Nizozemci bodo v sredo v Stožicah branili naslov evropskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nizozemci bodo v sredo v Stožicah branili naslov evropskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nizozemci
Nizozemci se bodo v finalu EP-ja do 17 let z Nemci pomerili že tretjič. Foto: MMC RTV SLO

Gre za ponovitev finala izpred leta dni, ko so Nizozemci v Srbiji s 5:2 ugnali Nemce, ki so edini evropski naslov osvojili leta 2009, ko so tudi gostili prvenstvo. Ta dva tekmeca se bosta še tretjič udarila v finalu, leta 2009 so Nemci 'tulipane' z 2:1 ugnali šele po podaljških.

Pogorzelec reševal Poljake
Čeprav so bili nemški nogometaši v prvih petih minutah podjetnejši, so si prvi strel pripravili Poljaki, ki so zapretili prek Vincenta Rabiege. V osmi minuti se je izkazal poljski čuvaj mreže Oskar Pogorzelec, ki je lepo ubranil strel Goretzke. V 27. minuti je do priložnosti prišel Said Benkarit, žoga pa je zletela tik nad prečko. V 33. minuti so Nemci imeli novo priložnost. Znova je po nepazljivosti poljske obrambe do strela prišel Benkarit, a mu ni uspelo zadeti cilja.

Nemčija pa je minuto pozneje le zatresla mrežo in dosegla edini zadetek na tekmi. Marc Stendera je podal iz kota, najvišje pa je skočil Leon Goretzka in zatresel mrežo ter svoji ekipi pred odmorom med polčasoma priigral zadetek prednosti.

Tudi 'tulipani' v finalu
Nizozemci so morali za finale premagati izbrano vrsto Gruzije. Ta je prvi zadetek prejela šele v 78. minuti, ko je v polno zadel branilec Jorrit Hendrix, zmago 'tulipanov' pa je potrdil Thom Haye, ki je zgolj dve minuti pozneje postavil končnih 2:0. Nizozemci so bili precej boljši tekmec, ves čas so napadali vrata Aleksandreja Adamie in so tudi zasluženo napredovali v finale. Gruzijci so sicer z igralcem manj igrali od 16. minute naprej.

Euro U-17, polfinale:
NEMČIJA - Poljska 1:0 (1:0)
1.629; Goretzka 39.

Nemčija: Schnitzler, Itter, Dudziak, Sarr, Süle, Brandenburger, Brandt, Goretzka, Benkarit (50./Werner), Meyer (79./Kempf), Stendera (67./Dittgen).

Poljska: Pogorzelec, P. Stepinski, Budek (68./Zieleniecki), Horoszkiewicz, Lasicki, Linetty, Rudol, M. Stepinski, Cierpka (75./Zeglen), Rabiega, Wlodarczyk.


NIZOZEMSKA - Gruzija 2:0 (0:0)
1.500; Hendrix 79., Haye 80.
RK: Čanturia 16./Gruzija

Nizozemska: Olij, Anderson, Bazoer, Hendrix, Voest, Haye, Ake, Vloet (58./Huser), Trinidade de Vilhena, Lumu (70./Acolaste), Menig.

Gruzija: Adamia, Kakabadze, Čanturia, Samkharadze, Aburjania (71./Čečelašvili), Papunašvili, Tsilosani, Dartsimelia, Mzevašvili (60./Jikia), Gabadze, Gorozia.

Finale bo v sredo ob 18.00.