lahko nadomestil ali pa mogoče prinesel kaj novega v moštvo."

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Ob iskanju ustrezne menjave se je selektor odločil preizkusiti Aljaža Kunca, ki je zadnja leta preživel na študiju v ZDA in je edini novinec v reprezentanci. "Situacija z Edom nas je prisilila v to, da moramo pogledati malce širše. Nimamo veliko izbire. Imamo nekaj visokih igralcev, a ne na pretek, kot jih ima večina reprezentanc. Žal je tako in skušali bomo povleči maksimum iz igralcev, ki so na voljo. Zato bomo dali priložnost tudi Kuncu in videli bomo, kako in koliko nam lahko pomaga, oziroma, do kam bomo šli s to postavo. Da vidimo, kako smo lahko dobri, oziroma mogoče smo lahko še boljši."

Jasno je, da bo ključni mož pod obročema naturaliziran košarkar. Letos sta na seznamu oba, tako Tobey, ki je igral na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, kot Jordan Morgan, ki je pomagal v kvalifikacijah. "Oba sta po svoje univerzalna igralca. Nista si podobna in skušali bomo pogledati, kateri od teh dveh bolj ustreza naši ekipi. S katerim bo pač reprezentanca precej boljša," je dejal Sekulić, ki lahko računa tudi na Gregorja Hrovata. Koprčan je bil lani zadnji, ki ga je črtal pred EuroBasketom, izbira dvanajsterice pa je dvignila kar precej prahu. Košarkar, ki se je uveljavil v Franciji in ima za sabo dobro sezono pri Dijonu, je bil zelo razočaran zaradi izkušnje lanskega poletja in je dve kvalifikacijski akciji izbrane vrste izpustil, zdaj pa je vendarle zraven.

Kapetan že znan, a ne še javno

"Mislim, da nihče izmed nas ne more jemati odločitev, ki jih sprejemajo bodisi trenerji bodisi igralci, osebno. Vse, kar delamo, delamo za dobrobit slovenske reprezentance. Zdaj je tukaj in ne vidim nobene težave. Moramo najti najboljšo možno ekipo oziroma tako, ki bo najbolj homogena in bo dobro funkcionirala. Na žalost ne moremo imeti vseh igralcev, ki so bili v kvalifikacijah. Mislim, da jih je na teh 12 tekmah bilo 33. izbrali smo jih 16, za katere verjamemo, da so v tem trenutku ne samo najboljši, ampak kompatibilni z ekipo, ki jo imamo, in nosilci, ki jih imamo," je pristavil selektor.

Težko komentiram te stvari. Niti niso v moji domeni. Sem bil pa presenečen. Tega res nisem pričakoval.

Aleksander Sekulić o odhodu Raša Nesterovića z mesta generalnega sekretarja KZS-ja

Ko je Slovenija prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu leta 2006, je na velikem tekmovanju debitiral Goran Dragić, ki je potem odigral tudi svetovno prvenstvo leta 2010 in 2014. Zdaj je zlati kapetan z EuroBasketa 2017 dokončno zaprl reprezentančna vrata: "Vemo, kaj je dal reprezentanci. Nimamo kaj, žal je tako. Noben igralec ni večen. Moral je obrniti list in moramo gledati naprej. Eni igralci so odšli samovoljno, eni manjkajo zaradi poškodb … Treba je najti rešitve in nadomestila. In, kot pravim, gledati naprej. Pričakovanja so velika. Imamo Luko, zaradi katerega se še povečajo. Narediti moramo vse, da jih upravičimo."

Seveda bo glavno breme na Dončiću, ki ga po uspešnem debiju na EuroBasketu in olimpijskih igrah čaka še prvi nastop na svetovnem prvenstvu. "Z Lukom sva na vezi. Ves čas ga spremljam, z njim pa je delal tudi naš trener za telesno pripravo Anže Maček. Vemo vse o njem. Za vsemi reprezentanti sta dve zelo naporni poletji. Praktično so se takoj po končani sezoni začele kvalifikacije, enkrat olimpijske, drugič za svetovno prvenstvo. Potem je sledil kratek premor in takoj nadaljevanje priprav na veliko tekmovanje. Zdaj smo imeli to možnost, da so se igralci spočili, regenerirali in pripravili na začetek," je še povedal Sekulić. Reprezentanca bo dobila tudi novega kapetana. V bistvu je že izbran, kot je razkril selektor, pa je skupen izbor strokovnega štaba skupaj in garderobe. Dodal je, da lahko uganemo, za koga gre, saj ni veliko presenečenje.