Francesco Bagnaia je svetovni prvak zadnjih dveh sezon. Foto: EPA
Francesco Bagnaia je svetovni prvak zadnjih dveh sezon. Foto: EPA

Bagnaia je na sobotni sprinterski dirki s četrtim mestom ostal brez stopničk, a je vse nadomestil danes na klasični preizkušnji. Čeprav je bil v kvalifikacijah šele peti, je po odličnem začetku vodil od starta do cilja in brez težav osvojil prvo zmago v novi sezoni.

Tudi na drugem in tretjem mestu velikih pretresov med dirko ni bilo, zmagovalni oder pa je v prvem nastopu za novo ekipo, Ducati Gresini, za eno mesto zgrešil nekdanji večkratni svetovni prvak Španec Marc Marquez.

V soboto je sprintersko dirko dobil Martin pred Binderjem in Špancem Aleixem Espargarojem (Aprilia), ta je bil danes osmi.

Bagnaia je danes praktično vse opravil že na startu. Odlično je potegnil in se prebil v vodstvo, potem pa so mu tekmeci do cilja gledali v hrbet. Tudi Binder in Martin za njim sta le enkrat v zgodnjem obdobju dirke zamenjala mesti, potem je na drugo znova prišel Južnoafričan in tam tudi ostal.

Tako je bilo še najbolj zanimivo spremljati poskus Marca Marqueza, da bi dosegel stopničke na prvi dirki z novo ekipo. Dolgoletnemu članu Honde je z ducatijem uspelo priti tik pod vrh, vseeno pa je bil malenkost prekratek in prepočasen, da bi se prebil mimo Martina.

Sredi dirke je imel izkušeni Španec nekaj malega dela z mladim rojakom, novincem v tem razredu Pedrom Acosno; ta je bil nekaj krogov tik za njim, ga vmes celo prehitel, potem pa ob koncu precej izgubil in končal na devetem mestu. Za Marcom Marquezom je nekaj časa vozil njegov mlajši brat Alex, ki pa ga je pred koncem na šesto mesto potisnil drugi Ducatijev dirkač Enea Bastianini.

"Pri nas smo delali potihoma. Vedeli smo, kakšen potencial imamo na dirki. Naše nastavitve so bile povsem drugačne kot za sobotno dirko, to se je tudi poznalo. Vesel sem, saj smo s tem ducatijem naredili še en korak v razvoju," je zmago pospremil svetovni prvak, ki je z 31 točkami tudi prevzel prvo mesto v SP-ju. Dve manj ima v Katarju dvakrat drugi Binder.

VN KATARJA, Lusail                   
                                       
MotoGP, končni vrstni red:             
 1. F. BAGNAIA    ITA/ducati  39:34,869
 2. B. BINDER     JAR/ktm        +1,329
 3. J. MARTIN     ŠPA/prima p.    1,933
 4. M. MARQUEZ    ŠPA/gresini     3,429
 5. E. BASTIANINI ITA/ducati      5,153
                                       
Skupni vrstni red:                     
 1. F. BAGNAIA    ITA/ducati         31
 2. B. BINDER     JAR/ktm            29
 3. J. MARTIN     ŠPA/prima p.       28
 4. M. MARQUEZ    ŠPA/gresini        18
 5. E. BASTIANINI ITA/ducati         15