Hannes Reichelt je sodil med glavne favorite, Dustin Cook je senzacionalno osvojil srebro, presenetil pa je tudi Adrien Theaux. Foto: EPA
Hannes Reichelt je sodil med glavne favorite, Dustin Cook je senzacionalno osvojil srebro, presenetil pa je tudi Adrien Theaux. Foto: EPA
Reichelt v "svojem" Beaver Creeku prvič sv. prvak
Nastopi Slovencev na superveleslalomu
"Dobro, da je pihalo v prsi, da nisem bil še prehiter"
Nastopa Reichelta in Jansruda na super G-ju
Padec Millerja na superveleslalomu

Tudi na drugi tekmi svetovnega prvenstva je Avstrija osvojila zlato kolajno. Po Anni Fenninger je novi junak Hannes Reichelt, ki je z dobrimi 34 leti najstarejši svetovni prvak (pred tem je bil to Didier Cuche),z drugim mestom je presenetil Dustin Cook, tretji pa je bil Adrien Theaux. Tekma bi morala biti že v sredo, vendar je bila zaradi sneženja, premočnega vetra in slabe vidljivosti odpovedana, v četrtek pa je v ZDA posijalo sonce.

Odlično je nastopil Klemen Kosi, ki je prismučal med prvih deset. V srednjem delu je proti zmagovalcu celo pridobil osem stotink in bil na tretjem vmesnem času osmi, nato pa napravil napako in v cilj prišel kot deseti. "To je bila ena izmed tihih želja. Vožnja mi je po večini proge dobro uspela. Vedel sem, da moram iti "na polno". Že večkrat sem sem imel tu dobre odseke in bil blizu dobrega rezultata, tokrat pa se mi je izšlo. Na koncu se mi je zgodila tista napaka, a sem zelo zadovoljen," je za TV Slovenija povedal Kosi. Martin Čater je zaostal 2,42 in zasedel 29. mesto, Boštjan Kline pa je odstopil.

Cook senzacionalno podprvak
34-letni Avstrijec je na progi Ptic roparic v svetovnem pokalu že trikrat v karieri zmagal (dvakrat je bil še tretji), s čimer je najuspešnejši smučar. Da se na zahtevni progi v Koloradu počuti kot doma, je potrdil še na svetovnem prvenstvu, kjer je prvič v karieri osvojil naslov svetovnega prvaka. Reichelt je osvojil drugo medaljo na svetovnih prvenstvih. Pred štirimi leti je bil v Garmish-Partenkirchenu srebrn, prav tako v superveleslalomu. Na progo je krenil silovito in bil skozi vso progo najhitrejši. Privozil si je že občutnejšo prednost, ki mu je zadostovala, da je ohranil naskok pred tekmeci tudi po napaki v spodnjem delu.

Senzacionalno je srebrno odličje osvojil Cook. 25-letni Kanadčan se ni v svetovnem pokalu še nikoli uvrstil med najboljših deset, le enkrat v karieri pa je nastopil na velikem tekmovanju. Cook je ogrožal celo Reichelta, za katerim je na vseh vmesnih časih minimalno zaostajal, na koncu pa se mu je približal na 11 stotink. Na tretjem mestu je končal Theaux. Tudi 31-letni Francoz ni bil v ožjem krogu favoritov. Njegova najboljša letošnja uvrstitev v svetovnem pokalu je četrto mesto, ki ga je dosegel na superveleslalomu v Kitzbühelu, sicer pa je prvič v karieri na velikem tekmovanju osvojil medaljo.

Grd padec Bodeja Millerja
Tik pod odrom za zmagovalce sta končala Kjetil Jansrud in Matthias Mayer, ki sta za medaljo zaostala za tri stotinke. Jansrud, trenutno vodilni smučar svetovnega pokala v obeh hitrih disciplinah, je veljal za prvega favorita tekme. Nastopil je zelo tvegano, a je za prvo medaljo na svetovnih prvenstvih napravil preveč napak. V zgornjem delu se je komaj rešil padca, ko je z ramo močno trčil v vratca.

Po poškodbi ahilove tetive se je uspešno v karavano alpskih smučarjev vrnil Aksel Lund Svindal, ki se je izkazal s šestim mestom, le 13 stotink za odličjem. Po operaciji hrbta je prvič v letošnji sezoni startal še en zvezdnik alpskega smučanja. Bode Miller je bil s številko devet na poti k zanesljivemu prevzemu vodstva, nato pa je v spodnjem delu z roko zajel vrata in grdo padel. Američani so bili sicer največje razočaranje superveleslaloma. Najboljši je bil Ted Ligety, branilec naslova iz Schladminga je zasedel šele deveto mesto.

Končni vrstni red:                     
 1. H. REICHELT        AVT     1:15,68 
 2. D. COOK            KAN       +0,11 
 3. A. THEAUX          FRA        0,24 
 4. K. JANSRUD         NOR        0,27 
  . M. MAYER           AVT        0,27 
 6. A. L. SVINDAL      NOR        0,37 
 7. D. DEFAGO          ŠVI        0,39 
 8. G. STREITBERGER    AVT        0,54 
 9. T. LIGETY          ZDA        0,70 
10. K. KOSI            SLO        0,71 
11. A. PINTURAULT      FRA        0,74 
12. C. JANKA           ŠVI        0,82 
  . B. ROGER           FRA        0,82 
...                                    
29. M. ČATER           SLO        2,42 
Odstop: Kline, Miller, Kostelić ...    

 

 


 
Reichelt v "svojem" Beaver Creeku prvič sv. prvak
Nastopi Slovencev na superveleslalomu
"Dobro, da je pihalo v prsi, da nisem bil še prehiter"
Nastopa Reichelta in Jansruda na super G-ju
Padec Millerja na superveleslalomu