Najboljša atleta leta David Rudisha in Blanka Vlašić. Foto: Reuters
Najboljša atleta leta David Rudisha in Blanka Vlašić. Foto: Reuters

Po izobru Mednarodne atletske zveze je najboljša med dekleti postala 27-letna Splitčanka, ki je v Barceloni letos osvojila naslov evropske prvakinje, v Dohi pa je bila zlata tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu. Uspeha je nadgradila s sedmimi zmagami v diamantni ligi, s čimer si je že priigrala tudi skupno zmago v tem tekmovanju.
21-letnemu Rudishi je letos kar dvakrat uspelo popraviti 13 let staro najboljšo znamko na 800 metrov. Najprej mu je to uspelo avgusta v Berlinu, teden dni kasneje pa je dosežek še popravil v Rietiju. Zdaj najhitrejši čas na tej razdalji znaša 1:41,01.
"Za mano je sezona, kjer sem se naučila kosati s svojimi slabostmi, rečem lahko, da sem premagala tudi samo sebe. Sem perfekcionistka in na vsaki tekmi dam od sebe 100 odstotkov. Če zmagam, sem presrečna, če ne, potem padem skoraj v depresijo," je na podelitvi dejala Vlašićeva. "Zame sicer največ štejejo naslovi. Še naprej se bom osredotočal le na 800 metrov, saj bi na daljši progi izgubil ritem za krajšo,"je povedal Rudisha, ki je nasledil jamajškega sprinterja Usaina Bolta. Najboljša atletinja je lani postala Američanka Sanya Richards.