Nekdanji igralci slovenske prve lige - z leve: Sebastjan Komel (Bela krajina, Gorica), Miroslav Cvijanovič (Primorje, Olimpija), Anton Žlogar (Izola, Primorje, Gorica, Olimpija), Rok Božič (Koper), Radenko Kneževič (Tabor Sežana, Domžale, Koper), Saša Ranič (Primorje, Gorica, Olimpija, Krka) in Patrik Bordon (Koper, Drava). Foto: Sandi Škvarč
Nekdanji igralci slovenske prve lige - z leve: Sebastjan Komel (Bela krajina, Gorica), Miroslav Cvijanovič (Primorje, Olimpija), Anton Žlogar (Izola, Primorje, Gorica, Olimpija), Rok Božič (Koper), Radenko Kneževič (Tabor Sežana, Domžale, Koper), Saša Ranič (Primorje, Gorica, Olimpija, Krka) in Patrik Bordon (Koper, Drava). Foto: Sandi Škvarč
Trener Predrag Arčaba in predsednik Goran Kocman. Foto: Sandi Škvarč
Za Kras igra tudi nekdanji reprezentant Anton Žlogar. Foto: Sandi Škvarč

o po številu Slovencev, temveč po tem, da bo v Serie D nastopal slovenski zamejski klub Kras.

Številna slovenska športna društva so pomembno gibalo družabnega življenja v slovenskem zamejstvu v Italiji. Nekaterim od teh je uspelo prebiti lokalne okvire, najdlje pri tem je leta 1985 uspelo košarkarjem Jadrana, ki so se uvrstili celo v 2. italijansko ligo. Medtem ko se danes slovenski zamejski šport večinoma predstavlja predvsem v nižjih amaterskih ligah, kjer so poleg nogometnih in košarkarskih klubov zelo aktivni tudi odbojkarji.

NK Kras Repen je naslednji
Nov pomemben preboj je letos uspelo narediti nogometnemu društvu Kras iz Repentabora, ki je najmanjša občina v tržaški pokrajini. Po zahtevnem razigravanju si je zamejska ekipa iz Repna namreč sredi junija z remijem na povratni finalni tekmi končnice za prvaka državne elitne lige proti moštvu Magra Azzurri priigrala napredovanje v italijansko 4. ligo, t. i. Serie D. "Liga je že polprofesionalna, večina ekip je skoraj profesionalnih, mi pa smo recimo polprofesionalni. Je pa to velik zalogaj, ker so stroški večji, več je potovanj," je nekaj besed o novem tekmovalnem izzivu dejal alfa in omega Krasa Goran Kocman.

S prvoligaškimi izkušnjami nad Italijane
Čeprav se morda zdi nasprotno, pa bo v novi sezoni Serie D zaradi reorganizacije tretjeligaškega tekmovanja (Lege Pro) še močnejša. "Kras je pač v D-ligi in ta liga je za igralce že zanimivejša, kakor če igraš v neki nižji elitni promocijski ligi. Medtem ko je D-liga že skoraj profesionalna, raje pridejo v četrto italijansko ligo, kot da bi igrali v Albaniji ali Grčiji. Mislim, da je to za njih še zanimivejše," je o ligi še povedal Kocman, ki je predsednik in glavni pokrovitelj kluba.

Podobnega slovesa za ligo seveda ne poznajo le italijanski igralci, ampak tudi tujci, med katerimi so jasno tudi številni Slovenci. Med temi je verjetno celo najbolj izkušen Anton Žlogar, ki je v tržaški klub prestopil pred lansko sezono. Žlogar je v svoji karieri igral že za številne druge slovenske klube, tako da je ligo ocenil na podlagi primerjave s slovensko nogometno sceno: "Če ocenjujem glede na prijateljske tekme, ki smo jih odigrali večinoma proti slovenskim tretjeligašem, bi se po mojem mnenju naša ekipa v tretji ligi zagotovo borila za vrh, v drugi ligi pa bi bili po mojem mnenju en stabilen drugoligaš."

A Žlogar, ki je poleg Slovenije velik del kariere preživel tudi na Cipru, še zdaleč ni edini Slovenec v slovenskem zamejskem klubu. V ekipi Krasa je namreč kar enajsterica Slovencev, med katerimi ima osmerica celo prvoligaške izkušnje iz SNL-ja, kjer so v svojih klubih nekoč igrali vidne vloge. Ob Žlogarju bodo tako za Kras v tej sezoni nastopali še Saša Ranič, Miroslav Cvijanovič, Sebastjan Komel, Rok Božič, Luka Spetič, Patrik Bordon in kapetan Radenko Kneževič, ki je o slovenski koloniji v klubu povedal: "Praktično je to slovenska ekipa, saj tudi vemo, da je to slovenski klub. Tudi v vodstvu kluba so se odločili, da bodo pripeljali nekaj več igralcev s slovenske strani. Tako da so naredili kar dober nakup in naložbo."
Kocman: Bomo videli, kako se bodo vedli do nas
Ne le igralski kader, slovensko obarvan bo v novi sezoni tudi strokovni kader, saj bo imel Bojan Gulič, ki je tudi že deloval v slovenskem prvoligaškem nogometu, vlogo pomočnika glavnega trenerja ter trenerja vratarjev. Tako da je Kras resnično pretežno slovensko sestavljena ekipa, ki pa bo vseeno nastopala v četrti italijanski ligi, kar bi lahko morda v sezoni koga tudi zmotilo.

A Kocmana to bistveno ne skrbi: "Za zdaj so nas vedno sprejeli dobro, saj smo bili že dvakrat v D-ligi. Letos pa bomo videli, ker bomo res slovensko obarvani in bomo pravi slovenski klub. Bomo videli, kako se bodo obnašali do nas. Predvsem sodniki in občinstvo, a mislim, da ne bi smelo biti večjih težav." To bo verjetno odvisno tudi od njihovih rezultatov, a v klubu vedo, da so komajda prišli v ligo in je trenutno še nemogoče govoriti o jasnih rezultatskih ciljih za to sezono. "Nehvaležno je zdaj nekaj govoriti o tem, kaj bo. Sicer pa je to v Italiji dokaj ustaljena praksa, da se po šestih, sedmih krogih praktično vidi, katere ekipe so naredile tisti korak naprej," je o ciljih za sezono 2014/15 spregovoril Gulič.

Kakšni bodo le-ti na koncu, pa bo verjetno najbolj odvisno od tega, kako bo svoje delo opravil Predrag Arčaba. Nekdanji igralec Rijeke, ki je bil v zamejstvu vrsto let aktiven kot igralec, je aprila po seriji slabih rezultatov na trenerski klopi Krasa zamenjal Branka Zupana. "V življenju sem bil vedno optimist in takšen sem tudi v nogometu. Čaka nas težka, toda tudi zanimiva sezona, ker je s spremembo sistema tekmovanja na tržišču več igralcev. Zagotovo bo težje kot v prejšnjih sezonah, ampak verjamem v ekipo in razmišljam pozitivno," je glede nove sezone optimističen Arčaba, ki še dodaja, da zaradi mešane sestave ekipe včasih daje navodila v italijanščini, spet drugič pa v slovenščini.