Roman Volčič je s ponosom podpisal listino, ki Sloveniji prinaša organizacijo Eurobasketa 2013. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Roman Volčič je s ponosom podpisal listino, ki Sloveniji prinaša organizacijo Eurobasketa 2013. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stožice
Stožice letos v Evroligi pokajo po šivih. Čez tri leta bodo gostile lep delež tekem evropskega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
dvorana Podmežakla
Dvorane, ki bodo gostile predtekmovanje, še niso znane. V igri je tudi jeseniška Podmežakla. Foto: Iztok Novak
Slovenska delegacija
Veselje v slovenski delegaciji v Münchnu je bilo nepopisno, a KZS še vedno čaka veliko dela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
EP dobili, zdaj pa k dejanjem
Sloveniji tudi uradno Eurobasket 2013

Roman Volčič, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, je ob pridobitvi organizacije napovedal, da bodo najbrž v treh mesecih znane vse dvorane, ki bodo gostile Eurobasket.

Se vam je odvalil kamen od srca ali ste že prej vedeli, da boste zagotovo dobili organizacijo?
Kamen od srca se nam je nedvomno odvalil, čeprav je bila odločitev v glavnem sprejeta že v soboto, ko je Fiba sprejela naš predlog, da se zniža višina kotizacije. To smo se resda dogovorili z generalnim sekretarjem v sredo, a treba je bilo dobiti končni pristanek Fibe. Imeli smo nekaj pogovorov, a so potem le soglasno potrdili novo višino kotizacije. Takrat je postalo jasno, da je ta predstavitev bolj kot ne samo formalnost.

Končna višina kotizacije je 6,5 milijona evrov. Se manj ni dalo izposlovati?
To težko komentiram, saj je bil končni pogajalec vlada, in ne KZS. Fiba se dobro zaveda, je to po EP-ju v nogometu drugi največji dogodek na stari celini. Vsekakor pa je to največji dogodek, ki ga Slovenija lahko sploh organizira. Na prejšnjih prvenstvih je bila kotizacija res 3 milijone evrov, a ta številka je bila sprejeta le dve leti po ustanoviti Fibe Europe. Hudičevo dobro so se zavedali pomembnosti dogodka. Menim, da je bilo po vseh tednih trdnih pogajanj to največ, kar smo lahko izposlovali.

Ob 15.30 bo v MMC-jevi spletni klepetalnici na vaša vprašanja odgovarjal direktor članskih reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije, Matej Avanzo. Vljudno vabljeni.


Stožice ne bodo gostile le sklepnega dela tekmovanja, ampak tudi obe četrtfinalni skupini. Kako to?
Slovenska javnost si želi spektakla, dvorana Stožice pa ga omogoča številnim košarkarskih navdušencev. V četrtfinalni skupini bo prišlo še več tujcev, ki bodo želeli obiskati tekmovanje. Odločitev o Stožicah zato ni bila težka. Če mislimo organizirati le eno veliko tekmovanje, je potem nesmiselno v vseh mestih graditi velike dvorane. Tako je tudi s finančnega vidika bolje, da drugi krog, ko ostane le 12 reprezentanc, igramo v Stožicah. Ta arena je vrhunski objekt, ki je bil že večkrat razprodan, upam, da bo svoj vrhunec doživela prav na EP-ju 2013.

Verjamemo, da bo gledalcev takrat veliko, zato bi bilo škoda v manjših objektih gledalce pustiti pred dvorano. Tudi na drugih ravneh bomo ravnali racionalno. Tako bo dvorana na Ptuju le med prvenstvom sprejela 5.200 ljudi, nato jo bodo zmanjšali na približno 3.000 do 3.500 mest. Dejstvo je, da za prihodnost potrebujemo dvorane, a ne za pet tisoč gledalcev.

Pridobili ste organizacijo, ki pa pomeni tudi zajeten finančen zalogaj. Boste morali varčevati na kateri drugi ravni?
Zveza je deset let delala pozitivno. Če ne bi računali, da s prvenstvom lahko dobimo vsaj pozitivno ničlo ali pa tudi malenkost zaslužimo, se tega projekta najbrž ne bi niti lotili. Računam, da bomo ogromno pridobili na drugih ravneh - denimo pri priljubljenosti športa pri nas. Prepričan sem, da delovanje KZS-ja zaradi tega ne bo prav nič trpelo, računam, da bo napredek na nekaterih ravneh šel zaradi te organizacije še lažje naprej. V splošni oceni računam, da bomo s to organizacijo naredili veliko dobrega za slovensko košarko.

Kako zacementirana so prizorišča tekmovanja?
Seveda si želimo, da bi tudi v zahodnem delu države imeli kakšno prizorišče, zato stvari ostajajo odprte. Ko smo oddajali kandidaturo, je bilo treba Fibi dati zagotovila. Seveda pa to ne prejudicira nobene končne odločitve. S Fibo Europe smo dogovorjeni, da med prizorišči še lahko naredimo kakšne spremembe. Kandidati so tudi drugi, denimo Jesenice, sploh če bo Podmežakla prenovljena. Naša osnovna želja je razpršenost prizorišč, da bodo imeli vsi v Sloveniji možnost ogleda tekmovanja, to pa bi bilo dobro tudi za razvoj košarke vnaprej. To so tudi razlogi, da koncentracija v enem delu države ne bi bila preveč dobra.

Kdaj naj bi bil zadnji rok za določitev dvoran?
Zadnji rok je najbrž nekaj mesecev pred tekmo, najbrž pa se bomo mi odločili v treh mesecih. V tem trenutku moramo verjeti zagotovilom, v primeru nezgraditve dvoran pa imamo tudi mi pripravljen"plan B". Vsekakor si želimo, da bi izbrali najboljše mogoče dvorane, šele potem pride na vrsto rezervni načrt. Ena izmed rezervnih dvoran je nedvomno tudi hala Tivoli.

Kakšni bodo nadaljnji koraki?
Najprej moramo ohladiti glave. Pridobitev organizacije in izposlovana višina kotizacije je šele začetek. Mi moramo še vedno zbrati 7,5 milijona evrov za nadaljnjo organizacijo, ki jo moramo tudi izpeljati. Organizacijsko bomo začeli delati že v ponedeljek, detajlov še v bistvu dobro ne vem, saj je bilo v teh dneh vse skoncentrirano le na pridobitev kandidature.

Iz Münchna

EP dobili, zdaj pa k dejanjem
Sloveniji tudi uradno Eurobasket 2013