Luka Modrić je priznal, da je po zgrešeni 11-metrovki leta 2008 jokal kot dojenček. Foto: Reuters
Luka Modrić je priznal, da je po zgrešeni 11-metrovki leta 2008 jokal kot dojenček. Foto: Reuters

Grozni občutki s tiste tekme nas še vedno preganjajo. Izginili bodo le, če letos osvojimo naslov prvaka.

Vedran Ćorluka
Nemški nogometaši
Nemški selektor Joachim Löw verjame v uspeh svojih varovancev. Foto: Reuters
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski, prvi zvezdnik poljske reprezentance. Foto: Reuters

Nemci že lep čas niso osvojili naslova evropskega prvaka. Nazadnje jim je to uspelo leta 1996 v Angliji, ko so v finalu ugnali Češko. V letih 2000 in 2004 so obstali v skupinskem delu tekmovanja. Leta 2008 jih je v finalu z golom Fernanda Torresa ugnala Španija, na zadnjem prvenstvu stare celine pa so se morali zadovoljiti s tretjim mestom.

Löwu največ motivacije na finalnih turnirjih
"Verjamem, da bodo igralci, kot so Thomas Müller, Jerome Boateng in Mats Hummels, ki so zdaj vodje skupaj z Manuelom Neuerjem, Bastianom Schweinsteigerjem in Samijem Khediro, znali ekipo popeljati na pravo pot. Ta ekipa hoče postati evropski prvak," je na novinarski konferenci dejal nemški selektor Joachim Löw, ki je pred dvema letoma v Braziliji elf popeljal do naslova svetovnega prvaka. "Nemški selektor sem že dlje časa. Kljub prijateljskim in kvalifikacijskim tekmam največ motivacije najdem prav na takšnih turnirjih. Znova se želimo dokazati in potrditi naš uspeh. Ko okusiš slast slave, želiš to doseči še enkrat," je dodal.

Kljub temu da lahko računa na Maria Gomeza, se bo Löw najverjetneje odločil za Maria Götzeja ali Andreja Schürrleja, na sredini igrišča pa bosta prednost pred Schweinsteigerjem dobila Sami Khedira in Toni Kroos. Glede na to, da Hummelsa pestijo težave z mečno mišico, bo v osrčju obrambe ob Boatengu verjetno zaigral Shkodran Mustafi.

Zelo pomemben obračun za Ukrajino
Nemci in Ukrajinci so se do danes pomerili petkrat, uspešnejši so Nemci, ki so dobili dve tekmi, trikrat se je srečanje končalo brez zmagovalca. Nemci so obe zmagi dosegli na svojih zelenicah, v Ukrajini so trikrat remizirali. Nazadnje sta se ekipi pomerili v prijateljskem obračunu 11. novembra 2011, ko je bilo v Kijevu 3:3. "Na evropskem prvenstvu ni slabših nasprotnikov. Ni boljše motivacije, kot igrati prvo tekmo prvenstva proti aktualnim svetovnim prvakom. Prav ta tekma bo po mojem mnenju za nas odločilna za nadaljevanje. Gre za zelo pomemben obračun, ne le za nas, temveč tudi za našo državo in navijače," je povedal ukrajinski selektor Mihajlo Fomenko.

V skupini C se bosta pred večernim obračunom pomerili še reprezentanci Poljske in Severne Irske. Največ pozornosti bo požel Robert Lewandowski, ki je v kvalifikacijah za EP zadel 13 golov. Poljaki so bili v kvalifikacijah najučinkovitejša ekipa, dosegli so kar 33 zadetkov. Vsekakor lepa popotnica za reprezentanco, ki se še nikoli ni uvrstila v izločilne boje.

Hrvati želijo pozabiti leto 2008
Vroče bo tudi v Parizu, kjer se bosta na tekmi skupine D udarili reprezentanci Turčije in Hrvaške, kjer se bodo 'ognjeni' poskusili Turkom oddolžiti za enega najbolj bolečih porazov v zgodovini reprezentance. Spomnimo, leta 2008 so bili z nogo in pol že v polfinalu, ko je Ivan Klasnić v 119. minuti zadel za 1:0, a so Turki z zadnjim strelom na tekmi v 122. minuti s Semihom Sentürkom izid poravnali. Hrvati so nato popolnoma odpovedali pri izvajanju 11-metrovk, zgrešili so tri, Turki so vse zadeli. "Grozni občutki s tiste tekme nas še vedno preganjajo. Izginili bodo le, če letos osvojimo naslov prvaka," je bil jasen branilec Vedran Ćorluka. Poudaril je, da gre sicer za daljno preteklost, na katero bodo morali na uvodni tekmi preprosto pozabiti. A to bo vse prej kot lahko. Tudi za Luko Modrića, ki je tedaj zgrešil prvi strel z bele točke. "Tisto noč sem jokal kot dojenček. To je bila najnižja točka v moji karieri," je dejal igralec madridskega Reala.

Rakitić opozarja na Turana
Turški selektor Fatih Terim se z zgodovino ne ukvarja. "Z zmago na tej tekmi bi naredili zelo velik korak proti uvrstitvi v osmino finala. Verjamem, da lahko s trdim delom in osredotočenostjo napredujemo," je poudaril. Turška reprezentanca se je pred dnevi predstavila v Stožicah, kjer je z 1:0 ugnala Slovenijo. Edini zadetek na tekmi je dosegel Burak Yilmaz, v napadu mu bosta na pomoč priskočila še Hakan Calhanoglu in Arda Turan. Prav zadnji bo po mnenju Ivana Rakitića Hrvatom povzročal največ težav. "Gre za zares izvrstnega igralca, ki vodi vse niti igre v turški reprezentanci. Če želimo ohraniti mrežo nedotaknjeno, ga bomo morali ustaviti," je povedal 28-letni Hrvat, sicer soigralec Turana pri Barceloni.

EP v nogometu, 1. krog, nedeljske tekme

Skupina D, nedelja ob 15.00:
TURČIJA - HRVAŠKA

Verjetni postavi:

Turčija: Babacan, Gönül, Topal, Hakan Balta, Caner, Selcuk, Tufan, Calhanoglu, Oguzhan, Arda Turan, Yilmaz.

Hrvaška: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Vrsaljko, Badelj, Modrić, Pjaca, Rakitić, Perišić, Mandžukić.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


Skupina C, ob 18.00:
POLJSKA - SEVERNA IRSKA

Verjetni postavi:

Poljska: Szczesny, Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk, Krychowiak, Maczynski, Blaszczykowski, Grosicki, Lewandowski, Milik.

Severna Irska: McGovern, Cathcart, McAuley, J. Evans, McNair, Baird, St. Davis, Norwood, Ferguson, J. Ward, K. Lafferty.

Sodnik: Ovidiu Alin Hategan (Romunija)


Ob 21.00:
NEMČIJA - UKRAJINA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Höwedes, J. Boateng, Mustafi, Hector, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Draxler, Götze.

Ukrajina: Pjatov, Fedecki, Hačeridi, Rakicki, V. Ševčuk, Stepanenko, Garmaš, Jarmolenko, Sidorčuk, Konopljanka, Zozulja.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)

Grozni občutki s tiste tekme nas še vedno preganjajo. Izginili bodo le, če letos osvojimo naslov prvaka.

Vedran Ćorluka