Strel z glavo Marka Gonzaleza za vodstvo in zmago Čila z 1:0. S šestimi točkami in razliko v golih 2:0 Čilence čaka še zahtevno delo v 3. krogu, ko jih čaka obračun s Španijo. Foto: Reuters
Strel z glavo Marka Gonzaleza za vodstvo in zmago Čila z 1:0. S šestimi točkami in razliko v golih 2:0 Čilence čaka še zahtevno delo v 3. krogu, ko jih čaka obračun s Španijo. Foto: Reuters
Valon Behrami in Arturo VIdal
Udarec Behramija, ki ga je sodnik kaznoval z izključitvijo. Ponovljeni posnetek je jasno pokazal, da je Vidal večji del prekrška odigral. Foto: Reuters
Švicarji
Švicarji so v 67. minuti presegli rekord Italije, ki na domačem svetovnem prvenstvu kar 550 minut ni prejela zadetka. Foto: Reuters
Mark Gonzalez in Jorge Valdivia
Čile je do srede kar 48 let čakal na novo zmago na SP-jih, na naslednjo je bilo treba počakati le pet dni. Foto: Reuters

Varovanci Marcela "Norca" Bielse so si znova priigrali številne priložnosti, izkoristili so le eno, pa še pri tej je stranski sodnik spregledal prepovedani položaj Estebana Paredesa, ki je bil podajalec pri zmagovitem golu.

Krivična izključitev, zaslužen rekord
Ottmar "General" Hitzfeld
se je upravičeno razburjal nad sodniško trojico z Arabskega polotoka, ki je neupravičeno že v 31. minuti izključila zvezdniškega vezista Valona Behramija. Od tu naprej so igrali le še Južnoameričani, ki pa dolgo niso znali streti švicarske obrambe. Tej v tolažbo ostaja nov rekord svetovnih prvenstev - Švica na njih ni prejela gola kar 558 minut, s čimer so za osem minut presegli dosežek Italije s SP-ja 1990.

"Po moje to ni bil rdeči karton," je bil umirjen Hitzfeld, ki je predvsem hvalil svoje varovance: "Zelo napeto moštvo, kjer smo bili večinoma časa pod pritiskom. Čilenci so hitri, močni in napadalni, zato smo pri branjenju porabili veliko moči."

"Resnično smo imeli veliko priložnosti in prednost igralce več, bi morali še bolje izkoristiti," se je Bielsa zavedala, da bi morali iz 20 strelov proti vratom Švice doseči kakšen gol več, saj se lahko zgodi, da bo ravno gol razlika odločala o potnikih v osmino finala.

Neuspešna vrnitev prvih strelcev
Čilenski selektor Bielsa je ostal zvest napadalnemu nogometu in v prvo postavo Čila vključil prvega strelca moštva Humberta Suaza. Švicarski selektor Hitzfeld je naredil dve spremembi, za igro sta bila pripravljena vezist Valon Behrami in kapetan ter prvi napadalec Alexandrer Frei, ki pa sta odšla v slačilnico še pred odmorom. Behrami zaradi rdečega kartona, Frei pa zaradi prilagoditve postave po izključitvi. Ob odmoru je v slačilnici ostal tudi nerazpoloženi Suazo.

Odločen začetek Čila
Čilenci so odločno začeli, Suazo je zaradi grobega štarta že po 90 sekundah prejel rumeni karton. Prvič je moral Diego Benaglio resneje posredovati v 10. minuti, ko je z razdalje močno ustrelil Vidal, odbito žogo pa je poskusil v mrežo spraviti še Carmona.

Vidal zaigral ob prekršku Behramija
Nato so Švicarji umirili nasprotnike, a le do 31. minute, ko se je zgodila nova sporna sodniška odločitev. Valon Behrami je preigraval in se skušal Artura Vidala otresti z rokami, pri čemer je s komolcem malce zadel Čilenca, ki pa je nato izjemno odigral prekršek. Savdski sodnik Khalil Al Ghamdi je na Kosovu rojenem vezistu pokazal neposredni rdeči karton in s tem močno oškodoval Hitzfeldove varovance.

V videonovicah si oglejte analizi prvega in drugega dela tekme, na povezavah pa celotna 1. polčas in 2. polčas obračuna Čile - Švica.

Čilenski gol iz "ofsajda"
Na začetku drugega polčasa je Čile zadel, a iz prepovedanega položaja. Po uigrani akciji je z razdalje močno ustrelil Sanchez, žoga se je od Matiasa Fernandeza odbila v mrežo, vendar je bil kreator igre Čila v prepovedanem položaju.

Aduta iz rokava zrežirala gol
Novi napadi Čila so se valili drug za drugim, Švica je uspešno presegla rekord Italije iz prvenstva 1990, nato pa sledila matna akcija Južnoameričanov. Ponce je z globinsko podajo na desnem krilu v ogenj poslal Estebana Paredesa, ki je nato prodrl proti švicarskim vratom, hkrati pa opazil, da je na drugi vratnici Mark Gonzalez povsem sam. Rezervist je drugega rezervista zaposlil z natančno podajo, Gonzalez pa je s premetenim strelom z glavo premagal branilca Lichtsteinerja, ki je pritekel v gol.

Švica še gospodarica svoje usode
Do konca je "la roja" zapravila še nekaj zrelih priložnosti za izdatnejšo vodstvo in mirnejšo zadnjo tekmo s Španijo, na drugi stani pa se je tudi Švicarjem ponudila priložnost prek Erena Derdiyoka, da iztržijo točko. Vseeno ima La Nati usodo v svojih rokah, saj v petek igrajo s Hondurasom.

SKUPINA H

Port Elizabeth:

ČILE - ŠVICA 1:0 (0:0)
34,872; Gonzalez 75.

Čile: Bravo, Isla, Medel , Ponce , Vidal ( 46./Gonzalez ), Carmona , Jara, Fernandez ( 65./Paredes), Suazo ( 46./Valdivia ), Beausejour, Sanchez.

Švica: Benaglio, Grichting, von Bergen, Lichtsteiner, Ziegler, Fernandes ( 77./Bunjaku, Inler , Huggel, Behrami 31., Frei ( 42./Barnetta ), Nkufo ( 68./Derdiyok)

Sodnik: Khalil AL GHAMDI (S. ARABIJA)

Johannesburg, Ellis Park, ob 20.30:
ŠPANIJA - HONDURAS

Lestvica:                       
ČILE 2 2 0 0 2:0 6
ŠVICA 2 1 0 1 1:1 3
HONDURAS 1 0 0 1 0:1 0
ŠPANIJA 1 0 0 1 0:1 0



SKUPINA G

Cape Town:
PORTUGALSKA - SEVERNA KOREJA 7:0 (1:0)
Meireles 29., Simao 53., Almeida 56., Tiago 60., 89. Liedson 81., Ronaldo 87.