Ne spreglejte
Hermann Maier se je čudežno pobral v Naganu. Tri dni po hudem padcu se je veselil zlata v superveleslalomu. Foto: AP
Takrat 31-letni Cretier je osvojil prvo olimpijsko zlato v smuku po tridesetih letih za Francijo. Zadnjo najžlahtnejšo kolajno je leta 1968 v Grenoblu osvojil legendarni Jean-Claude Killy. Cretier je na tekmovanjih v svetovnem pokalu v sezoni 1997/98 sicer dosegel nekaj odličnih rezultatov - drugo mesto v Wengnu in tretje v Kitzbühelu. Foto: EPA
Hermann Maier je dobil kar štiri velike kristalne globuse (1998, 2000, 2001 in 2004). V svetovnem pokalu je 96-krat stal na stopničkah, zmagal je 54-krat (v smuku ima 15 zmag, v superveleslalomu 24, v veleslalomu 14 in v kombinaciji eno). Foto: EPA

Dodaj v

20 let od smuka v Naganu - "Herminator" po hudem padcu dvakrat zlat

V smuku senzacionalna zmaga za Francoza Cretierja
13. februar 2018 ob 06:38
Nagano - MMC RTV SLO

Danes mineva 20 let od nepozabnega smuka na olimpijskih igrah v Naganu. 13. februarja 1998 je Hermann Maier spektakularno padel. Vse je kazalo, da so igre zanj končane, a žilavi Avstrijec je nato osvojil dve zlati medalji.

V Naganu je vreme zelo krojilo spored alpskega smučanja. Prvotno bi moral biti smuk na sporedu v nedeljo, 8. februarja 1998, a je bil večkrat preložen zaradi močnega sneženja. Številni gledalci v Avstriji so cele noči čakali na štart svojega junaka, ki je bil glavni zvezdnik belega cirkusa.

Na vseh treningih je bilo vreme drugačno, po petih dneh premora pa so bile razmere spremenjene. Vrata pri v zavoju tik pred drugim skokom je postavljalec proge premaknil v desno, kar je bilo usodno kar za 15 tekmovalcev, ki so naredili napako prav pri teh vratih.

Cretier z zaviranjem do olimpijskega zlata
Franco Cavegn in Fritz Strobl sta imela velike težave in se nista vmešala v boj za odličja. S številko tri je štartal Jean-Luc Cretier, ki v svetovnem pokalu ni dobil nobenega smuka. "Ogledal sem si progo in opazil, da je sonce močno v zgornjem delu proge. Odločil sem se, da bom v ta zahteven zavoj po 15 sekundah vožnje šel zelo previdno, z manjšo hitrostjo," je pojasnil nepričakovani olimpijski prvak.

"Srečo sem imel, da sem prišel skozi," je priznal presrečni Francoz in dodal, da je bilo treba na tistem mestu improvizirati, ker je bilo na treningih postavljeno drugače. "Po tej zmagi bi lahko že jutri nehal smučati. Ni slabo za starajočega se smučarja, kot sem jaz. To je primerna nagrada za težko kariero," je še dodal Cretier.

Maier letel po zraku in prebil dve zaščitni ograji
S številko štiri se je na progo pognal Maier, ki nikoli ni zaviral, ampak je šel vedno na polno. Dvignilo ga je v zrak in prebil je kar dve zaščitni ograji. Strokovni komentator avstrijske televizje ORF Armin Assinger, ki je bil dolga leta zelo dober smukač, sploh ni mogel gledati počasnega posnetka.

Oče Hermann starejši in mati Gertraud sta dovolila, da pride televizijska ekipa ponoči na obisk. Po grozovitem padcu je bila mati popolnoma na koncu z živci in odločila se je, da nikoli več ne bo spustila televizijske ekipe v hišo med tekmo svojega sina.

Maier se je čudežno pobral iz snega in pomahal zaskrbljenim gledalcem. Na vrsti je bil pregled pri zdravniku avstrijske reprezentance. Andreas Lotz si je večkrat ogledal posnetek in ugotovil, da si je z levim smučarskim čevljem poškodoval desno koleno. Poškodbi ramena in hrbta nista bili hudi.

Superveleslalom preložen za dva dni
Spored je bil zaradi številnih odpovedi natrpan. Že v soboto, 14. februarja 1998, je bil predviden superveleslalom. Direktor avstrijske reprezentance Hans Pum ga je že hotel odjaviti, a zdravnik Lotz je zagotovil, da Hermann lahko štarta. Na sobotnem ogledu proge je bil Maier v zelo slabem stanju, a rešilo ga je vreme. Superveleslalom je bil preložen na ponedeljek.

Koleno je bilo čez tri dni že v precej boljšem stanju. Superveleslalom je bil njegova disciplina, v olimpijski sezoni je bil v svetovnem pokalu najboljši kar petkrat. Maier je v svojem slogu drvel proti cilju, niti malo ni pazil na kolena, tekmeci pa so se lahko borili le za srebro. Hans Knauss in Didier Cuche sta si ga razdelila z 61 stotinkami zaostanka.

"Pred štartom superveleslaloma sem si dejal, da lahko postanem nesmrten, če zmagam," je bil v ciljni areni navdušen "Herminator".

Oddahnil si je tudi zdravnik
Predsednik avstrijske smučarske zveze Peter Schröcksnadel se je zahvalil zdravniku Lotzu, ki je prižgal zeleno luč za nastop, in dodal, da bi v primeru resne poškodbe Maierja na superveleslalomu izgubil službo.

Tudi v veleslalomu razred zase
V četrtek, 19. februarja 1998, je bil na sporedu še veleslalom. Maier je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Rojaka Stephana Eberharterja je ugnal kar za 85 stotink.

Zgodba Maierja v Naganu je postala svetovna uspešnica. Nastopil je v šovu Jaya Lena skupaj s prijateljem Arnoldom Schwarzenegerjem. "Terminator" je poskrbel, da je "Herminator" postal slaven tudi v ZDA.

Smuk, končni vrstni red:           
 1. J. L. CRETIER   FRA   1:50,11 
 2. L. KJUS      NOR    +0,40 
 3. H. TRINKL     AVT    0,52 
 4. J. GRÜNENFELDER  ŠVI    0,53 
 5. E. PODIVINSKY   KAN    0,60 
 6. K. GHEDINA     ITA    0,65 
 7. A. SCHIFFERER   AVT    0,66 
 8. D. CUCHE      ŠVI    0,80 
...                  
20. J. KOBLAR     SLO    2,68 
                    
Odstop: Maier, Burtin, Kernen,     
Cattaneo, Runggaldier, Brezavšček, Pen 
...                  

Superveleslalom, končni vrstni red:  
 1. H. MAIER      AVT   1:34,82 
 2. H. KNAUSS     AVT    +0,61 
 . D. CUCHE      ŠVI    0,61 
 4. A. FATTORI     ITA    0,79 
 5. K.-A. AAMODT    NOR    0,85 
...                  
17. J. KOBLAR     SLO    2,02 
23. P. PEN       SLO    2,99 
28. A. BREZAVŠČEK   SLO    3,72

Veleslalom, končni vrstni red:     
 1. H. MAIER      AVT   2:38,51 
 2. S. EBERHARTER   AVT    +0,85 
 3. M. VON GRÜNIGEN  ŠVI    1,18 
 4. H. KNAUSS     AVT    1,20 
 5. J. KOŠIR      SLO    1,47 
...                  
19. M. KUNC      SLO    4,58 
23. J. KOBLAR     SLO    5,45 

Dokumentarni film o izjemni karieri Hermanna Maierja (ORF):Padec Hermanna Maierja na smuku, 13. februarja 1998:

Aleš Golob
Prijavi napako
Komentarji
Kapitan Kljuka
# 13.02.2018 ob 08:11
Legendarni dogodki, legendarna zgodba, legendarni Herminator! Kakšna žival!

Kakšen izbor imen tam zgoraj-Maier, Trinkl, Ghedina, Kjus, Didier Cuche, Eberharter, Knauss, von Gruninger, Aamodt... En večji mojster od drugega!
Miham
# 13.02.2018 ob 07:05
legenda, jih ni vec veliko
brehme
# 13.02.2018 ob 08:19
Med temi igrami sem služil vojaški rok. In kar je bilo časa, smo malce gledali TV,poleg hokeja, je prav Maier zaznamoval igre. Preden je postal tekmovalec je delal kot zidar. Pri nas pa turisti, prej in ob olimpiadi.
Kris
# 13.02.2018 ob 10:09
Smuk v Naganu je bil po številnih prelaganjih pisan na kožo starim, izkušenim tekmovalcem, ki so slišali opozorila ''smučaj previdno, počasi,'' olimpijski prvak veteran Cretier je kratko ravnino pred znamenitim zavojem presmučal praktično stoje in potem pospešil. Otoplitev na dan tekme je povzročila da je led v zgornjem popustil in tekmovalci, ki so na treningih previdno tipali v ta del, sedaj v ta zavoj drveli z veliko hitrostjo. Prvi favorit in vodilni smukač sezone Andreas Schifferer je s številko 5 smučal pod vtisom padca Maierja in dolge prekinitve, kar je bilo za njegove živce in neizkušenost preveč. S številko 20 je proti senzaciji drvel Kanadčan Brian Stemmle, ki je imel na dobri polovici proge že 37 stotink prednosti pred Francozom, a ga je manjša luknja vrgla iz ravnotežja in Kanadčan je zgrešil naslednja vrata. Kar 35 % odstop na tem smuku, večinoma v tistih vratih, kjer je padel Hermann Maier. Zanimivo, da so se smučarski šefi avstrijske reprezentance tako bali njegove poškodbe zaradi divjega sloga in velikega tveganja, da mu mesec predtem sploh niso dovolili nastopa v Kitzbühlu. Njihovi strahovi so se uresničili v Naganu. Maier je seveda imel srečo, da je v dneh poprej zapadlo veliko snega, ki je močno ublažil njegov pristanek, če bi bila zima skromna, bi se ubil ali vsaj hudo polomil, vsekakor pa je s tem padcem in kasnejšima zmagama v SG in VSL okoli njega spletel večni mit in ena tistih inspirativnih olimpijskih zgodb.
Hallenbeck
# 13.02.2018 ob 07:51
Legenda.
a.orhidejca
# 13.02.2018 ob 07:24
tukaj je še mene orenk zabolelo.
lordslayer
# 13.02.2018 ob 08:04
uf, se spomnim kako ga je katapultiralo, groza ...
angelmanuel
# 13.02.2018 ob 10:14
Ja količkarji se pa z smukaškimi asi res ne morejo primerjat. Marcel je kralj in vse, pa lahko doseže še 50 zmag, vendar Herminator je bog, nedotakljiv za vse ostale.
rdečinavijač
# 13.02.2018 ob 09:24
Da po takem padcu osvojiš dve zlati medalji je neponovljivo. Čeprav je tudi Hirscher smučarski genij, je v mojih očeh ravno zaradi tega dogodka Maier še vedno večja legenda od Marcela.
g1n3k
# 13.02.2018 ob 12:47
Gledal v živo sredi noči, se pridružujem zgornjim komentarjem.
Herminator je bil izjemen že zaradi tega ker je sorazmerno pozno vstopil v sceno - prvo tekmo v svetvonem pokalu je vozil pri 23 letih. Avstrijska smučarska klubska elita ga prej ni upoštevala, je že hodil v službo preden so ga opazili. Že takrat je bilo to nekaj neverjetnega.
senninha
# 13.02.2018 ob 10:42
Eden in edini, Herminator. Zabuljeno smo gledali v ekran ali bo sploh mignil po takem padcu.
Res neverjetno.
www
# 13.02.2018 ob 09:16
Hu, takrat tisti padec je res grdo izgledalo...sreča, da se ni huje poškodoval.
slovenc pa pol
# 13.02.2018 ob 19:07
Edini pozitivni Avstrijec...
Kazalo