Slovesni stisk rok nekaj trenutkov po podpisu pogodbe o dodelitvi Eurobasketa 2013 Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovesni stisk rok nekaj trenutkov po podpisu pogodbe o dodelitvi Eurobasketa 2013 Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Volčič in Lukšič
Po kriku Remsa je sledilo čustveno proslavljanje slovenske delegacije. Takole sta si v objem padla tudi predsednik KZS-ja Volčič in minister za šport Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Minister Lukšič in predsednik Rafnsson
Podpisa, ki sta uspešno zapečatila kandidaturo Slovenije. Evropsko prvenstvo 2013 bo v Sloveniji! Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
München
Predstavniki KZS-ja so bili s predstavitvijo, ki je bila zaprta za javnost, zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Glasovanja se je udeležilo 22 delegatov Izvršnega odbora, prav vsi pa so kandidaturo Slovenije, ki je bila edina kandidatka, podprli. Bistveni dogodek se je zgodil v soboto zvečer, ko so predstavniki Fibe Europe in KZS-ja potrdili način financiranja projekta. Dogovor je bil formalno sklenjen v sredo.

Zmagoviti slovenski krik
"Izid zagotovo poznate, saj ste lahko slišali Iztokov zmagoviti krik," je generalni sekretar Fibe Europe Nar Zanolin pozdravil slovensko sedmo silo, ki ji je na hodniku pred dvorano, tako kot vodstvu KZS-ja, veselo novico povedal Iztok Rems, sekretar KZS-ja in član izvršnega odbora Fibe Europe.

"Zahvala vsem medijem, ki ste zelo podprli projekt. Brez vas nam ne bi uspelo. Rekel bom samo to: pred petimi leti smo sanjali, pred dvema letoma smo se odločili, pred letom dni smo objavili, danes smo ga pa dobili. Hvala!" je bil kratek in jedrnat nekdanji odlični sodnik in zdaj eden vodilnih evropskih košarkarskih uradnikov.

"Osmisliti moramo prvenstvo vsakemu Slovencu"
"Dobili smo velik dogodek, ki so bo zgodil avgusta in septembra 2013 v Sloveniji. To je največji dogodek, ki ga je Slovenija še sposobna organizirati za nekaj desetletij vnaprej in nazaj. Od košarkarskega SP-ja 1970 kaj podobnega nismo mogli organizirati. Torej se lahko nadejamo, da bo kaj podobnega uspelo pripraviti šele našim vnukom. Prvenstvo je priložnost za Slovenijo, ne samo za organizacijo, temveč tudi pri promociji in predvsem v turizmu. Verjamem, da bo v teh treh letih vsakemu Slovencu uspelo osmisliti prvenstvo," je pomembnost Eurobasketa 2013 za Slovenijo predstavil minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Prvenstvo bo preseglo športne okvirje
"Dobili smo dogodek, o katerem smo sanjali že nekaj let, z dvorano Stožice smo dobili pogoje. Slovenija in njena košarkarska javnost si to zasluži. Dogodek, ki bo vsekakor presegel športne okvirje. Verjetno se bo večina veličine dogodka zavedla šele, ko bo potekal. Pripravili ga bomo na najvišjem nivoju, da bomo takrat in v naslednjih letih lahko pobrali obilo sadov. Izvršnemu odboru smo v Münchnu prenesli delček Slovenije, ki ga bodo dokončno okusili na EP-ju," je predsednik Košarkarske zveze Slovenija Roman Volčič povzel svoje misli ob dodelitvi prvenstva, ob tem pa še dodal: "Velika zahvala gre tudi vam, športnim novinarjem, katerim gre veliko zaslug za današnji dogodek."

Navijači najbolj navdušili predsednika
Predsednik Fibe Europe Islandec Olafur Rafnsson se je pridružil dobrim željam prirediteljem:
"Čestitam predsedniku KZS-ja Romanu Volčiču, predstavniku vlade RS Igorju Lukšiču in vsem ljubiteljem košarke v Sloveniji. Letos sem imel čast, da sem kar trikrat obiskal Slovenijo. Všeč so mi ljudje, dežela, predvsem pa mi je všeč košarka, ki jo ponujate, in vaši navijači. Z dna srca vam čestitam!"

Predstavitev je bila zaprta za javnost
Slovensko delegacijo je sestavljalo kar 25 članov odprave. V 20-minutni predstavitvi, ki sta jo režirala Slobodan Maksimović in Goran Vojnović, je voditelj Igor E. Bergant povzel bistvene elemente kandidature. Predstavitev je bila sicer zaprta za javnost.


Bogat spremljevalni program

Delegacija je razdelila poseben predstavitveni katalog, ki na 50 straneh med drugim opisuje geografsko lego Slovenije, predstavlja prizorišča tekmovanja, prinaša izjave igralcev in povzema zgodovino KZS-ja. Prisotni v hotelu Marriott so si lahko ogledali poseben videokolaž, v katerem je bila Slovenija prikazana predvsem kot turistična destinacija, predstavljeni so bili slovenski navijači in košarkarska družina Daneu.

I feel basketball - čutim košarko
Slogan prvenstva v Sloveniji bo "I feel basketball". Na eni strani se tako dotika uradnega slogana Slovenske turistične organizacije ("I feel Slovenia"), na drugi strani pa poudarja Slovenijo kot izrazito košarkarsko deželo.

Predstavitve se je udeležil tudi minister Lukšič
Na izbor prireditelja EP-ja v košarki leta 2013 je prišel tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, predstavniki urada republike Slovenije za komuniciranje ter člani Slovenske turistične organizacije.

Iz Münchna