Alen Omić se v Laškem dobro počuti. 18-letni center upa, da bo nekoč zaigral za slovensko reprezentanco. Foto: Pia Nikolič
Alen Omić se v Laškem dobro počuti. 18-letni center upa, da bo nekoč zaigral za slovensko reprezentanco. Foto: Pia Nikolič
Marko Pajić, Alen Omić
Centrska naveza v prihodnosti? Alen Omić in Marko Pajić. Foto: Pia Nikolič
Aleš Pipan, Alen Omić, Zlatorog
Alen Omić drugo sezono igra pod taktirko Aleša Pipana. Foto: Pia Nikolič
Alen Omić, Zlatorog
Mladenič iz Tuzle je navdušen nad življenjem v Sloveniji. Foto: Pia Nikolič

Obetavni 213 centimetrov visoki naturalizirani center je lani dopolnil 18 let. V Slovenijo je v Tuzli rojeni košarkar prišel pred štirimi leti, na sončni strani Alp pa se počuti odlično: "V Sloveniji mi je zelo všeč. Zares mi je lepo. Ne morem najti ene slabe stvari glede življenja tu. V Slovenijo sem prišel zaradi boljših razmer in možnosti. V Bosni in Hercegovini ne bi imel tako dobrih pogojev za treniranje in delo ter posledično tudi napredovanje."

Pipan je mladega centra veliko naučil
Najprej je Omić odšel v Črnomelj, kjer je zaigral za Kolpo. Zdaj nosi dres Zlatoroga in v drugi sezoni v članski kategoriji mu Pipan namenja kar nekaj priložnosti. Obetavni center v povprečju igra v državnem prvenstvu skoraj 14 minut na srečanje in v tem času dosega nekoliko manj kot pet točk in štiri skoke, v njegovi igri, glede na lansko sezono, pa je mogoče opaziti velik napredek.

Pipan je v preteklosti znal ponuditi mladim priložnost, poleg tega pa je tudi dobro delal z nadarjenimi košarkarji. Tako je bilo na Kodeljevem, ko je pod njegovo taktirko v Slovanovem dresu zablestel Goran Dragić, pozneje tudi Gašper Vidmar in Emir Preldžić, kar nekaj potenciala pa premore tudi zdajšnja zasedba Zlatoroga. "Zelo sem zadovoljen z delom Aleša Pipana. Je odličen trener. Od njega sem se res ogromno naučil," je o nekdanjem selektorju dejal Omić. Alen je letos uspešno igral tudi z mladinsko zasedbo Zlatoroga. Uvrstili so se na zaključni turnir v Domžalah. V polfinalu so morali premoč priznati Slovanu, v tekmi za tretje mesto pa so bili Laščani boljši od Olimpije. Omić je bil izbran v postavo turnirja.

Cilj Laščanov uvrstitev v Ligo NLB
Zlatorog je blestel v rednem delu Lige Telemach, ko je suvereno osvojil prvo mesto. Tudi v ligi za prvaka Pipanovi vrsti kaže dobro in je na pravi poti, da se uvrsti v Ligo NLB, kar je bil tudi eden izmed ciljev pred sezono. "Uvrstitev v Ligo NLB je seveda glavni cilj. Blizu smo. Upam, da nam uspe. S tem bi bili v klubu zares zadovoljni, najbolj veseli pa bi bili mi, igralci sami," je glede sezone dejal Omić, ki pa verjame, da lahko igra še bolje. "S samo sezono sem zadovoljen, a vedno gre lahko še bolje. Vedno se da igrati še bolje. Lahko rečem, da sem letos napredoval. Vendar lažje o tem govorijo trenerji in drugi, ki vidijo, kako igram na tekmah in treningih. Napredujem, a potrebno bo še veliko dela. Najbolj moram popraviti igro v obrambi."

Ekipa iz Laškega je sestavljena iz številnih obetavnih košarkarjev, ki so letos dokazali, da lahko nosijo veliko breme tudi v članski vrsti in da lahko igrajo na tako visoki ravni. Ne nazadnje so v Tivoliju presenetili tudi Olimpijo, eden izmed junakov velikega skalpa pa je bil prav Omić, ki je bil z 10 točkami drugi strelec svojega moštva, ob zadnjem poskusu za izenačenje pa je uspešno zaustavil Saša Ožbolta. "Ekipa se je odlično ujela. Tudi sam sem se dobro ujel. Soigralci so me lepo sprejeli. Starejši nam, mlajšim, veliko pomagajo, tako da sem se tudi od soigralcev veliko naučil," je o kemiji v moštvu povedal obetavni center.

Veliko se je naučil na treningih z Maljkovićem
Omić je po prihodu v Slovenijo dobil tudi državljanstvo in kot naturalizirani igralec zaigral za mlado izbrano vrsto na evropskem prvenstvu do 18 let. Generaciji 1992 in 1993, ki premoreta kar nekaj perspektivnih igralcev, sta tako dobili manjkajoči člen - visokega in tudi močnega centra. Omićev napredek je viden. Pridobil je tudi telesno moč in je za svoja leta dovolj močan, kar je dokazal na mladinskem Final fouru.

Alena je na izbirne treninge vpoklical tudi novi selektor Božidar Maljković. "Trening je bil super. Vesel sem, da sem se ga lahko udeležil. Zadovoljen sem z delom tam. Vidi se, da je Božidar Maljković velik strokovnjak, in od njega se lahko mladi ogromno naučimo," je bil po treningih navdušen Omić, ki je pristavil: "Mislim, da je v Sloveniji precej mladih dobrih košarkarjev, in menim, da je prihodnost slovenske košarke ter reprezentance kar svetla."

Goreč navijač Barcelone po Rizvićevih stopinjah
Omić, ki poleg košarke rad spremlja tudi odbojko in nogomet ter je goreč navijač Barcelone, bi rad šel po stopinjah svojega idola Hasana Rizvića, ki je prav tako prišel iz Bosne in Hercegovine ter nato oblekel dres slovenske izbrane vrste: "Seveda sta prva cilj in želja v karieri, da zaigram za člansko reprezentanco Slovenije. Velika želja in sanje - poleg nastopanja za izbrano vrsto Slovenije - so tudi, da bi nekoč zaigral za velik evropski klub, kot je, na primer, Barcelona." Glede na majhno število visokih igralcev je 213 centimetrov visoki in 102 kilograma težki Omić nedvomno velika pridobitev za slovensko košarko.