Slovenija se je do zdaj dvakrat pomerila s Švedsko. Obe tekmi je dobila, leta 1992 je bila s 85:74 boljša v kvalifikacijah za olimpijske igre, leta 2004 pa z 78:72 na pripravljalni tekmi. Foto: Fiba
Slovenija se je do zdaj dvakrat pomerila s Švedsko. Obe tekmi je dobila, leta 1992 je bila s 85:74 boljša v kvalifikacijah za olimpijske igre, leta 2004 pa z 78:72 na pripravljalni tekmi. Foto: Fiba

Švedi so igrali že predkvalifikacije, v konkurenci s Portugalsko in Luksemburgom pa so zbrali tri zmage in en poraz. Uspešno so vstopili tudi v prvi del kvalifikacij, saj so v sosedskem dvoboju z 72:62 v domači Avicii Areni v Stockholmu na kolena spravili Finsko, ki ima v zadnjih letih bistveno več uspehov, toda nordijski obračun je torej tokrat pripadel modro-rumenim.

Jedro ekipe sestavljajo košarkarji, ki igrajo v Španiji

Sorodna novica Sekulić: Včasih so najslajše tiste zmage, ki so težko priborjene

Evropski prvaki tako kot pred tekmo s Hrvaško poudarjajo pomembnost vsakega dvoboja in nevarnost tekmecev v teh specifičnih kvalifikacijskih oknih. Čeprav Švedska na Fibini lestvici, kjer je Slovenija kar četrta, zaseda skromno 57. mesto, pa ima nekaj kakovostnih posameznikov. Jedro ekipe sestavljajo košarkarji, ki igrajo v Španiji. Manjkata sicer dva evroligaša, Realov Jeffery Taylor in Marcus Eriksson, ki je zdaj član nemške Albe. Je pa zato v moštvu zelo nevaren Ludvig Hakanson, ki se je tako kot Eriksson kalil pri Barceloni, zdaj pa brani barve Bilbaa.

25-letni branilec je igral tudi za Fuenlabrado, kjer si je garderobo delil z organizatorjem igre slovenske reprezentance Luko Rupnikom: "Zmago smo takoj pozabili in misli usmerili v Švedsko. S Prepeličem in Blažičem poznamo igralce iz španske lige, kot so Hakanson, Borg, Spires, Birgander … To so približno naša generacija. Daleč od tega, da bi šlo za naivno ekipo, že nekaj let igrajo skupaj. Kvalifikacije v prejšnjih letih so nas naučile, da ni "outsiderjev". Sploh v tej situaciji imajo take reprezentance prednost, saj so skoraj popolne. "Luddeja" dobro poznam iz Fuenlabrade. Je res dober napadalec, še nekaj drugih pa je nevarnih. Ampak tudi mi imamo odlične obrambne košarkarje, tako da se bomo nanj dobro pripravili."

Ludde Hakanson je Fincem povzročal ogromno težav. Foto: Fiba
Ludde Hakanson je Fincem povzročal ogromno težav. Foto: Fiba

Vse se vrti okoli Hakansona

Hakanson je bil najzaslužnejši za zmago nad Finci, ko je 20 točkam (8/13 iz igre) dodal še deset podaj. "Zavedamo se, da so Švedi izjemno nevarna ekipa. Gladko so premagali Finsko. Imajo kar nekaj košarkarjev, ki igrajo v Španiji, tako rekoč vsi nosilci igrajo tam. Gre za eno zelo organizirano ekipo, kjer se vse vrti okoli prvega igralca Hakansona. Njemu bomo morali posvetiti veliko pozornosti. Tu sta potem še Gaddefors in Czerapowicz. Čaka nas zelo zahtevna tekma. Morali bomo igrati borbeno in moštveno igro, kar smo pokazali na zadnji tekmi, predvsem pa v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in tudi za olimpijske igre ter pozneje v Tokiu. Kot rečeno, pa moramo omejiti njihove glavne igralce, predvsem Hakansona," je dodal selektor Aleksander Sekulić.

Švedska sicer še nikoli ni zaigrala na svetovnem prvenstvu, na evropskem pa je nazadnje sodelovala leta 2013, ko je bil turnir v Sloveniji. Olimpijski polfinalisti so seveda absolutni favoriti. Imajo kakovostnejše posameznike, predvsem pa bistveno več izkušenj. Kot je povedal Aleksej Nikolić, ki skupaj z Rupnikom skrbi za kreacijo napada, bo ključ do uspeha podoben kot na gostovanju v dvorani Dražena Petrovića: "Takoj po tekmi s Hrvaško smo začeli razmišljati o Švedski. Glede na to, da so v teh kvalifikacijah samo kratki treningi za pripravo, časa ni veliko. Premagali so Fince in zagotovo imajo neko kakovost, dobro bomo morali biti pripravljeni. Gre za ekipo, ki je že nekaj časa skupaj. Vedo, kaj hočejo in kako igrati. Kar nekaj jih igra v Španiji, tako da lahko pričakujemo hitro igro z veliko meti z razdalje. Vse je pa odvisno od nas. Tako kot na tekmi s Hrvaško moramo biti pozorni na preproste stvari – obrambo, skok in ritem v napadu."


Skupina B, 2. krog, nedelja ob 20.00:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA (Koper)

Ob 18.00:
FINSKA - HRVAŠKA