Dennis Man (levo) se je že v uvodnih minutah srečanja na stadionu Ob jezeru vpisal med strelce. Foto: EPA
Dennis Man (levo) se je že v uvodnih minutah srečanja na stadionu Ob jezeru vpisal med strelce. Foto: EPA
Velenjčani so morali priznati premoč Romunom. Foto: www.alesfevzer.com

Sloviti tekmec iz Bukarešte, ki je v sezoni 1985/86 osvojil tudi naslov evropskega prvaka, je bil preprosto boljši nasprotnik.

Romunska zasedba je še posebej v drugem polčasu pokazala več in ima pred povratno tekmo 2. avgusta lepo prednost.

Man hitro kaznoval zaspane 'knape'
Velenjčani obračuna proti romunskemu prvoligašu iz Bukarešte niso začeli najbolje, že po petih minutah so se znašli v zaostanku. Juniorja Moraisa domači branilec Robert Pušaver ni pokril najbolje, 32-letni brazilski veteran je z leve strani na drugo vratnico poslal natančen predložek, ki ga je z glavo v zadetek spremenil Dennis Man. 0:1. Gostitelji so se po slabem začetku vendarle hitro pobrali in nekajkrat tudi nevarno zapretili. Najnevarnejši je bil napadalec Dominik Radić, ki je v 24. minuti za las zgrešil žogo, deset minut pozneje pa je z glavo meril natančno, a je njegov strel vratar Cristian Balgradean ubranil.

V končnici prvega polčasa, natančneje v 40. minuti, je Rudar zdrvel v protinapad, v ključnem trenutku je zaključno podajo blokiral Bogdan Planić.

Teixeira podvojil vodstvo Romunov
V nadaljevanju je Steaua nadaljevala pritisk, ves čas je oblegala vrata Rudarja, v 74. minuti je vodstvo podvojil Felipe Teixeira. 37-letni portugalski napadalec se je po predložku z desne strani in napaki v domači obrambi dokopal do žoge in iz neposredne bližine premagal vratarja Marka Pridigarja za 0:2. Že nekaj minut pozneje so gostje skoraj povišali vodstvo, ko je iz protinapada 'udaril' rezervist Florin Tanase, a je dvoboj dobil Pridigar. Do konca obračuna se izid ni več spremenil.

Evropska liga, 2. predkrog, prva tekma
RUDAR VELENJE - STEAUA (ROM) 0:2 (0:1)
1.000; Man 4., Teixeira 74.

Rudar Velenje: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Vasiljević, Pišek, Muić, Parfitt-Williams (56./Kamara), Trifković (73./Vodeb), Bolha, Tučić (69./Šimunac), Radić.

Steaua: Balgradean, Benzar, Planić, Momčilović, Morais, Pintilii, Qaka, Man, Morutan (68./Jakolis), Teixeira (82./Ionut Filip), Gnohere (46./Tanase).

Sodnik: Hüseyin Göcek (Turčija)