Didier Deschamps je bil kapetan francoske reprezentance leta 1998 in 2000. Dvignil je pokala za naslov svetovnih in evropskih prvakov. Foto: Reuters
Didier Deschamps je bil kapetan francoske reprezentance leta 1998 in 2000. Dvignil je pokala za naslov svetovnih in evropskih prvakov. Foto: Reuters
Romuni so opravili zadnji trening na Stade de Franceu. Foto: Reuters

Selektor Didier Deschamps je ostal brez nekaterih nogometašev. Karim Benzema ni bil nominiran, Raphael Varane (stegenska mišica), Jeremy Mathieu (meniskus) in Kurt Zouma (strgane kolenske vezi) pa so poškodovani.

Francija je na stavnicah v vlogi favorita za zmago na evropskem prvenstvu, sledita Nemčija in Španija.

Na zadnjih štirih tekmah so galski petelini zadeli 13-krat. Antoine Griezmann, Dimitri Payet, Olivier Giroud in Kingsley Coman so se odlično ujeli.



"Zadnji dve leti sem imel v mislih le 10. junij. Za nas je to največji izziv. Navijači so zelo zahtevni, zanima jih le zmaga. V naši državi se ljudje ukvarjajo s številnimi težavami. Med tekmami jih bodo pozabili. Tako velike podpore nisem doživel niti leta 1998, ko smo gostili svetovno prvenstvo," je povedal 47-letni Deschamps.

"Romuni imajo zelo disciplinirano ekipo, ki pa ne igra "bunkerja". Znajo se tudi postaviti visoko in vršiti pritisk na zadnjo vrsto nasprotnika. Zelo nevarni so v prehodih iz obrambe v napad," je poudaril Deschamps, ki je bil kapetan izbrane vrste leta 1998 na domačem svetovnem prvenstvu, ko so Francozi v finalu ugnali Brazilijo s 3:0.

Lloris: V zadnjih letih nismo ničesar osvojili
"Mi vsekakor nismo glavni favoriti. Ničesar še nismo dokazali, v zadnjih letih nismo ničesar osvojili. V zadnjih dveh letih smo igrali le prijateljske tekme, prva resna preizkušnja po koncu zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji nas torej čaka jutri," opozarja vratar Hugo Lloris.

Francozi so dobili devet izmed zadnjih desetih prijateljskih tekem. "Vse te zmage so dobrodošle za samozavest. Prednost bo tudi domače igrišče," dodaja čuvaj mreže Tottenhama.

Zadnja zmaga Romunov leta 1972
Štiri izmed zadnjih petih medsebojnih tekem so se končale z neodločenim izidom, Romunom pa ni uspelo premagati Francozov že od leta 1972.

Iordanescu: Zdržati bo treba začetni nalet
"Prepričan sem, da bodo Francozi začeli zelo napadalno od začetka. Naša obramba bo pod velikim pritiskom, saj bo poln stadion dal energijo gostiteljem. Njihova udarna enajsterica je vredna več sto milijonov evrov, še posebej v napadu imajo velik potencial. Prišli bomo do svojih priložnosti, saj v obrambi Francozi niso najboljši. Moramo se dobro postaviti, zdržati bo treba začetni nalet," je razmišljal romunski selektor Anghel Iordanescu.

Chiriches: Obramba je največja težava Francozov
Romuni so na pripravljalnih tekmah premagali Gruzijo s 5:1, nato pa izgubili proti Ukrajini s 3:4.

"Obramba je največja težava Francozov. Manjkajo nekateri odlični igralci. Vsi pričakujejo, da bodo na domačih tleh zmagali. Pritisk je zelo velik," je dodal branilec Napolija Vlad Chiriches.

Skupina A, St. Denis, petek ob 21.00:
FRANCIJA - ROMUNIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris, Sagna, Rami, Koscielny, Evra, Kante, Pogba, Matuidi, Griezmann, Payet, Giroud.

Romunija: Tatarusanu, Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat, Hoban, Pintilii, Popa, Stanciu, Stancu, Keseru.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)
Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Studijski del se začenja ob 20.00.