Soigralca pri Bruinsih Brad Marchand in Patrice Bergeron sta izpeljala akcijo za hitro vodstvo Kanade. Foto: Reuters
Soigralca pri Bruinsih Brad Marchand in Patrice Bergeron sta izpeljala akcijo za hitro vodstvo Kanade. Foto: Reuters
Patrice Bergeron
Patrice Bergeron se je najprej za 1:0 izkazal z nesebično potezo in podajo Bradu Marchandu, nato pa je v zadnji tretjini zapečatil evropsko usodo. Foto: Reuters
Tomaš Tatar
Tomaš Tatar je bil junak polfinalne zmage nad Švedsko, mrežo pa je zatresel tudi v finalu. Foto: Reuters
Kanada povedla v finalu proti Evropi

Kanada je upravičila vlogo absolutnega favorita, čeprav je Evropa, pri kateri je zaradi poškodbe noge manjkal slovaški napadalec Marian Gaborik, ki je na tem turnirju igral zelo dobro, nudila dostojen odpor, bila povsem enakovreden nasprotnik, na trenutke pa imela tudi pobudo. Toda že po dobrih dveh minutah in pol so gostitelji svetovnega pokala povedli, ko sta silovit protinapad izpeljala napadalca Bostona. Patrice Bergeron, ki je v nevtralni tretjini sprejel podajo Sidneyja Crosbyja in hitro pridrsal naprej, ko mu Nino Niederreiter ni mogel slediti, je pred Jaroslavom Halakom podal na levo, kjer je zadrsal Brad Marchand in ploščico prek slovaškega vratarja pospravil pod prečko.

Kanadska prednost se je povišala po veliki napaki kapetana Bostona Zdena Chare, ki je v 14. minuti lahkomiselno izgubil plošček. Ryan Getzlaf je po levi potegnil v protinapad, opazil je Stevena Stamkosa, ki je prvič na turnirju zatresel mrežo. Po sedmih minutah druge tretjine so evropski hokejisti znižali zaostanek, ko je ob ogradi Anže Kopitar zadržal ploščico, podal Dennisu Seidenbergu, ta pa je pred vrati našel na svetovnem pokalu izjemno razigranega Tomaša Tatarja, ki je zadel za 2:1.

Kopitar: Pokazali smo, da lahko igramo z njimi
Pred koncem druge tretjine je imel ob igralcu manj na ledu veliko priložnost za izenačenje Andrej Sekera, ki se je v protinapadu znašel iz oči v oči s Careyjem Priceom, a se je kanadski vratar izkazal z imenitno obrambo. Dobrih deset minut pred koncem je odločilni zadetek dosegel Bergeron, potem ko je Crosby krožil za golom in pred vrati lepo našel soigralca, ki je matiral Halaka za 3:1.

Kapetan Kanade Crosby, ki je dal dve podaji, je dejal, da morajo javorjevi listi igrati bolje, če želijo biti končni zmagovalci prestižnega tekmovanja: "Mislim, da smo lahko boljši, a najpomembneje je, da smo našli pot do zmage. Naš cilj je, da si priigramo možnost za zmago. Še posebej v prvih dveh tretjinah nam ni steklo in smo izgubili nekaj bojev, mislim pa, da smo bili boljši v zadnji tretjini, in upam, da bomo na tem gradili." Kapetan evropske selekcije Kopitar pa je dodal: "Kar precej časa smo mi narekovali ritem igre, s čimer smo pokazali, da lahko igramo z njimi, in to je tisto, kar moramo odnesti s te tekme. Prva dva gola sta bila posledica naših napak, kar moramo popraviti in igrati svojo igro."

Finale, prva tekma:
KANADA - EVROPA 1:0
3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Marchand 3., Stamkos 14., Bergeron 50.; Tatar 28. (podaja Kopitar)

Obrambe: Price 31; Halak 35.

Druga tekma, petek ob 2.00:
KANADA - EVROPA

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na dve zmagi. Morebitna tretja tekma bo v nedeljo ob 1.00.

Kanada povedla v finalu proti Evropi