Sandi Čebular letos v povprečju dosega po 20,1 točke, 4,6 skoka in 3,7 podaje na tekmo. Skupni statistični indeks v povprečju znaša 19,2, s čimer je za Sašem Zagorcem in Alenom Omićem na tretjem mestu. Foto: www.alesfevzer.com
Sandi Čebular letos v povprečju dosega po 20,1 točke, 4,6 skoka in 3,7 podaje na tekmo. Skupni statistični indeks v povprečju znaša 19,2, s čimer je za Sašem Zagorcem in Alenom Omićem na tretjem mestu. Foto: www.alesfevzer.com
Sandi Čebular
V Sloveniji je Čebular poleg za Rogaško igral še za Šentjur, Olimpijo, Slovan in Helios, v tujini pa se je preizkusil v Španiji. Foto: www.alesfevzer.com
Sandi Čebular
K Olimpiji je prišel leta 2006, ko je bil star 20 let. V Ljubljano se je preselil po izvrstni sezoni v matičnem klubu Šentjurju, ko je bil prvi strelec slovenske lige. Foto: www.alesfevzer.com

en cilj," je povedal Sandi Čebular, glavni nosilec igre Rogaške in prvi strelec letošnje sezone košarkarskega prvenstva.

Slatinčani so se v Ligo za prvaka uvrstili peti, imeli pa so enak izkupiček kot Šenčur, ki je moral v Ligo za obstanek. Vendar pa so drugi del varovanci Damjana Novakovića začeli odlično, ko so na kolena spravili Tajfun in Grosuplje. Po tretjem krogu zdaj ni več neporaženih ekip, saj je Olimpija klonila v Laškem. Rogaška je v Novem mestu morala priznati premoč Krki: "Na zadnji tekmi proti Krki bi se lahko bolje izšlo. Lahko bi bila manjša razlika. Bili smo v igri in na koncu je bila razlika kar previsoka, a je zmaga povsem zaslužena. V prvih dveh krogih smo premagali Zlatorog v gosteh in Tajfun doma. Gremo dalje v takem ritmu."

V rednem delu Rogaška že premagala Krko
Čebular je bil z Žigo Dimcem s 16 točkami prvi strelec Rogaške tudi na tekmi v Štuklju, ko je Krka zmagala z 78:68. V prvem polčasu so gostje držali stik s slovenskimi prvaki, v drugem delu pa je po neuspelem poskusu conske obrambe Rogaške Krka naredila odločilno prednost. "Treba bo bolje igrati v obrambi. Krki smo dopustili preveč odprtih metov in Novomeščani so tako imeli visok odstotek meta. Zadevali so z vseh položajev. Upam, da bo, ko pridejo v Rogaško Slatino, drugačna zgodba," je povedal Čebular, ki je zaradi petih osebnih napak predčasno končal obračun v Novem mestu.

"Seveda je dodaten motiv, ko igraš proti ABA-ligašema, a mi smo vsako tekmo motivirani. Pripravljamo se enako na vsakega nasprotnika. Krka je že v rednem delu proti nam igrala s popolno postavo. Vsi so nastopili in niso spočili igralcev, kot so jih morda proti nekaterim drugim ekipam. Armstead je morda zdaj v Ligi za prvaka igral več, tedaj ni imel take minutaže, sicer pa so bili vsi prisotni. Dve tekmi smo odigrali v podobnih sestavah. Tako da ni bilo take razlike v Ligi za prvaka," je dodal Čebular, ki je z dobrimi 20 točkami v povprečju najboljši strelec državnega prvenstva.

Pomaga tudi pri organizaciji napada
28-letni branilec drugo sezono igra za Rogaško. Pod vodstvom Novakovića se je odlično znašel, sodelovala pa sta že v Šentjurju, kjer sta bila, preden je Novaković postal trener tamkajšnjega prvoligaša, tudi soigralca: "Dobro poznam njegov sistem. Ob vrnitvi se mi ni bilo težko prilagoditi. Poskusim ustvariti višek in najti prostega soigralca. Če sem pa sam oziroma se mi ponudi priložnost, pa poskušam tudi doseči koš. Zdaj zadnje čase igram tudi na položaju organizatorja igre. Sem že v preteklosti igral na tem položaju, tako da mi ni tuj."

Leta 2011 se je Rogaška, ki je v 90. letih že uspešno nastopala v prvi košarkarski ligi, vrnila v najvišji rang slovenske košarke. Klub je zelo ambiciozen, že lani je igral v Ligi za prvaka ter tudi letos sestavil za slovenske razmere zelo kakovostno moštvo. Kot je povedal Čebular, je cilj doseči več zmag kot lani, spogledujejo pa se tudi s polfinalom: "Vse je v najlepšem redu. Klub se zelo trudi in je zelo urejen. Upam, da bomo naredili vsako leto še kakšno stopničko višje, morda bomo že letos šli še korak naprej. Lani smo se prvič uvrstili v Ligo za prvaka. Letos je cilj, da nanizamo več zmag, kot smo jih lani. Glede kluba sem res brez kakršne koli pripombe. Vse je tako, kot mora biti. Želel bi si, da bi bilo v Sloveniji več takšnih klubov. Mislim, da jih lahko preštejemo na prste ene roke."

Krka in Olimpija nista več tako superiorni
"Težko vprašanje. Težka je ta primerjava. Slovenska liga ni tako slaba. Kar nekaj izkušenih in starejših košarkarjev, ki so že igrali v velikih klubih, igra v državnem prvenstvu. Mislim, da je kar kakovostna. Težko bi naredil primerjavo s časom, ko sem se sam uveljavljal. Je pa zagotovo zelo izenačena liga. Na primer ekipe, ki so v Ligi za prvaka - res lahko vsaka vsako premaga. To se je tudi že pokazalo," je glede primerjave moči državnega prvenstva tedaj, ko se je uveljavljal ter danes, dejal Čebular. "S Krko smo že predtem odigrali dve tekmi. Enkrat smo zmagali. Še posebej na domačem terenu je vsak zelo neugoden. Olimpija in Krka nista tako superiorni, kot sta mogoče nekoč bili. Morda je razlog v teh finančnih težavah in krizi. Morda imajo tudi nekoliko slabše igralce iz tujine, ne vem, a je razlika manjša."

Čebular je eden najboljših strelcev slovenske lige zadnjih let. Pred dvema letoma je prišel k Rogaški, pred tem pa je igral v drugi španski ligi. Vmes je bil član Heliosa, Slovana in matičnega Šentjurja, kamor se je leta 2009 vrnil po prvi epizodi v drugem rangu španske košarke. Uveljavil se je v Šentjurju in leta 2006 prestopil k Olimpiji kot najboljši strelec državnega prvenstva. Tedaj je bil star šele 20 let, a je imel najprej s privajanjem v Ljubljani kar precej težav. Šele ob koncu sezone je prikazal nekoliko boljše igre in si ob težavah z odpovedmi priigral tudi mesto v reprezentanci, ki je nastopila na Eurobasketu 2007. Zmaje je zapustil že po eni sezoni in odšel v Španijo. Za obdobje, ko je igral pri Olimpiji, in pozneje v izbrani vrsti pa je dejal, da misli, da to še ni bil njegov vrhunec in je v smehu pristavil, da verjame, da to še čakamo.

Liga za prvaka, 4. krog, sreda ob 17.00:
UNION OLIMPIJA - ROGAŠKA

Ob 19.00:
ZLATOROG LAŠKO - TAJFUN

Ob 21.00:
GROSBASKET - KRKA

Lestvica:                           
KRKA                       3  2 1  5
ROGAŠKA                    3  2 1  5
UNION OLIMPIJA             3  2 1  5
TAJFUN                     3  1 2  4
GROSBASKET                 3  1 2  4
ZLATOROG LAŠKO             3  1 2  4