Nastja Govejšek je popravila slovenski rekord, ki ga je imela v lasti že pred tem. Foto: MMC RTV SLO
Nastja Govejšek je popravila slovenski rekord, ki ga je imela v lasti že pred tem. Foto: MMC RTV SLO

"Nastja je v formi in dobro pripravljena, zato je bil dober dosežek tudi pričakovan. A glavni cilj je nedeljska tekma na 100 delfin in osebni rekord, saj je treba dolgoročno izpolniti olimpijsko normo in počasi se ji je treba približati. Že danes v kvalifikacijah je vadila ritem za 100-metrsko razdaljo in ob pravilnem pristopu lahko jutri plava pod minuto. Imela bo dve priložnosti," je povedal trener Govejškove, ki je bila še druga na 100 m prosto, Jure Primožič.

Na mitingu nastopa tudi Damir Dugonjić, ki je s 27,45 zanesljivo zmagal na 50 m prsno, ob tem je nastopil še na 50 m delfin, kjer je zasedel peto mesto. Zelo dobro sta ob zmagah na 200 m delfin nastopila tudi Radovljičana Robert Žbogar in Anja Klinar z 1:59,56 in 2:11,55, oba pa sta bila še hitrejša v kvalifikacijah. Klinarjeva je bila za Govejškovo in klubsko kolegico Tjašo Pintar še tretja na 50 m delfin, Žbogar je bil v isti disciplini drugi.

Trojno zmago so mlada plavalka Ljubljane Tara Vovk, Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde in Hana Firšt iz celjskega Neptuna slavile tudi na 200 m prsno, presenečenje pa je, da je Vovkova tesno dobila dvoboj z izkušeno Vozlovo. Vovkova je bila še druga na 50 m prsno. Na 400 m prosto so se trojne zmage veselile Ravenčanke Gaja Natlačen, Janja Šegel in Maruša Mlinar. Tudi Mariborčan Martin Bau se je s solidnim izidom 3:56,41 veselil zmage na 400 m prosto. Ob koncu dneva je Bau zmagal še na 1.500 m prosto. V zadnji disciplini dneva na 800 m prosto je še enkrat slavila Natlačnova, za njo pa sta se zvrstili klubska kolegica Mlinarjeva in mlada Mariborčanka Maja Uduč. Med Slovenci so se na stopničke uvrščali še Lucija Kous, Gaja Kristan, Diana Naglič, Ajda Teran in Nuša Erjavec ter Mitja Bešter, Žan Pogačar, Nejc Šimenko, Nejc Jurjevčič in David Mihalič.