Cristiano Ronaldo na prvih dveh tekmah Eura 2012 ni zadel. Proti Dancem je zapravil dve veliki priložnosti. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo na prvih dveh tekmah Eura 2012 ni zadel. Proti Dancem je zapravil dve veliki priložnosti. Foto: EPA
Klaas Jan Huntelaar
Klaas Jan Huntelaar v nedeljo ne bo imel vloge rezervista, saj mora Nizozemska igrati na vse ali nič. Foto: EPA

Portugalska je na zadnjih desetih medsebojnih tekmah samo enkrat izgubila in šestkrat zmagala, vključno z zmago na evropskem prvenstvu 2004 in svetovnem prvenstvu 2006. "Bitko v Nürnbergu" (Portugalska je zmagala z 1:0), ki se je s šestnajstimi rumenimi kartoni (in štirimi izključitvami) vpisala v zgodovino svetovnih prvenstev, je od zdajšnjih portugalskih reprezentantov doživel le Cristiano Ronaldo.

Še en črn Euro za finaliste svetovnega prvenstva?
Nizozemskemu selektorju Bertu van Marwijku ne preostane drugega, kot da tekmo začne s še enim napadalcem Klaasom Janom Huntelaarjem, najboljšim strelcem pretekle sezone nemškega prvenstva.

Treba bo zmagati z dvema goloma razlike in upati, da bo Nemčija premagala Dansko. Le tak scenarij "tulipane" pelje med osem, v nasprotnem primeru pa se bo nadaljevala neugodna statistika finalistov svetovnega prvenstva, ki se na naslednjem evropskem prvenstvu ne zmorejo prebiti iz skupine.

Začelo se je leta 1980 prav z Nizozemsko. Štiri leta pozneje je izpadla Nemčija, leta 1996 Italija, 2004 Nemčija in leta 2008 Francija. Nizozemska je bila leta 1988 evropski prvak, nato pa se je na vsakem naslednjem prvenstvu uvrstila vsaj v četrtfinale.

Portugalci bi se v četrtfinale prebili tudi z remijem, če seveda Danska ne bi premagala Nemčije. Silvestre Varela, ki je odločil tekmo proti Danski, napoveduje negotov obračun: "To bo trda tekma, saj bomo oboji igrali na zmago. Gre za ključno tekmo. Nasprotnik je ranjen in si bo poskušali proti nam rešiti kožo."

Na TV SLO 2 Portugalska - Nizozemska
Tekma se bo začela ob 20.45 in jo boste lahko spremljali v prenosu na TV Slovenija 2. Istočasno bo potekal tudi drugi obračun v skupini B med Dansko in Nemčijo, ki si ga boste lahko spremljali v živo na MMC TV.

EP v nogometu, skupina B, Harkov
Nedelja ob 20.45:
PORTUGALSKA - NIZOZEMSKA

Verjetni postavi:
Portugalska:
Rui Patricio, Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao, Veloso, Raul Meireles, Joao Moutinho, Nani, Ronaldo, Postiga.

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, van der Vaart, de Jong, Robben, van Persie, Sneijder, Huntelaar.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Lestvica:                         
NEMČIJA           2  2 0 0  3:1  6
PORTUGALSKA       2  1 0 1  3:3  3
DANSKA            2  1 0 1  3:3  3
NIZOZEMSKA        2  0 0 2  1:3  0