Islandci so ustavili Portugalce. Foto: EPA
Islandci so ustavili Portugalce. Foto: EPA

V 31. minuti so povedli Portugalci, po akciji Vieirinhe in Andreja Gomesa na desni strani in nizkem predložku pred vrata je iz bližine zadel Nani. Islandci so izenačili v 50. minuti, ko je bil ob napaki v portugalski obrambi s šestih metrov strelec osamljeni Birkir Bjarnason, soigralec Andraža Šporarja pri Baslu. Tudi takrat je z desne strani podal Johann Gudmundsson.

Celotno tekmo si lahko ogledate TUKAJ.


Priložnosti na obeh straneh

Najboljši igralec tekme je bil islandski vratar Hannes Halldorsson z nekaj lepimi obrambami, najlepša mu je uspela v 21. minuti, ko je z nogo preprečil vodstvo Naniju z glavo po predložku Cristiana Ronalda z leve strani. V drugem polčasu je Nani v 71. minuti z glavo streljal za malo mimo vrat.
Tudi Islandci so imeli še nekaj priložnosti. V 3. minuti je tako prvi z dvema zaporednima streloma zapretil njihov največji zvezdnik Gylfi Sigurdsson, napadalec Swanseaja, obakrat je žogo ustavil vratar Rui Patricio. Rezervist Alfred Finnbogason pa je imel zadnjo priložnost na tekmi, ko se je po njegovem poskusu z roba kazenskega prostora znova izkazal Patricio.
Ronaldo ujel Figa

Že pred tekmo so številni napovedovali, da čaka Portugalce zahteven preizkus proti največjemu presenečenju kvalifikacij. Islandija, ki ima le 320.000 prebivalcev, je v kvalifikacijah zasedla drugo mesto v skupini za Češko, a pred Turčijo in Nizozemsko.
Portugalci so na evropsko prvenstvo prišli na krilih zmage na prijateljski tekmi proti Estoniji (7:0), na kateri sta Ronaldo in Ricardo Quaresma dosegla po dva zadetka. Prvi tokrat ni imel svojega večera, tako da si bo srečanje še najbolj zapomnil po 127. nastopu za izbrano vrsto in izenačitvi rekorda Luisa Figa. Quaresma pa je priložnost dobil šele v zadnjih 15 minutah.
Santos: Govoril sem, da je to kompleksna skupina
"Morali bi večkrat zadeti, a nismo, pragmatična Islandija pa je to izkoristila. Nikakor to ni bila naša briljantna predstava. Moramo se bolje gibati med posameznimi vrstami in ostati osredotočeni v obrambi. Vedno sem govoril, da je to kompleksna skupina in še vedno mislim, da se lahko marsikaj zgodi," je povedal portugalski selektor Fernando Santos.

"Z zmago v naslednjem krogu nad Madžarsko bi si najbrž zagotovili osmino finala, remi proti najmočnejši ekipi v skupini mora biti velika spodbuda za našo samozavest. Fantastično smo igrali v obrambi, težko je izpostaviti kakšnega posameznega igralca," je dejal selektor Islandije Heimir Hallgrimsson, ki opravlja delo skupaj s Švedom Larsom Lagerbäckom.

Nani po podaji Gomesa zatresel islandsko mrežo


Bjarnason v 50. minuti izenačil na 1:1

Izjemna obramba Halldorssona v 21. minuti po strelu Nanija


EP v nogometu, skupina F, 1. krog:
PORTUGALSKA - ISLANDIJA 1:1 (1:0)
38.742; Nani 31.; B. Bjarnason 50.

AVSTRIJA - MADŽARSKA 0:2 (0:0)
34.424; Szalai 62., Stieber 87.