Sergio Agüero se pri Manchester Cityju, kjer uživa status legende, počuti odlično. Lani je v neverjetnem zaključku angleškega prvenstva Cityju priboril prvo angleško krono po letu 1968, v nedeljo je svojemu klubu pomagal še do 10. finala FA-pokala. Foto: Reuters
Sergio Agüero se pri Manchester Cityju, kjer uživa status legende, počuti odlično. Lani je v neverjetnem zaključku angleškega prvenstva Cityju priboril prvo angleško krono po letu 1968, v nedeljo je svojemu klubu pomagal še do 10. finala FA-pokala. Foto: Reuters
Samir Nasri
Samir Nasri (skrajno levo) je v 35. minuti s kančkom sreče Manchester City povedel v vodstvo. Foto: Reuters
Sergio Agüero in Cesar Azpilicueta
Takole je Sergio Agüero na začetku drugega polčasa dobil skok z nerazpoloženim Cesarjem Azpolicueto, z natančno odmerjenim strelom ukanil nemočnega Petra Čecha in podvojil vodstvo svoje ekipe. Foto: Reuters
Demba Ba
Demba Ba je po dobri uri igre s krasno potezo prepolovil zaostanek Chelseaja. Foto: EPA
Navijači Manchester Cityja
Navijači Manchester Cityja se veselijo nove uvrstitve v finale FA-pokala. Foto: Reuters
Nogometaši Chelseaja
Nogometaši Chelseaja imajo kljub porazu še vedno možnost za osvojitev lovorike - v Evropski ligi so se uvrstili v polfinale, kjer jim na poti v finale stoji Basel. Foto: EPA

Aktualni angleški prvaki so bili dve tretjini tekme bistveno boljši tekmec, zadnje pol ure srečanja pa so po znižanju zaostanka v režiji Dembe Baja napadali bolj ali manj zgolj Londončani, sicer zmagovalci lanskega FA-pokala.

City se je tako zasluženo uvrstil v 10. finale FA-pokala v svoji zgodovini in prvega po letu 2011, ko so varovanci Roberta Mancinija z golom Yaye Toureja ugnali Stoke City in pokal osvojili še petič.

Cityjeva prevlada v prvem polčasu
V prvem polčasu so bili nogometaši Manchester Cityja precej boljši nasprotnik, že v 9. minuti se je moral z odlično obrambo izkazati Chelseajev vratar Petr Čech, ki je po hitri kombinaciji Garetha Baryja in Yaye Toureja ubranil preusmerjen strel Sergia Agüera. Po dobre pol ure igre so sinjemodri povedli. Yaya Toure je prodrl proti golu in podal Agüeru, ki je v ogenj s kratko podajo poslal Samirja Nasrija. Francoz se je s kančkom sreče po neuspeli povratni podaji znašel sam pred Čechom in ga z diagonalnim strelom rutinirano premagal. 0:1. City bi lahko sicer na odmor odšel s precej višjo prednostjo - v 39. minuti je Agüero pred Chelseajevimi vrati ustavil strel Jamesa Milnerja, v sodnikovem dodatku pa je prazna vrata s težkim strelom zgrešil kapetan Vincent Kompany.

Edino pravo priložnost v prvem delu srečanja so si Londončani pripravili v 23. minuti, ko je nespretno posredoval rezervni Cityjev vratar Costel Pantilimon. Romun je v želji po izbijanju žoge odšel iz vrat, proti golu je sprožil Eden Hazard, z golove črte pa je okroglo usnje z glavo izbil Kompany.

Agüero povišal na 0:2
Varovanci Rafaela Beniteza so upali na boljši drugi polčas, a so že v drugi minuti nadaljevanja klonili še drugič. Po Barryjevem predložku je bil pred vrati od Cesarja Azpilicuete močnejši Agüero, ki je z natančno odmerjenim strelom z glavo ukanil nemočnega Čecha. Češki reprezentančni vratar je let žoge, ki se je v mrežo odbila od leve vratarjeve vratnice, pospremil le s pogledom.

Nova mojstrovina Baja
Benitez je v 66. minuti iz igre poklical Johna Obija Mikela in na zelenico poslal Fernanda Torresa, ki je v zadnjem času strelsko dobro razpoložen. Še v isti minuti so Londončani zaostanek prepolovili. David Luiz je z visoko diagonalno žogo pred vrati našel Dembo Baja, ki je iz obrata mojstrsko zatresel malo mrežico.

Pantilimon reševal City
Chelsea je začel vse močneje pritiskati, že tri minute pozneje bi lahko izid poravnal. V protinapad je stekel Hazard, po napaki Matije Nastasića je do žoge prišel Juan Mata, a je nevarnost pred svojimi vrati razrešil oprezni Pantilimon, ki se je znova izkazal že hip pozneje, ko je po silovitem strelu iz bližine veselje preprečil Baju. V 79. minuti je prek prostega strela nevarno zapretil še Luiz.

Chelseajevi napadi niso obrodili sadov
V končnici tekme so napadali zgolj Londončani, varovanci Roberta Mancinija pa so na svoje priložnosti čakali iz protinapada. V 87. minuti je rezervist Fernando Torres zahteval najstrožjo kazen, potem ko se je nanj za dres v kazenskem prostoru obesil Kompany, a je piščalka glavnega sodnika Christopherja Foya ostala nema. City se je na koncu le ubranil in po štirih minutah sodnikovega dodatka napredoval v veliki finale, kjer se bo 11. maja udaril z Wigan Athleticom.

Spregledani številni grobi prekrški
Tudi tokrat se sodniška trojka, kar je v Angliji žal postalo že stalnica, ni pretirano izkazala, saj je spregledala kopico grobih prekrškov, ki bi morali biti kaznovani vsaj z rumenim kartonom. Med številnimi izstopata dva, in sicer po en na vsaki strani: v 81. minuti je za nešportno potezo poskrbel Agüero, ko je namerno s podplatom v zadnjo plat zadel Luiza, nekaj minut pozneje je argentinskega napadalca na drugi strani grdo pohodil Torres.

FA-pokal, nedeljski polfinale:
Chelsea - MANCHESTER CITY 1:2 (0:1)
Ba 66.; Nasri 35., Agüero 47.

Chelsea: Čech, Azpilicueta, Ivanović, Luiz, Bertrand, Ramires, Mikel (66./Torres), Mata, Hazard, Oscar, Ba.

Man City: Pantilimon, Zabaleta, Kompany, Nastasić, Clichy, Y. Toure, Barry, Milner, Agüero, Nasri (87./Lescott), Tevez (73./Garcia).

Sodnik: Christopher Foy

Sobotni polfinale:
Millwall - WIGAN 0:2 (0:1)
62.335; Maloney 25., McManaman 78.

Finale bo 11. maja na Wembleyju.