Ali je končno nastopil čas za Anglijo? Sodeč po skupinskem delu, kjer jih je prehitel Wales, še ne. Zdaj Royja Hodgsona med načrtovanim pohodom proti evropskemu vrhu čaka veliko težji spodnji del tabele izločilnih bojev. Foto: Reuters
Ali je končno nastopil čas za Anglijo? Sodeč po skupinskem delu, kjer jih je prehitel Wales, še ne. Zdaj Royja Hodgsona med načrtovanim pohodom proti evropskemu vrhu čaka veliko težji spodnji del tabele izločilnih bojev. Foto: Reuters
Taylor, Bale in Ramsey
Bales in Rambo oz. Gareth Bale in Aaron Ramsey vodita Wales, ki se zaveda zgodovinske priložnosti za največji uspeh male reprezentance z zahoda Britanskega otoka. Foto: Reuters
Izločilni boji na EP-ju 2016
Tabela izločilnih bojev (za povečavo kliknite na sliko), kjer se že izrisujejo potencialni obračuni četrtfinala, polfinala in finala. Foto: MMC RTV SLO

Wales ima res enega svetovnega zvezdnika in vsaj dva izjemna pomočnika, a predvsem ima moštvo z velikim srcem, ki je pod taktirko Chrisa Colemana dalo vetra nasprotnikom in s 3:0 proti Rusiji osvojilo skupino. Zdaj so Valižani postali prvi novinci po Švedski leta 1992, ki so osvojili skupino in imajo zdaj lepo priložnost, da še nadaljujejo avanturo v Franciji 2016. Wales sicer igra šele na drugem velikem turnirju in prvega po SP-ju 1958, ko so Ivor Allchurch in kolegi na Švedskem prišli vse do četrtfinala.

Za nagrado tekma v Parizu in ugodnejši tekmec
"Nismo prišli samo sodelovat. Več kot osvojiti skupine pa tudi nismo mogli narediti,"
se je po velikem večeru v Toulousu pošalil superzvezdnik Gareth Bale, ki je zadel na vseh treh tekmah skupinskega dela, prvi po Milanu Barošu in Ruudu van Nistelrooyju leta 2004. "Veselimo se, da vidimo, s kom igramo v osmini finala," je Bale dal vedeti, da zmaji (Y Dreigiau) še zdaleč niso rekli zadnje na evropskem prvenstvu. V soboto jih na Parku princev v Parizu čaka eno izmed tretjeuvrščenih moštev iz skupine A (Albanija), C ali D.

"Bržkone je bila to najboljša reprezentančna tekma, v katero sem bil vpleten. Težko je opisati, a res je popolnoma ob boku zmagoslavij v Ligi prvakov z Realom," je bil evforičen vodilni strelec turnirja.

Proti Angliji zapravili priložnost
Igralec tekme je sicer bil Aaron Ramsey s podajo in zlasti hitrim uvodnim golom: "Tako dolgo smo čakali na takšno izkušnjo, nato pa sem dosegel še gol. Dobil sem izjemno žogo Joeja Allena, videl sem vratarja in samo hitro dvignil žogo." Motor sredine igrišča se je ozrl na razplet skupine: "Proti Angliji smo res mogoče zapravili priložnost, a tokrat smo želeli prevzeti posest žoge, kar smo uresničili in igrali nogomet."

Slucki prevzel vso odgovornost in odstopil
Ob boleče visokem porazu selektorju Rusije Leonidu Sluckemu ni preostalo nič drugega, kot da je že na novinarski konferenci odstopil: "Prevzemam odgovornost. Imel sem dovolj časa, da sem našel igralce. Če nam ni uspelo, je to moja napaka. Nekdo drug mora prevzeti reprezentanco pred prihajajočim domačim svetovnim prvenstvom 2018."

"Želim se opravičiti ruskim navijačem zaradi naših slabih predstav. Tako navijači na stadionih kot doma pred televizijo si niso zaslužili tega," je bil potrt Slucki, ki je sredi kvalifikacij zamenjal neuspešnega in predragega Fabia Capella in povsem preporodil Rusijo. Z nizom zmag so se neposredno uvrstili v Francijo 2016, kjer pa so nato ob poškodbah treh ključnih igralcev popolnoma pogoreli in osvojili samo eno točko.

Angleži razočarani, a upajo na soočenje z Madžari
Kot običajno so že od skupinskega dela ogromno pričakovali v Angliji, zlasti potem ko so edini dobili prav vseh 10 kvalifikacijskih tekem v skupini, kjer je bila tudi Slovenija. Remi brez golov s Slovaško in osvojitev 2. mesta je razočaranje, saj so zaradi tega padli v spodnji del tabele izločilnih bojev, kjer sta že Francija in Italija, bržkone pa bo kot zmagovalka skupine C tudi Nemčija.

Selektor Roy Hodgson je po jalovi predstavi v Saint Etiennu priznal: "Zelo sem razočaran. A nismo še pogubljeni. Kdo pravi, da bo naš nasprotnik v osmini finala veliko močnejši, kot če bi osvojili skupino? Tako kot igramo, nas ni nikogar strah. Zdaj bomo igrali z drugim iz skupine F. Če bo to Madžarska, bomo z veseljem igrali z njo."

"Trudili smo se na vso moč, a Slovaki so nam zaloputnili vrata v obraz," je bil slikovit branilec Gary Cahill in nadaljeval: "Prevladovali smo od začetka do konca, a nismo znali odkleniti vrat."

Kozak odkrito priznal zadovoljstvo s 4 točkami
Slovaška je medtem razočarala z neambiciozno igro, saj so odkrito merili na remi, s čimer so ostali na 3. mestu v skupini B in tako še nimajo potrjenega nastopa v osmini finala. A s 4 točkami ob razliki v golih 3:3 bi skorajda morali biti med prvimi štirimi med 6 tretjeuvrščenimi reprezentancami skupinskega dela. Vseeno Slovake nato čaka res velik izziv: zmagovalec skupine C (Nemčija?) ali skupine D (Španija?).

"Tekma je bila podobna tisti iz kvalifikacij proti Španiji. Nasprotnikova postavitev je bila zelo napadalno usmerjena. Visoko so pritiskali na nas. Uspelo nam je osvojiti pomembno točko, s katero bi se morali uvrstiti med najboljših 16. Pred turnirjem sem izračunal, da moramo napredovati s 4 točkami, pri čemer bi tri osvojili proti Walesu, s katerim pa smo nato izgubili," je selektor Slovaške Jan Kozak bil odkrit glede preračunavanja in ciljev njegovih fantov, ki so na zelenici z navijači že proslavljali napredovanje, čeprav ga praktično še ni.