Gabor Kiraly bo postal najstarejši igralec na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Gabor Kiraly bo postal najstarejši igralec na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo in Ricardo Quaresma
Cristiano Ronaldo in Ricardo Quaresma bosta glavna nevarnost za vrata Islandcev. Foto: Reuters

Na tekmi med Avstrijo in Madžarsko se bo spisal tudi del zgodovine, saj bo vratar Gabor Kiraly s 40 leti in dvema mesecema postal najstarejši nogometaš, ki bo nastopil na evropskem prvenstvu. Trenutni rekorder je Nemec Lothar Matthäus iz evropskega prvenstva 2000, ko je bil star 39 let in 91 dni. Kiraly je debitiral za Madžarsko pred 18 leti prav proti Avstriji, ko je po štirih minutah igre ubranil enajstmetrovko Tonyju Polsterju. Zaščitni znak madžarskega čuvaja mreže so dolge sive hlače, ki jih je sprva nosil, da si ne odrgne kolena, zdaj pa so njegov nekakšen amulet za srečo.

Odlična naveza Alaba-Janko
Kiraly je blestel v dodatnih kvalifikacijah, ko so Madžari izločili Norveško. Pred tem so v kvalifikacijah zasedeli tretje mesto v skupini za Severno Irsko in Romunijo. Če se je Madžarska na svoj prvi veliki turnir po letu 1986 uvrstila predvsem zaradi razširitve EP-ja s 16 na 24 ekip, so Avstrijci svoje delo v kvalifikacijah opravili z odliko. V skupini G so na desetih tekmah zmagali devetkrat in osvojili prvo mesto pred Rusijo in Švedsko. To jih je na lestvici Fife izstrelilo med prvo deseterico. Švicar Marcel Koller je iz Avstrijcev naredil kompaktno zasedbo, katere prvi zvezdnik je David Alaba. Nogometaš Bayerna je v reprezentanci v zvezni vrsti in se velikokrat vključuje v napad, kjer odlično sodeluje predvsem z Marcom Jankom, s petimi zadetki prvim strelcem kvalifikacij.

Portugalci favoriti proti Islandiji
Portugalce zvečer čaka zahteven preizkus proti največjemu presenečenju kvalifikacij Islandijo. Otoško državo s 320.000 prebivalci je na prvo veliko tekmovanje popeljal selektor Lars Lagerbäck, in to na kakšen način. Z drugim mestom v skupini za Češko, a pred Turčijo in Nizozemsko. Prvi zvezdnik islandske zasedbe je Gylfi Sigurdsson, napadalec Swanseaja, ki je v kvalifikacijah zabil šest golov. Portugalci so na evropsko prvenstvo prišli na krilih zmage proti Estoniji (7:0), v kateri je blestel že skoraj pozabljeni Ricardo Quaresma. Napadalec Bešiktaša je dobil priložnost v začetni enajsterici in zasenčil celo Cristiana Ronalda. Pričakuje se, da bo prav Quaresma v napadu začel tekme ob prvem zvezdniku Real Madrida. Quaresma je ob Ronaldu odraščal v mladinski vrsti Sportinga in je takrat veljal za igralca s svetlejšo prihodnostjo od znamenitega rojaka.

Favorita torkovih tekem na stavnicah sta Avstrija in Portugalska, toda oba nasprotnika bo izjemno težko zlomiti.

Skupina F, Bordeaux, torek ob 18.00:
AVSTRIJA - MADŽARSKA

Verjetni postavi:

Avstrija: Almer, Klein, Dragović, Prödl, Fuchs, Baumgartlinger, Alaba, Harnik, Junuzović, Arnautović, Janko.

Madžarska: Kiraly, Fiola, Guzmics, Lang, Kadar, Pinter, Nagy, Kleinheisler, Gera, Dzsudzsak, Szalai.

Sodnik: Clement Turpin (Francija)



Ob 21.00:
PORTUGALSKA - ISLANDIJA

Verjetni postavi:

Portugalska: Rui Patricio, Vieirinha, Pepe, Carvalho, Guerreiro, Danilo Pereira, Joao Mario, Andre Gomes, Joao Moutinho, Nani, Ronaldo.

Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason, Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason, Sigthorsson, Bödvarsson.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)