V drugem polčasu so Domžalčani udarili še hitreje - po vsega štirih minutah je drugič na tekmi, in to z izredno natančnim diagonalnim strelom, zadel Matic Črnic. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
V drugem polčasu so Domžalčani udarili še hitreje - po vsega štirih minutah je drugič na tekmi, in to z izredno natančnim diagonalnim strelom, zadel Matic Črnic. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Zagotovo pa moramo danes uživati v tem, nato pa se obrniti v prihodnost. Imamo še povratno tekmo, vmes pa še dvoboj z Mariborom v državnem prvenstvu. Tako da je izzivov veliko.

Luka Elsner po zmagi
Matic Črnic (Domžale)
Matic Črnic je začel akcijo, ki se je končala z 11-m, ki jo je nato spremenil v uvodno kratkotrajno vodstvo Domžal. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Vratar West Hama Adrian
Statistično zaslužena zmaga Domžal: streli v okvir vrat 6:5, streli mimo vrat 6:2, koti 13:5, prekrški 24:8. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Domžale - West
Domžalski vratar Axel Maraval je nepotrebno preostro štartal in zakrivil 11-m, ki jo je v izenačenje spremenil gostujoči kapetan Mark Noble. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Alex Maraval (NK Domžale)
Domžale so do tretje ovire v Evropi predtem prišle samo enkrat. Ob krstu v Uefinih tekmovanjih so poleti 2005 po dveh napredovanjih prišli do 1. kroga Pokala Uefe proti Stuttgartu, ki so ga doma celo premagali z 1:0. Zdaj so to ravbarji prekosili z zmago nad West Hamom. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
NK Domžale po zmagi nad West Hamom v Stožicah (2:1)
Domžale prvič igrajo kot gostitelj na ljubljanskem stadionu Stožice. Kot gostje so na 12 ligaških tekmah šestkrat zmagali, trikrat remizirali in trikrat izgubili, v pokalu pa so dvakrat slavili pri Olimpiji in enkrat izgubili na največjem stadionu v Sloveniji. Foto: BoBo
Vsi zadetki s tekme Domžale - West Ham

24-letni Mariborčan je bil igralec prve tekme 3. predkroga Evropske lige, pri čemer je v hude škripce spravil lani sedmouvrščeni klub najbogatejše nogometne lige na svetu. Matic Črnic je naprej zadel z bele točke v 11. minuti, nato pa z imenitnim diagonalnim strelom že v četrti minuti 2. polčasa.

A ravbarji na koncu lahko obžalujejo, da niso zmagali s 3:1, potem ko je v 88. minuti gol Amedeja Vetriha čudežno preprečil gostujoči vratar Adrian. West Ham se je lani v Evropi že opekel. Se lahko to ponovi prihodnji četrtek, ko bodo Domžale kot prvi nasprotnik v novem domovanju kladiv gostovale na olimpijskem stadionu v Londonu?

"Danes moramo uživati v tem"
"Seveda smo veseli, da smo zmagali. Vsebinsko smo odigrali tako, kot je bilo potrebno. Zagotovo je vsak, ki je stopil na igrišče, pokazal svoj maksimum. Ko zložimo dober kolektiv, ki je bil danes prisoten, lahko premagujemo močnejše ekipe, kot je naša. Zagotovo pa moramo danes uživati v tem, nato pa se obrniti v prihodnost. Imamo še povratno tekmo, vmes pa še dvoboj z Mariborom v državnem prvenstvu. Tako da je izzivov veliko. Malenkosti odločajo na taki ravni in te so bile danes na naši strani. Odločilen dejavnik pa je bil mentalen preklop, ki so ga naredili igralci,"
je po tekmi povedal trener Domžal Luka Elsner.

Norvežan z roko igral v lastnem 16-m prostoru
V 10. minuti so Domžale šokirale Londončane. Branilec Michail Antonio je lahkomiselno izgubil žogo, pogumno jo je vzel Matic Črnic in prodrl neposredno proti golu in v ogenj poslal Antonia Manceja. 20-letni Hrvat si je preigravanjem pripravil strel, ki pa ga je Norvežan Havard Nordveit delno ustavil z roko.

Turški sodnik Mete Kelkavan je hitro pokazal na belo točko, s katere je najstrožjo kazen v vodilni gol Domžal pretvoril Črnic. Vratar Adrian je sicer prebral smer, a je bil Črničev strel premočan in previsok.

Nepotreben prekršek domačega vratarja
Presenetljivo vodstvo Domžal je zdržalo le sedem minut, saj so sami zakrivili najstrožjo kazen. Po prekinitvi in visoki podaji v kazenski prostor je vratar Axel Maraval zbil žogo, a pri tem s hrbta tudi podrl Winstona Reida. Z enajstih metrov je bil s strelom po sredini brezhiben gostujoči kapetan Mark Noble, ki je dosegel 25. gol z 11-m v karieri, v kateri je z bele točke zgrešil samo trikrat.

Alvir na glavi imel drugo vodstvo
V nadaljevanju so hammersi imeli rahlo pobudo, predvsem ob prekinitvah, a po pol ure so se Domžalčani razleteli. V 33. minuti je Marko Alvir z glavo po predložku Jureta Balkovca za malo zgrešil vrata, pri čemer je bil Adrian že premagan. Sledil je prosti strel Benjamina Morela, nevarno je kombinirala zlasti domžalska desetica.

Črnic drugič natančno udaril iz igre
Sledil je sanjski štart 2. polčasa. Že v 49. minuti je Matic Črnic še drugič zatresel mrežo West Hama. 24-letni Mariborčan je potegnil po levi strani, prodrl v kazenski prostor, imel dva odprta soigralca, a presenetil obrambo in Adriana z natančnim diagonalnim strelom. Žoga je šla v gol tik ob vratnici na veselje več kot osem tisoč gledalcev v Stožicah v Ljubljani.

Vodstvo je vlilo samozavest Domžalčanom, ki so igrali odločno in še podjetneje. West Ham ni zmogel pritiska in lova na izenačenje, Elsnerjevi varovanci so bili celo bližje tretjemu golu. V 76. minuti je z razdalje nevarno sprožil Žan Majer, a se je izkazal Adrian in branil s konicami prstov.

Adrian ukradel tretji gol Domžal
V 88. minuti so se Stožice spraševale, kako da Domžale ne vodijo s 3:1. Rezervist Jan Repas je pretekel in izigral nasprotnike, Črnic je udaril z razdalje, branil je Adrian. Odbitek je padel na nogo povsem samega rezervista Amedeja Vetriha, ki pa mu je gol ukradel španski vratar, ki je branil s stopalom in z dvojno obrambo preprečil veliki zaostanek angleškega premierligaša.

Mance dobil prednost pred Vukom
Trener Luka Elsner ni mogel računati na načetega Dejana Trajkovskega, strelca v 2. predkrogu proti Šahcjorju Soligorsku. Poškodovan je tudi Luka Žinko. V konici napada je 20-letni Antonio Mance dobil priložnost pred Slobodanom Vukom, ki je zadel na obeh tekmah Prve lige.

Pri gostih iz Londona je še za to tekmo kaznovani trener Slaven Bilić sestavil močno postavo, v kateri od nosilcev igre ni bilo Dimitrija Payeta in Manuela Lanzinija, vendar je bil napadalni trio Andy Carroll, za njima pa Enver Valencia in Sofiane Feghouli, premalo nevaren.

Domžale v Stožicah do klubskega rekorda
Pritisk favorita ostaja na strani Angležev, ki se že lani niso proslavili v Evropski ligi. Skromno Birkirkaro z Malte so izločili šele po 11-m, nato pa izpadli proti Astri. Domžale so s skalpom West Hama prekosili zmago nad Stuttgartom izpred 11 let, ko so doma z 1:0 dobili prvo tekmo 1. kroga Pokala Uefe. V Nemčiji so nato izgubili z 0:2.

Domžalčani so v četrtek zvečer v polno zadeli tudi s selitvijo tekme v Ljubljano. Prodanih je bilo točno 8.458 vstopnic, s čimer so za trikrat prekosili kapaciteto domžalskega Športnega parka ob Kamniški Bistrici in s seveda postavili klubski rekord po obisku. Že v nedeljo čaka Domžale doma prvenstveni derbi v 3. krogu Prve lige z Mariborom, ki je v Aberdeenu remiziral 1:1, nato pa sledi odštevanje do velikega gostovanja v olimpijskem parku v Londonu.


EVROPSKA LIGA, 3. predkrog - prve tekme

DOMŽALE
- WEST HAM 2:1 (1:1)
8.458; Črnic 11./11-m, 49.; Noble 18./11-m

Domžale: Maraval; Brachi, Horić, Dobrovoljc, Balkovec; Alvir, Horvat, Majer ( 85./Vetrih); Morel ( 77./Repas), Mance, Črnic ( 91./Juninho).

West Ham: Adrian; Byram, Nordtveit, Reid, Antonio ( 80./Quina); Obiang, Kouyate; Valencia, Noble , Feghouli; Carrol.

Sodnik: Mete Kalkavan (TUR)


ABERDEEN (ŠKO) - MARIBOR 1:1 (0:0)
17.105; Hayes 88.; Novaković 83.


Zanimivejši pari, prve tekme

OLEKSANDRIJA (UKR) - HAJDUK 0:3 (0:0)
Ćosić 53, Erceg 82., Ohandza 90.
(trener Pušnik)

BIRKIRKARA (MAL) - KRASNODAR 0:3 (0:1)
Granqvist 45., Smolov 75./11-m, Laborde 89.
Plut (Birkirkara) igral vso tekmo.

ISTANBUL BASAKSEHIR - RIJEKA 0:0
Rotman izven postave; Bezjak igral vso tekmo, trener Kek.

ST. ETIENNE - AEK ATENE 0:0
Berić (St. Etienne) igral od 64. minute.

Zagotovo pa moramo danes uživati v tem, nato pa se obrniti v prihodnost. Imamo še povratno tekmo, vmes pa še dvoboj z Mariborom v državnem prvenstvu. Tako da je izzivov veliko.

Luka Elsner po zmagi
Vsi zadetki s tekme Domžale - West Ham