Zelenortskega rodu je tudi
Zelenortskega rodu je tudi "rdeči vrag" Nani. Foto: Reuters

Ena najmanjših afriških držav, arhipelag v Atlantskem oceanu ob zahodnoafriški obali, na katerem živi manj kot pol milijona ljudi, je v zadnjem krogu kvalifikacij naletela na eno od afriških nogometnih velesil Kamerun in jo na prvi tekmi 8. septembra pred 10.000 gledalci senzacionalno premagala z rezultatom 2:0. Povratno tekmo bodo odigrali v nedeljo v glavnem mestu Kameruna - Yaoundeju. Če "modrim morskim psom" uspe premagati četrtfinaliste svetovnega prvenstva v Italiji leta 1990, bodo postali eno največjih presenečenj v zgodovini nogometa. Afriško prvenstvo bo januarja in februarja v Južni Afriki, letos je na njem slavila Zambija.

Delo z mladimi obrodilo sadove
Reprezentanca Zelenortskih otokov, nekdanje portugalske kolonije, je bila še pred desetimi leti na lestvici Mednarodne nogometne zveze na skromnem 182. mestu. Zdaj je 51. Po besedah njihovega napadalca Odairja Fortresa naj bi razlog tičal v sistematičnem izobraževanju mladih igralcev: "Stvari na Zelenortskih otokih se spreminjajo na bolje. K treningom postopamo resneje kot kadar koli, veliko naših igralcev pa se pri 19, 20 letih poda v svet - največkrat na Portugalsko." Trener Luis Fuentes je dodal: "Devetdeset odstotkov reprezentančnih igralcev, ki sestavljajo prvo enajsterico, igra v priznanih prvoligaških klubih v Franciji, na Portugalskem in na Nizozemskem."

Dežela nadarjenih nogometašev
Eden izmed razlogov, da Zelenortski otoki, na katerih tudi govorijo portugalsko, niso v nogometnem smislu zablesteli že prej, je, da so njihovi najboljši igralci v preteklosti igrali za reprezentanco Portugalske. Eden izmed teh je zdajšnji trener Sportinga iz Lizbone Oceano da Cruz, drugi znani igralec pa krilni nogometaš Mancheseter Uniteda Nani.