Po družinskem pretepaškem izpadu ruskega branilca Slave Vojnova na začetku sezone in aretaciji centra Jarreta Stolla z drogami po koncu sezone se je očitno zgodil nov škandal povezan s hokejisti Kraljev. Mike Richards naj bi zakuhal incident na meji ZDA-Kanada, kar je klub hitro izkoristil za prekinitev pogodbe, s čimer bi prišel do veliko milejše proračunske kazni kot bi LAK doletela v primeru odkupa pogodbe. Foto: Reuters
Po družinskem pretepaškem izpadu ruskega branilca Slave Vojnova na začetku sezone in aretaciji centra Jarreta Stolla z drogami po koncu sezone se je očitno zgodil nov škandal povezan s hokejisti Kraljev. Mike Richards naj bi zakuhal incident na meji ZDA-Kanada, kar je klub hitro izkoristil za prekinitev pogodbe, s čimer bi prišel do veliko milejše proračunske kazni kot bi LAK doletela v primeru odkupa pogodbe. Foto: Reuters
Mike Richards in Anže Kopitar
Mike Richards je v Los Angeles prišel poleti 2011 v odmevni menjavi s Philadelphio, ki se je v zameno za Wayna Simmondsa in Breydana Schenna znebila kapetana, ki ga je spremljal sloves velikega žurerja. Kot Kralj je Richards veliko prispeval k osvojitvi Stanleyjevega pokala 2012, a zaradi ponavljajočih pretresov možganov se je njegova vloga začela zmanjševati. Pri naslovu 2014 je bil samo še podporni člen, v minuli sezoni je nazadoval na položaj 4. centra, nato pa celo bil poslan v AHL. Foto: Reuters
Dean Lombardi, generalni direktor Los Angeles Kings
"To bo lahko moja najslabša odločitev, ki sem jo sprejel, a vse iz pravih razlogov," je pred dnevi za ESPN generalni menedžer LAK-a Dean Lombardi pojasnil, zakaj lani poleti ni izkoristil amnestije, s katero bi lahko odkupil Richardsovo pogodbo brez kazenskega zmanjšanja proračuna. Lombardi, ki je znan po veliki zvestobi svojim igralcem, je dal še eno priložnost izrednemu borcu, ki je v karieri osvojil vse kar se je dalo, a po seriji pretresov možganov preprosto ni več elitni center. Foto: Reuters

Ker tudi ob naboru Lige NHL vodstvo Los Angeles Kings ni uspelo prodati oz. zamenjati nekdaj izvrstnega centra, ki pa je po vrsti pretresov možganov daleč od igralca z zvezdniško plačo, je v nedeljo sledila pričakovana poteza. Mike Richards je bil odslovljen in ker noben izmed preostalih 29 klubov ni hotel tvegati, se je v ponedeljek pričakoval uraden odkup preostalih 5 let pogodbe v vrednosti 22 milijonov dolarjev. Vendar LAK je objavil kratko novico, da so prekinili pogodbo s kanadskim centrom zaradi hujše kršitve s strani igralca.

Kaj je Kanadčan Richards zakuhal na meji?
Dvakratni zmagovalci Stanleyjevega pokala so zavrnili nadaljnje komentiranje. Številni poznavalci elitne hokejske lige tudi ne želijo izdati podrobnosti, razen, da je res zgodil incident na meji, najverjetneje na ameriško-kanadski, in to že 17. junija, a naj bi klub to izvedel šele minuli petek, ko je v Sunrisu potekal nabor. Med 1. krogom izbiranja talentiranih mladeničev je generalni direktor LAK-a Dean Lombardi ravno vodil poganja s Calgaryem in Edmontonom o možni zamenjavi, ki bi vključevala Richardsa in njegovo slabo pogodbo, a je po prejemu novice o incidentu nemudoma prekinil pogajanja.

V pričakovanju pritožbe sindikata
Prekinitev pogodbe je redko videna poteza, ki bo najbrž sprožila pravni spopad med klubom in ligo ter igralskim sindikatom, saj v svetu NHL-a vsi pričakujejo pritožbo s strani NHLPA-ja - zagotovljeno izplačilo igralskih pogodb je namreč temeljna pridobitev hokejistov v zadnjem desetletju. A takojšnji učinek prekinitve pogodbe je, da je Mike Richards prost igralec, ki že s 1. julijem lahko podpiše novo pogodbo, Los Angeles pa ima kar za 4,4 milijona dolarjev več izpraznjenega prostora pri proračunu za plače.

Sproščeni milijoni za okrepitve
"Salary cap"
je v sezoni 2015/16 omejen na 71,4 milijona dolarjev. Dan pred odprtjem hokejske tržnice imajo Kralji pod pogodbo 17 igralcev v višini 61,9 mio. dolarjev, za preostalih 6 igralcev pa imajo na voljo 9,5 mio. dolarjev. S tem na novo pridobljenim prostorom pa lahko Dean Lombardi podpiše novo pogodbo ali z branilcem Andrejem Sekero ali krilnim napadalcem Justinom Williamsom, MVP-jem lanskega šampionskega pohoda, ali pa njuni menjavi poišče med prostimi igralci na tržnici, ki se odpira ravno 1. julija.

Glavna razlika - veliko nižja kazen
Ravno s stališča manevrskega prostora pri "salary capu" pa je tudi bistvena razlika med odkupom in prekinitvijo slabe pogodbe. Mike Richards je namreč še kot kapetan Philadelphie leta 2008 podpisal 12-letno pogodbo, po kateri pa je večino denarja prejel v prvih sezonah, kar pa je v novi kolektivni pogodbi prepovedano, saj so klubi tako okoli prenašali proračunsko omejitev, ki se računa na pogodbeno povprečje, ne pa na dejansko letno plačo.

V primeru odkupa tudi do 4,2 mio. kazni
Zaradi odkupa bi Los Angeles doletela huda kazen, ki bi v naslednjih letih močno okrnila konkurenčnost moštva - "salary cap" bi jim kazensko zmanjšali za več milijonov, v sezoni 2018/19 in 2019/2020 kar 4,2 milijona dolarjev, kazen pa bi se iztekla šele s sezono 2024/15! Tudi ob zdajšnji prekinitvi, če bo seveda zdržala presojo pri neodvisnem razsodniku, čaka Kingse kazensko zmanjšanje proračuna, a v enotni višini 1,32 milijona dolarjev in "samo" naslednjih pet sezon, hkrati pa jim tudi ne bo potrebno izplačati preostalih 22 milijonov po pogodbi.

Več denarja tudi za novo pogodbo AK11
Pred Los Angeles Kings, ki je v sezoni 2014/15 razočaral, ko se kot branilec naslova ni niti uvrstil v kočnico, so novi burni dnevi. Med drugim s sredo lahko tudi uradno stečejo pogovori o novi pogodbi s prvim centrom moštva, saj bo Anže Kopitar vstopil v zadnje leto zdajšnje pogodbe.

Fedorov, Lidström in Pronger med slavnimi
V ponedeljek so medtem v hram slavnih Nacionalne hokejske lige imenovalo novih sedem članov, med njimi so tudi sloviti hokejisti Sergej Fedorov (Detroit 1997, 1998 in 2002), Nicklas Lidström (Detroit 1997, 1998, 2002 in 2008) in Chris Pronger (Anaheim 2007), ki so vsi po vrsti osvojili tako Stanleyjev pokal kot olimpijsko zlato. Med preostalo četverico so Angelo Ruggiero, Billa Hayja, Petra Karmanosa in Phila Housleyja, slednji je ameriški rekorder po številu nastopov v NHL-u.