Alvaro Morata in Nolito sta zrežirala visoko zmago Špancev. Foto: Reuters
Alvaro Morata in Nolito sta zrežirala visoko zmago Špancev. Foto: Reuters
Alvaro Morata
Odlični napadalec Morata je z glavo načel mrežo Turkov. Foto: Reuters

Dvakratni zaporedni prvaki že na 14 tekmah na evropskih prvenstvih ne poznajo poraza. Zadnjič so izgubili 20. junija 2004 proti Portugalski v Lizboni z 0:1.
Turki so znova razočarali, niti enkrat niso streljali v okvir vrat. Izbranci Fatiha Terima so še brez točke in v torek bi morali v zadnjem krogu visoko premagati Češko, če želijo ohraniti upe na preboj med najboljših 16 ekip na stari celini.


Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Turki zdržali uvodne pol ure pritiska

Španci so že od prve minute prevzeli pobudo. Jordi Alba je v 12. minuti z leve strani podal pred vrata, Hakan Balta je skušal posredovati pred Alvarom Morato. Žoga se je od zunanjega dela vratnice odbila v kot za Špance. V uvodne četrt ure so imeli branilci naslova kar 77-odstotno posest žoge. Turki so bili v prvem polčasu nenevarni. Hakan Calhanoglu je v 24. minuti streljal previsoko. Vezist Bayerja iz Leverkusna je tudi tri minute pozneje iz prostega strela meril čez gol.

V treh minutah Španci do lepe prednosti
Po pol ure igre so bili znova nevarni Španci, v kazenskem prostoru se je neoviran znašel Nolito, z močnim strelom v desno stran vrat je preizkusil Volkana Babacana, ki pa je s parado žogo odbil. V 34. minuti so Španci hitro kombinirali, Nolito je z leve strani poslal predložek pred vrata, kjer je Morata sijajno zadel žogo z glavo s sedmih metrov, vratar Babacan je bil brez možnosti.

Le tri minute pozneje je Cesc Fabregas skušal podati do Nolita, Mehmet Topal je nespretno odbil žogo proti svojim vratom, Nolito pa je z desnico neoviran povišal na 2:0.
.


Zadetek Morate neupravičeno priznan

Na začetku drugega polčasa se slika na zelenici Allianz Riviere v Nici ni spremenila. Že v 48. minuti je režiser španske igre Andres Iniesta žogo sprejel na robu kazenskega prostora, podal do Jordija Albe, ki je v sredini našel Morato. Napadalec Juventusa je z desnico zlahka povišal na 3:0. Stranski sodnik je spregledal prepovedan položaj Jordija Albe ob podaji Inieste.

Španci precej znižali ritem
Tudi v nadaljevanju drugega polčasa so do zaključnih strelov večkrat prišli Španci. V 50. minuti je Morata z glavo meril mimo vrat. Vicente Del Bosque je v igro poslal Bruna Soriana, Kokeja in Cesarja Azpilicueto.

Turki so v zadnjih 20 minutah le še čakali na zadnji sodnikov žvižg, tudi Španci pa niso več igrali na vso moč. Največjo priložnost za Turčijo na celotni tekmi je imel Olcay Sahan, ki je stekel proti de Gei, a ga je v zadnjem trenutku ustavil Azpilicueta.

Morata: Ne mislimo, da smo favoriti za naslov
Del Bosque je v mešani coni po tekmi prejemal štrevilne pohvale novinarjev. "Težko je primerjati zdajšnjo ekipo s tistima iz let 2008 in 2012, ki sta osvojili evropski naslov. Številni nosilci igre so se upokojili. Želeli smo hitro priti do naše prepoznavne igre in uspelo nam je," je pojasnil španski selektor.

"Napadalci smo prejeli številne kritike, da ne dosegamo zadetkov. Tokrat smo res garali za vse gole. Turki so neugodna ekipa, ki se zna braniti. Odlično smo se ujeli na zelenici na tem prvenstvu, vseeno pa ne mislimo, da smo favoriti za naslov. Vedno sem gledal tekme španske reprezentance na televizijskih ekranih, zdaj pa sem dosegel dva gola na evropskem prvenstvu. Izpolnile so se mi sanje," je bil navdušen Morata.

Sahin: Še vedno imamo možnost za tretje mesto
Vzdušje v turškem taboru je bilo seveda popolnoma drugačno. "Dva gola smo prejeli po napakah v obrambi, ena je bila res neverjetna. Po tretjem golu je naša igra popolnoma razpadla. kar predali smo se in tega vsekakor ne bom sprejel. Vsekakor se obetajo spremembe," je poudaril turški selektor Terim.

"Še vedno imamo možnost, da končamo na tretjem mestu v tej skupini. V zadnjem krogu moramo zmagati in morda bo to dovolj za osmino finala. Nič še ni končano," je dodal igralec dortmundkse Borussie Nuri Sahin.

Zmagovalec skupine D se bo izognil Italijanom
V zadnjem krogu se bodo v torek v Bordeauxu Španci srečali s Hrvati, zadostuje jim že točka za prvo mesto. Drugo mesto v skupini D pomeni srečanje z Italijo v osmini finala v Saint Denisu 27. junija.
Skupina D, 2. krog, Nica:
ŠPANIJA - TURČIJA 3:0 (2:0)
33.409; Morata 34., 48., Nolito 37.

St. Etienne:
ČEŠKA - HRVAŠKA 2:2 (0:1)
Škoda 76., Necid 93./11-m; Perišić 37., Rakitić 59.


3. krog, torek ob 21.00:
HRVAŠKA - ŠPANIJA (Bordeaux)
ČEŠKA - TURČIJA (Lens)

Lestvica:                           
ŠPANIJA *          2  2 0 0  4:0   6
HRVAŠKA            2  1 1 0  3:2   4
ČEŠKA              2  0 1 1  2:3   1
TURČIJA            2  0 0 2  0:4   0
* - v osmini finala