Romelu Lukaku in Axel Witsel sta bila strelca belgijskih golov. Foto: Reuters
Romelu Lukaku in Axel Witsel sta bila strelca belgijskih golov. Foto: Reuters
Romelu Lukaku
Romelu Lukaku in Kevin De Bruyne sta sodelovala pri golu za 1:0. Foto: Reuters
Axel Witsel
Axel Witsel je v 61. minuti z glavo kaznoval napako irske obrambe. Foto: Reuters

Belgijci so na turnir v Francijo prišli kot drugouvrščena reprezentanca na lestvici Fife, kjer je pred njimi le Argentina. Toda na prvem dvoboju so bili Italijani boljši (2:0). Tako so bili rdeči vragi deležni številnih kritih, v prvi vrsti pa so bile namenjene selektorju Marcu Wilmotsu, ki se mu taktična zamisel na uvodnem obračunu ni posrečila. Pred dvobojem z Irci je naredil nekaj menjav, kar se je posrečilo.

Celotno tekmo Belgija - Irska si lahko ogledate tukaj.

Dvakrat v polno Lukaku, enkrat Witsel
Na desnem boku se je izkazal Thomas Meunier, ki je podal za drugi gol in začel akcijo za tretjega. Prava sta bila tokrat tudi belgijska nogometaša z idejo, Kevin De Bruyne in Eden Hazard, ki sta se odlično ujela z razpoloženim Romelujem Lukakujem v konici napada.

V prvem polčasu so borbeni fantje v zelenem v obrambi igrali zelo organizirano in nepopustljivo ter so tako obdržali izenačen izid. V drugem delu pa je odločila belgijska kakovost in vsako napako irske zadnje linije so Wilmotsovi varovanci kaznovali. Z dvema goloma Lukakuja in enim Axla Witsela so prišli do prvih treh točk na turnirju ter naredili velik korak proti drugemu mestu v skupini. Irska ostaja pri eni točki.

V prvem delu Irci ohranili 0:0
Belgijci so ves prvi polčas imeli niti igre v svojih rokah, a je bila njihova premoč jalova. Irci so bili osredotočeni na obrambo, obenem pa so prežali na morebitne napake nasprotnikov. Prvič je bilo pred irskimi vrati nevarno v 13. minuti, ko je po podaji De Bruyna z glavo mimo vrat streljal Toby Alderweireld. Kar nekajkrat je napadalni vezist Manchester Cityja poslal nevarne predložke pred vrata, a so bili fantje v zelenem v obrambi disciplinirani in nepopustljivi. Velika priložnost se je v 21. minuti ponudila Hazardu, ko je De Bruyne s podajo iskal Lukakuja. Ob njem mu je uspelo posredovati Johnu O'Sheau, a je le odbil do belgijskega kapetana, ki je z volejem meril prek vrat.

Tri minute pozneje se je mreža zatresla, ko je znova podal De Bruyne, Darren Randolph je poskus Yannicka Carasca odbil v prečko, nogometaš Atletica pa je odbito žogo poslal za njegov hrbet, a je bil že predtem v prepovedanem položaju. Tik pred polčasom je vodstvo rdečih vragov po novem strelu z glavo Alderweirelda – iz kota je znova podal De Bruyne – preprečil Wes Hoolahan, ki je z glavo žogo odbil z golove črte.

Belgija trikrat uspešna v drugem delu
Belgijci so odlično začeli drugi polčas. Po prostem strelu Irske je do žoge prišel Lukaku, ki jo je prepustil De Bruynu. Ta je hitro po desni potegnil v protinapad. Na 20 metrih mu je vrnil žogo in z roba kazenskega prostora je Lukaku natančno meril ob vratnici. Ravno, ko so Irci zaigrali napadalneje in bili tudi malce nevarni, pa je Belgija povišala vodstvo. Z desne je lep predložek pred vrata poslal Meunier. Witsel je prišel za hrbet nepozorni irski obrambi, napako je napravil James McCarthy, ki je pozabil nanj, belgijski vezist pa je z glavo zabil za 2:0.

V 70. minuti so Belgijci irsko obrambo matirali še po enem silovitem protinapadu. Meunier je ukradel žogo rezervistu Jamesu McCleanu in podal Hazardu, ki je bil na sredini igrišča hitrejši od Ciarana Clarka. Ta je poskusil z drsečim startom, vendar je belgijski kapetan švignil mimo in stekel proti kazenskemu prostoru, kjer je ob povsem razredčeni irski obrambi podal samemu Lukakuju, ki je brez težav dosegel drugi zadetek.

Skupina E, 2. krog:
BELGIJA
- IRSKA 3:0 (0:0)
40.000; Lukaku 48., 70., Witsel 61.

ITALIJA - ŠVEDSKA 1:0 (0:0)
Eder 88.

Lestvica:                           
ITALIJA *          2  2 0 0  3:0   6
BELGIJA            2  1 0 1  3:2   3
ŠVEDSKA            2  0 1 1  1:2   1
IRSKA              2  0 1 1  1:4   1
* - v osmini finala


Lukaku na začetku drugega dela zadel za 1:0



Witsel z glavo povišal na 2:0


Lukaku postavil piko na i belgijski zmagi